Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Linux  (Przeczytany 8591 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Linux
    « dnia: Maja 02, 2013, 23:14:18 »
    Ale to trzeba robić restart no nie?
    Jak dla mnie to jest niepotrzebne kombinowanie... taki ten windows zły? Co takiego jest w tym linuksie, że lepiej z niego korzystać? Sam argument o tym, że wszystko chodzi szybko mnie nie przekonuje.
    Z tym że Windows jest naprawdę wolny(a porównując do Puppy który cały się do RAMu ładuje to strach gadać)+ wygodny interfejs(kwestia gustu i dystrybucji)+ takie pierdoły jak to:
    (click to show/hide)

Mam nadzieję że nie masz pretensji o przeniesienie dyskusji.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline TwarógSzatana

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Linux
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 03, 2013, 08:13:03 »
    Jak z instalacją tego systemu, też trzeba bootować itd jak na windowsie czy co? mogę go wytestować i sprawdzić czy faktycznie żre mniej ramu ;p

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 03, 2013, 11:05:58 »
    Twaróg..możesz z pendriva botować, partycji na dysku twardym jak i samego krążka dvd, czego z łyndołsem nie zrobisz..))..Rybopiotrowi chodziło o to ,że sama dystrybucja jaka jest Puppy ładuje się do ramu nie hd. Poczytaj troche na temat Linuxa a gwarantuje ,że będziesz używał tego systemu. Tutaj masz instrukcje instalacji Slaxa na pendriva.

http://forum-laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=26

tylko jest już nowsze  wydanie ..Slax 7..musisz ściągnąć wersje zip...jeżeli oczywiście chcesz sie pobawić...))...a warto.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline TwarógSzatana

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 03, 2013, 11:41:09 »
    Dzięki za pomoc :) zawszę o tym myślałem ale co z grami, powiedzmy że zrobię format i wgram linuxa, potem wgram MB, czy pójdzie? bo ja jeśli chodzi o kompa to więcej gram jak pracuje na nim. Aktualnie mam okno 7 i XP, jak wgram kolejny system to będę miał wybór przy starcie systemu żeby wybrać linuxa xp lub 7 ? zielony jestem w tym systemie ale zawsze mnie ciekawił zainteresował mnie wygląd i lepsza wydajność jak piszecie, a ja mam takiego taniego kompa pod gry, karta nvidia geforce gt220 1gb 4gb ramu ddr2 i procek 2.9ghz ale starszy 2 rdzeniowy, i fajnie by było jakby mniej ramu mi zżerało ( łindows żre 1gb (sic!) ramu )

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 03, 2013, 11:53:00 »
    Twaróg, WB na Linuxie chodzi..tylko musisz kombinować z takimi programami jak WineHq czy Play-on-Linux..prawie każda gra pójdzie na Linuxie, kwestia odpowiedniej konfiguracji gdyż Linux nie ma rejestru..w czym jego siła..)). Proponuje ci zacząć od takich dystrybucji jak Puppy czy Slax i zapoznać sie z systemem..poznniej instalacja na hd, oczywiście możesz mieć łyndołsa i linucha na jednym hd..przełączasz za pomocą gruba...ale pokombinuj najpierw z pendrive czy dvd by sie zapoznać z systemem.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 03, 2013, 13:19:29 »
    Wkładasz pendrive. Wchodzisz na tą stronę: http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/
    Ściągasz program, przy instalacji wybierasz sobie dystrybucję którą chcesz, odpalasz ściąganie przez ten instalator, wybierasz ten plik ISO który ściągnąłeś, wybierasz literę której odpowiada twój pendrive, formatujesz pendrive i instalujesz system na nim. Cały ten proces robisz w tamtym programie.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 07, 2013, 23:17:04 »
    Wtrącę się do dyskusji i powiem co wiem o tym systemie:
    Linux to jest prosty system (m.in nie każda gra na nim ruszy), a bardzo trudny w obsłudze.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 08, 2013, 00:46:59 »
    Wtrącę się do dyskusji i powiem co wiem o tym systemie:
    Linux to jest prosty system (m.in nie każda gra na nim ruszy), a bardzo trudny w obsłudze.

Co? Ubuntu wręcz jest prostsze w obsłudze od Windowsa, w dodatku samo pobiera ci to co trzeba, a nie tak jak latasz i szukasz sterowników(mówię o XP, jak jest w 7/8 nie wiem).

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 08, 2013, 21:05:54 »
    Znam znajomego fachowca od komputerów, więc raczej wie co mówi (wkręcać mnie w nic nie chce, jest znajomym, to raz, a dwa, że nie sprzedaje komputerów, tylko taki po prostu fachowiec).
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 08, 2013, 22:36:03 »
    Co? Ubuntu wręcz jest prostsze w obsłudze od Windowsa, w dodatku samo pobiera ci to co trzeba, a nie tak jak latasz i szukasz sterowników(mówię o XP, jak jest w 7/8 nie wiem).

Czy na prawdę włożenie płyty do napędu DVD wymaga takiego wysiłku? A potem raz na 2 miesiące zainstalowanie sterowników do karty graficznej np.? (Dodam, że na stronie producenta jest BARDZO łatwo dotrzeć do nich. Każdy laik dałby sobie radę.)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 09, 2013, 00:05:41 »
    Chodzi o fakt że w Ubuntu dzieje się to automatycznie.

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 09, 2013, 00:26:30 »
       Rapodegustator, Linuxa używam od 2005 roku razem z Windowsem na jednym dysku..jedno powiem ten Twój znajomy cie wkręca z ta trudna obsługą..inna sprawa co w Linuxie jest do obsługi....po instalacji masz automatycznie wszystkie sterowniki zamontowane..nic tylko używać ten zajebiaszczy system i to ZA DARMO. Kto nie pojęcia o Linuxie i wie,że gdzieś tam dzwoni tylko cholera wie w którym kościele..niech się nie wypowiada.

Rybopiotr ..piwko ode mnie za ten watek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 09, 2013, 01:24:14 »
    W sumie z trudnej obsługi Linuxa zrobiła się swoista miejska legenda, jednak prawdziwa w tym samym stopniu co czarne wołgi. Tak jak już pisałem, Universal USB Installer i jazda z tematem, kwestia godziny(pomijając ściąganie).

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 11, 2013, 20:48:11 »
    Linux nie ma rejestru..w czym jego siła..)).
    Gówno prawda. Tata miał kiedyś linuxa, każdy system ma rejestr. Nie wiem kogo chcesz wkręcać :P

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 11, 2013, 20:53:27 »
    hahahah..to sobie zainstaluj (ale to pewnie za trudne dla Ciebie) i sprawdz..matole..czy ten rejestr jest^^..lepiej zamilcz jak masz głupoty wypisywać.

ZNAFCO!!, któremu tata mówi,że Linux ma rejestr^^

Pancernym Tłukom takim jak Rapodegustator sie nie wytłumaczy, także wybaczcie Towarzysze ..nie bede dzieciaka uświadamiał.