Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Linux  (Przeczytany 8582 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Linux
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 22, 2014, 00:35:38 »
    Raport po dłuższym korzystaniu z Xubuntu:
        Problemów z Xubuntu brak, aż się zdziwiłem bo Ubuntu swego czasu, na starym kompie, miało w zwyczaju denerwować mnie długim włączaniem się i tragiczną responsywnością(klikasz ikonkę programu, po 2 minutach możesz z niego korzystać).
        Bardziej się zastanawiam jak tu Windowsa oczyścić, bo coś zaczyna mułem zajeżdżać.

Edit@Obiecany screen z Xubuntu:
    (click to show/hide)

Mam jeszcze stary komputer, jest podłączony do telewizora, przydatna sprawa jak siostrzeniec albo kuzyn przyjedzie na dłużej. Na nim mam przeróbkę XPeka, z odłączonym dostępem do internetu, bo na tyle tym wszystkim przeróbkom nie ufam. Prócz niego jest na nim Xubuntu, głównie do internetu i oglądania filmów(do XPeka nawet kodeków nie chce mi się szukać), czasem też do napisania jakiegoś dokumentu czy czegokolwiek, działa świetnie. Ogółem dla mnie Xubuntu jest świetnym kompromisem pomiędzy wydajnością a wygodą użytkowania i wyglądem.
    « Ostatnia zmiana: Marca 06, 2014, 20:49:19 wysłana przez Rybopiotr »
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 28, 2014, 18:39:16 »
    W czym Linux jest lepszy od Windows XP? Jakie są jego zalety, do kogo jest skierowany?
    Czy opłaca się instalować Linuxa na starego kompa, który służy do multimediów i gier? Jeśli tak, to jaką dystrybucję?

Muszę ponownie zainstalować system i zastanawiam się, czy Linux będzie szybszy od XPeka.

Offline timonos

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 28, 2014, 21:26:52 »
    W czym Linux jest lepszy od Windowsa?
    To zależy do czego chcesz dany system wykożystać.
    Linux jest bardzo dobry np do administrowania sieciami komputerowymi, zabespieczenia systemow itp.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 28, 2014, 21:45:43 »
    Linux jest dobry do wielu rzeczy, ostatnimi laty sama instalacja jest co najmniej tak samo prosta co ta Windowsa.
    Czy opłaca się instalować Linuxa na starego kompa, który służy do multimediów i gier? Jeśli tak, to jaką dystrybucję?
    Różnie bywa, może masz nietypowy sprzęt, do którego nie ma na Linuxa sterowników to możesz sobie odpuścić. Jeśli wszystko jest ok to powinieneś być zadowolony z najnowszego wydania Xubuntu(14.04 LTS). Najlepiej zainstaluj obok na początku, zwłaszcza jeśli zamierzasz reinstall Windowsa robić, to pobaw się Linuxem przed tym. http://xubuntu.org/getxubuntu/
    Przy okazji przydatne aplikacje do zainstalowania po pierwszym włączeniu Xubuntu(wystarczy kliknąć menu i wejść w centrum oprogramowania):
    -Ograniczone dodatki Xubuntu- Powszechnie używane programy z ograniczonymi dla Xubuntu prawami własnościowymi (mp3, avi, mpeg, TrueType, Java, Flash)
    -moim zdaniem inny odtwarzacz muzyki, bo gmusicbrowser jest tragiczny, jeśli podoba ci się na Windowsie foobar to polecam DeaDBeef: http://sourceforge.net/projects/deadbeef/files/debian/0.6.1/deadbeef-static_0.6.1-5_i386.deb/download Plik wystarczy uruchomić i potwierdzić chęć instalacji.
    -można także zainstalować jakiś inny pakiet ikon, moim zdaniem najlepszy jest Nitrux, sposób zainstalowania go poprzez terminal:
    sudo add-apt-repository ppa:nitrux/nitrux-artwork
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install nitrux-icon-theme
    Można też zwyczajnie pobrać, jednak wtedy trzeba samemu patrzeć czasem czy nie ma aktualizacji: http://xfce-look.org/content/show.php/Nitrux?content=154497
    Inne ikony: http://xfce-look.org/index.php?xcontentmode=430&PHPSESSID=392502c8fcd25eca537c7bf73d96e1a1

Jakieś inna pytania? Pisz śmiało.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline McAbra

• Użytkownik
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #34 dnia: Maja 05, 2014, 18:42:08 »
    Dzięki za te porady, chyba wypróbuję tego Xubuntu, jednak jest spory problem w związku z tym co mówisz...
    Tak się składa, że na tym kompie nie mam dostępu do internetu, więc niektórych rzeczy opisanych wyżej nie dam rady zrobić.

PS: Zrobiłem jakieś quizy i wyszło mi, żebym zastanowił się nad OpenSUSE i Mandrivą.
    Jakieś opinie? :)
    « Ostatnia zmiana: Maja 05, 2014, 19:27:42 wysłana przez McAbra »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Maja 16, 2014, 19:51:57 »
    Przepraszam, że tak późno. Moja opinia jest taka, że bez dostępu do internetu to chyba jedynie Debian z nagraną na płytach większością oprogramowania.

Offline McAbra

• Użytkownik
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #36 dnia: Maja 16, 2014, 21:51:07 »
    OK, dzięki.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    Linux, kox, firefox
    « Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 13, 2014, 23:35:38 »
    Chcę się pochwalić jak ogarnąłem Xubuntu:
    (click to show/hide)
    Przy okazji przygotowałem skrypt poinstalacyjny, który instaluje wszystko co uważam za potrzebne mi do pracy.
    http://pastebin.com/WHJZYTJc
    Dla chętnych, mój conky(ta informacja o godzinie, użyciu procesora, RAMu itd.), tylko inny kolor czcionki.  http://xfce-look.org/content/show.php/My+conky?content=165284
    Żeby nie było, sam robiłem :D

Co zmienić, dodać?