Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Początkujący prosi o kilka rad  (Przeczytany 6248 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bahamut[M]

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Początkujący prosi o kilka rad
    « dnia: Kwietnia 14, 2013, 23:01:37 »
    Witam, jako że jestem nowy na forum to chciałbym przeprosić jeśli zakładam temat w złym dziale ale ten wydał mi się odpowiedni. Po przeczytaniu kilku tematów na tym forum i obejrzeniu paru filmów na yt postanowiłem raz pierwszy porządnie(początki na kodach, zero taktyki etc.) zacząć przygodę z M&B. Jak już wspominałem przeczytałem co nie co na forum, m.in. http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2221.0 i http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4984.0 . No ale mam też kilka pytań, postaram się je w punktach przedstawić żeby to jakoś przejrzyście wyglądało .

1. Z jakim państwem się najlepiej zbratać na początku? Zazwyczaj kręciłem się koło Nordów albo Khanatu.
    2. Jak każdy wie im dłużej się gra tym ciężej o levele więc każdy punkt umiejętności jest cenny więc trzeba je rozdawać z głową i tu pojawia się pytanie. W jakie umiejętności najlepiej się rozwijać ?
    3. Tutaj mam pytanie co do broni, kiedyś bawiłem się łukiem głównie ale teraz wolałbym pozostać przy mieczu ewentualnie toporze i pytanie co jest według was lepsze. Tak wybór należy do mnie czym będę grał ale chciałbym posłuchać różnych opinii :)
    4. Kasa, a raczej jej brak. Sporo można zarobić na sposobie "Kup , sprzedaj drożej" ale jeszcze jakie mamy możliwość prócz walk i plądrowania wiosek?
    5. Mody - zauważyłem że niektórzy grają na jakimś modzie Floris (jakoś tak) jakie są tego plusy? Jak to się bardzo różni od Native'u ?
    6. Czy istnieje jakiś program do tworzenia/edycji wyglądu zbroi itp ?
    7. W jakie rodzaje wojsk najlepsze? Kusznicy? Łucznicy? A może jeźdźcy ?

Póki co tyle, nie liczę że zostanie podane wszystko na dłoni, liczę po prostu na jakieś wskazówki by za jakiś czas nie dojść do wniosku że nie ma sensu grać bo źle się zaczęło i zmarnowało tyle czasu. Pozdrawiam i dziękuję za jakąkolwiek formę pomocy. :)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Odp: Początkujący prosi o kilka rad
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 14, 2013, 23:25:54 »
    1. Ja najbardziej lubię Nordów, ale wszystko prócz Swadii jest dobre.
    2. Zależy od tego jak grasz. Jeśli masz ekipę bohaterów, to niech oni sobie zbierają umiejętności typu większe limity, leczenie. Ty bierz bardziej wojenne.
    3. Jeśli bez konia to ja polecam dwuręczne, a na koniu jednoręczne+ łuk( bo kuszy w siodle nie załadujesz).
    4. Najlepiej wygrywaj turnieje( + na samym początku postaw na siebie maksymalną kwotę) bo są łatwe, a dają przychody. Na początek dobre też mogą być zwykle walki na arenach- trochę kasy i rośnie level umiejętności bojowych
    5. Ja tam wolę Multi :)
    6. W tejsturach masz wszystko. Skoro są mody to chyba jasne, że się da. Ale radziłbym tym się nie bawić, jeśli zupełnie się na tym nie znasz.
    7. Najlepiej mieć zrównoważone wojsko- rycerze Swadiańscy, Mamelucy, Nordycka piechota, Veagirskie łuki ...

To tak w skrócie, może inni dadzą więcej.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 15, 2013, 01:33:09 »
    Jeśli chodzi o mody, to zapraszam do działu im poświęconego, tam znajdziesz wątek również Florisa.
    Tutaj tylko napiszę, że akurat Floris jest w trzech różnych wersjach, zwykle ludzie grają na tej najbardziej "wypakowanej" i ona dodaje i zmienia bardzo wiele w native. Ale to nie jest jedyny mod :)

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 15, 2013, 18:02:54 »
    Witaj Bahamut[M]
    1.Myślę, że jak grasz na początku to dobrze będzie najpierw pobić kilkanaście oddziałów bandytów ( najlepiej grabieżców, a później może nawet morskich najeźdźców ). Następnie radzę się skumać z frakcją, która ma minimum jednego wroga, a maksimum dwóch. Kto z kim ma wojnę sprawdzisz w zakładce frakcje.
    2.Na pewno rozwijaj żelazne ciało, potężny cios i przywództwo. Resztę umiejętności musisz wybrać sam.
    3.To zależy w której broni lepiej się czułeś. Ja preferuję broń jednoręczną i łuk, ale bardziej się rozwijam w broń do walki w zwarciu. Broń strzelecka to dla mnie tylko dodatek.
    4.Tak jak wyżej - turnieje. Na nich możesz wbić na samym, początku sporo kasy i trochę doświadczenia. Ale ze sprzedawania łupów ze spalonych wiosek albo pokonanych wrogach też można się dorobić.
    5. Floris to paczka pełna dodatków - osobiście w nią nie grałem, więc się o niej nie wypowiem. Kiedy już oswoisz się z grą ściągnij sobie parę modów ( Brytenwalda, Prophesy of Pendor ).
    6. Nie znam, więc się nie wypowiem.
    7.Wg mnie najlepsza jest konnica.

Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2013, 18:29:25 »
    Cieżka jazda miażdży każde inne wojsko w normalnym Nativie.
    Łucznicy najlepiej spisują się w strzelaniu do atakujących zamek/miasto
    Kusznicy świetnie się spisują jako pierwsza fala do ataku w oblężeniu, gdyż więcej ich pocisków trafi przeciwnika w głowę i od razu ich zabije, posiadają tarczę, mniej pocisków trafi w otoczenie.
    Piechota najlepiej się spisuje w obronie murów oraz rzezi obrońców po przebiciu się przez obrońców wyłomu.
    6. Nie znam, więc się nie wypowiem.
    Co z ciebie za polak. :P

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2013, 18:54:44 »
    1. Zależy. Wybierz tą, która najbardziej Ci się podoba. Jeśli planujesz zarabiać na bandytach, to uważaj na Khergickich i Sarranidzkich, bo są bardzo szybcy. Słabi są górscy bandyci (u Rhodoków), ale jeśli wolisz grać kawalerią, to nie polecam ze zwględu na górzyste ukształtowanie terenu.
    2. Ja gram tak, że umiejętności drużyny daję towarzyszom. Wybierz towarzyszy tak, by się ze sobą nie kłócili. Ja, np. mam Borchę od umiejętności orientacyjnych, Artimennera od Inżynierii, itd.
    Sobie dawaj umiejętności bojowe i dowódcze. Ponadto u siebie i towarzyszy rozwijam szkolenie. Nie rozwijaj perswazji.
    3. Jeśli grasz z automatycznym blokiem, albo potrafisz dobrze blokować bronią, to doradzam bronie dwuręczne. W M&B są nieproporcjonalnie lepsze od jednoręcznych. Minusem jest brak tarczy.
    Ja lubię grać łukiem, ale lepiej będzie, gdy sam zagrasz i ocenisz.
    4. Turnieje, polowanie na bandytów. Jeśli rozwiniesz u siebie zarządzanie więżniami, to możesz pojmować ich więcej i potem sprzedawać. Łowcy głów są przydatni, bo ogłuszają wrogów, więc możesz ich brać do armii.
    5. Proponowałbym ogarnąć Nativa przed grą w Florisa.
    6. Nie interesuję się moddingiem.
    7. Jak wyżej. Ciężka kawaleria jest zbyt mocna. Niszczy wszystko w walce w polu. Do oblężeń lepsi piechurzy i strzelcy.

Offline Bahamut[M]

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2013, 22:06:09 »
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania, na pewno skorzystam z waszych rad. Jutro sobie spokojnie zacznę grę , może do tego czasu jeszcze ktoś coś napisze :)

Pozdrawiam

Offline Bahamut[M]

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 27, 2013, 02:17:00 »
    Nie widzę sensu zakładania nowego, kolejnego tematu więc napiszę tutaj bo mam pytanie.. Oglądam sobie po troszku filmiki na kanale ZEMALFA i oglądając ten odcinek patrzę że on kupuje olej od 50-150 denarów za sztukę http://www.youtube.com/watch?v=05jTuMDuEzM a w następnym odcinki sprzedaje to kilkukrotnie drożej za nawet 500 denarów.. widzę że w oddziale ma Ymire z 3 pkt handlu a ja mam Jeremusa również z 3 pkt i olej w Suno mam za 350 denarów.. od czego do zależy ? nie rozumiem tego.. ;/ Dzięki za pomoc.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 27, 2013, 09:27:40 »
    Cena zależy od ilości towaru w danym miejscu, jeżeli jest jego nadmiar lub brak to z czasem karawany przybędą na miejsce i uzupełnią braki.
    Oczywiście mogą zostać napadnięte, wioski mogą zostać spalone co odetnie dopływ oliwek na oliwę itd.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 27, 2013, 09:47:25 »
    Mógł też mieć wysokie stosunki z miastami, co dało mu lepsze ceny.

Offline Bahamut[M]

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 27, 2013, 12:36:53 »
    Jedyne co robił w suno to jedną misję dla mistrza gildii w której polował na bandytów w okół miasta. Pokręcę się przy suno i będę sprawdzał stan oliwy co jakiś czas i zobaczę co z tego będzie. Dzięki panowie za odpowiedź na to pytanie. Tutaj mam jeszcze jedno pytanko dlaczego nie wyświetla mi umiejętności Kletki oraz Katrin ?? Czy to dla tego że mają takie same umiejętności jak Jeremus i Deshavi ale troche mniej rozwinięte ?

(click to show/hide)

Pozdro.

PS. jak się tutaj daje jakaś reputacje za pomoc ? + albo piwa nie wiem :D

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 27, 2013, 15:55:46 »
    Jeżeli ktoś w drużynie ma taki sam lub wyższy poziom to nie będzie on wyświetlony.

Offline Bahamut[M]

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 27, 2013, 20:58:50 »
    Jeżeli ktoś w drużynie ma taki sam lub wyższy poziom to nie będzie on wyświetlony.

Dzięki tak myślałem ;D.

Kolejna rzecz która mnie dobija jak oglądam jego filmiku to konie, gdzie nie pójdzie to ma masę koni do wyboru a ja 5 i koniec.. nie rozumiem nie których rzeczy..

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 27, 2013, 21:28:01 »
    Na starych wersjach tak było. To pewnie dlatego, że grał na wersji < 1.142.

Offline Bahamut[M]

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 27, 2013, 22:04:20 »
    Szkoda.. nie powinno tak być.. teraz ciężko coś zarobić na handlu jak zyski są rzędu 70 denarów na itemce i do tego trzeba jechać przez pół Calradii żeby to sprzedać :D

Warto w różnych miastach zakładać zakłady do produkcji ?