1. Zależy. Wybierz tą, która najbardziej Ci się podoba. Jeśli planujesz zarabiać na bandytach, to uważaj na Khergickich i Sarranidzkich, bo są bardzo szybcy. Słabi są górscy bandyci (u Rhodoków), ale jeśli wolisz grać kawalerią, to nie polecam ze zwględu na górzyste ukształtowanie terenu.
2. Ja gram tak, że umiejętności drużyny daję towarzyszom. Wybierz towarzyszy tak, by się ze sobą nie kłócili. Ja, np. mam Borchę od umiejętności orientacyjnych, Artimennera od Inżynierii, itd.
Sobie dawaj umiejętności bojowe i dowódcze. Ponadto u siebie i towarzyszy rozwijam szkolenie. Nie rozwijaj perswazji.
3. Jeśli grasz z automatycznym blokiem, albo potrafisz dobrze blokować bronią, to doradzam bronie dwuręczne. W M&B są nieproporcjonalnie lepsze od jednoręcznych. Minusem jest brak tarczy.
Ja lubię grać łukiem, ale lepiej będzie, gdy sam zagrasz i ocenisz.
4. Turnieje, polowanie na bandytów. Jeśli rozwiniesz u siebie zarządzanie więżniami, to możesz pojmować ich więcej i potem sprzedawać. Łowcy głów są przydatni, bo ogłuszają wrogów, więc możesz ich brać do armii.
5. Proponowałbym ogarnąć Nativa przed grą w Florisa.
6. Nie interesuję się moddingiem.
7. Jak wyżej. Ciężka kawaleria jest zbyt mocna. Niszczy wszystko w walce w polu. Do oblężeń lepsi piechurzy i strzelcy.