Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Kiedy Twoim zdaniem zostanie całkowicie zlikwidowany pobór do wojska?

w 2008 roku
    w 2009 roku
    w 2010 roku
    w 2011 roku
    w 2012 roku
    w 2013 roku
    w 2014 roku
    w 2015 roku
    w 2016 roku
    po 2016 roku
    po 2020 roku
    sami nie wiedzą kiedy
    kiedy nie będzie już kogo brać do poboru, bo będzie tak mało ludzi w Polsce
    nigdy

Autor Wątek: kamasze na nogi, armia wzywa!!  (Przeczytany 14838 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: kamasze na nogi, armia wzywa!!
    « Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 16, 2008, 21:04:54 »
    Chwila, to jak to w koncu jest? Na komisji chyba uslyszalem ze jestesmy ostatnim rocznikiem, ktory przez to przechodzi, poza tym rzucil mi sie w oczy "banner reklamowy" zawodowej "w pelni profesjonalnej" sluzby, tak jakby juz wszystko bylo postanowione i calkiem niedlugo miala pozostac wylacznie sluzba zawodowa.

PS: ogolnie to mialem wrazenie, ze juz niechetnie przyznaja kat A - przy mnie doktorek sie zastanawial czy przypadkiem nie dac mi B za byle alergie + usuniety wyrostek (smiech na sali), wysmialem go i dal mi kat A;)

Widzisz to jest tak. Jeśli ma być wprowadzona armia zawodowa, trzeba automatycznie zwiększyć żołd dla profesjonalnych żołnierzy (bo inaczej nikt do woja za marne ok. 1200 zeta nie będzie chciał iść). Trzeba również wydać kasę, aby sprawić żołnierzom lepszy ekwipunek. Więc przy dylemacie: profesjonalna armia, ale gorzej uzbrojona, a armia poborowa uzbrojona lepiej, wygrywa armia poborowa. Zanim to się zmieni jeszcze minie trochę czasu.
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 16, 2008, 21:08:11 »
    Ja to wiem, czytalem kiedys ten artykul. Ale to sa tylko opinie, a tymczasem jak napisalem, na komisji, wojskowy wypowiadal sie raczej w sposob zdecydowany, dlatego ciekawy jestem jak to w koncu jest "u źródła".

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 16, 2008, 21:25:45 »
    Ja to wiem, czytalem kiedys ten artykul. Ale to sa tylko opinie, a tymczasem jak napisalem, na komisji, wojskowy wypowiadal sie raczej w sposob zdecydowany, dlatego ciekawy jestem jak to w koncu jest "u źródła".
    Tego to się chyba zbyt szybko nie dowiemy. Major który miał z nami pogadankę na komisji sam mówił, że raz mówią o armii zawodowej, raz o poborowej, a dat zrezygnowania z armii poborowej podał tyle, że nie pamiętam w końcu która jest najbliższa realizmowi ;).
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 17, 2008, 11:26:55 »
    Też myślałem, że jesteśmy ostatnimi pechowcami, którzy podlegają poborowi. Widocznie sobie wszystko policzyli i im wyszło, że armia zawodowa im się nie opłaca.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 17, 2008, 13:34:23 »
    Data ktora pojawiala sie najczesciej przed ta ostatnia wiadomoscia o likwidacji wku, to 2012, wiec...? :>
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 23, 2008, 11:32:39 »
    http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=488966

Czyzby wkoncu wiadomosc, ze zrodla?

Chodzi o tych, którzy w policji odrabiają służbę wojskową. Od stycznia 2010 roku nasza armia będzie zawodowa. - I wojska nie trzeba będzie już odrabiać - mówi "ŻW" Andrzej Przemyski, zastępca dyrektora Departamentu Bezpieczeństwa Publicznego w MSWiA. Ostatnie przyjęcia do tzw. służby kandydackiej odbędą się w grudniu.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 02, 2008, 13:50:03 »
    Nowa wersja, którą usłyszałem kilka dni temu w Teleexperssie. Armia stanie się całkowicie zawodowa w 2011 roku. Jeśli ktoś słyszał już nową wersję to niech się pochwali. Możemy też zrobić ankietę z pytaniem "w którym roku według Ciebie armia w polsce stanie się całkowiecie zawodowa?"

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 07, 2008, 13:25:47 »
    od 2009 pobor obowiazkowy ma byc wstrzymany, kolejna wersja xD w 2008 ograniczony.
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 11, 2008, 01:26:01 »
    Podobno niektorych maturzystow armia chce capnac w okresie wakacyjnym... zastanawia mnie teraz jedna rzecz - przypomnialem sobie ze byla chyba mowa o zlozeniu swiadectwa ukonczenia szkoly w WKU, do kiedy byl/jest termin na to? W ksiazeczce mam niby napisane "odroczenie do 30.06" ale kto ich tam wie...

http://www.nfow.pl/viewtopic.php?p=342029&sid=486746961c4871b0853da812ddc569cf#342029

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 12, 2008, 17:10:15 »
    To mnie na pewno w wakacje nie wezmą, bo dali mi odroczenie do końca września.

ps. Jak przeczytałem posta sonera to nie mogłem się powstrzymać. Wiem, że to trochę dziecinne, ale macie ankietę, o której wspominałem parę postów wyżej.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2008, 18:14:16 wysłana przez Arcylisz »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Września 26, 2008, 10:20:29 »
    Powinienem to blisko 2 tygodnie temu napisać, ale ciągle zapominałem. Otóż mam nową informację odnośnie poboru. Rząd nie zdążył na czas uchwalić odpowiedniej ustawy, więc jeszcze w przyszłym roku pobór będzie. Teraz oficjalna wersja mówi, że pobór będzie zniesiony w 2010 roku ;]

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Września 26, 2008, 12:47:22 »
    Hehehe, i bardzo dobrze. Mój bratanek się jeszcze załapie, a tak się cieszył, że go nie wezmą :D
    Trochę z innej beczki. Jak to jest u Was z zaświadczeniem? Szkoły same do nich wysyłają, czy sami musicie się fatygować?

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Września 26, 2008, 13:45:03 »
    Ee tam, gdzie by się uczelni chciało wysyłać do WKU zaświadczenia ;) Sam będę musiał se pojechać w pierwszy weekend października to załatwić. I cholera kilkadziesiąt złotych odpłynie na bilety w obie strony ;/

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #73 dnia: Września 26, 2008, 14:09:42 »
    Wy uciekacie od tego wojska a ja widzę w tym swoją przyszłość.

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #74 dnia: Listopada 11, 2008, 16:57:31 »
    Ja tam nie widzę swojej przyszłości z kulką w klatce piersiowej. Nie chodzi o to, że nie chiałbym walczyć za ojczyznę, nie chcę walczyć za ten obecny burdel który teraz się w kraju odbywa. Wolałbym zginąć w walce o coś potężniejszego niż Polska. Moim zdaniem ten kraj już nie zasługuje by ktokolwiek za niego zginął, już uczyniło to wielu i pewno się teraz w kurhanach przewracają :\

MImo to, na komisji wstepnej już byłem, czekam na komisję lekarską, pewno dostanę D, mam fajną wadę zwroku, lewe oko +1 prawe -3 :\ Oprócz tego mam zgruchotane kolano od 2 lat.
    Swoją drogą, wciąż "zaglądają w dupsko"  na komisji?:D Bo nie wiem, czy przygotowac na niej odpowiedni malunek "Tu całuj".
    XXX