Założyłem ten temat, ponieważ jestem działaczem szkolnego kółka artystycznego. Często w swoich przedstawieniach korzystamy z różnych, tanich sztuczek kuglarskich lub innych fajnych efektów takich jak bezpieczne zianie ogniem przy pomocy mączki kukurydzianej, pokazy iskier z wełny stalowej, nieparzące kulki ognia z bawełny itd. itp.
Ostatnio w sql ja i moi koledzy zastanawiamy się nad efektem Ghost Rider'a (płonąca czaszka konkretnie ;D ).
Czy możliwe jest, aby w jakiś CAŁKOWICIE BEZPIECZNY sposób w prawdziwym świecie człowiekowi mogła się palić głowa [nie wiem, może maska/inna osłona twarzy z jakiegoś materiału] (albo chociaż takie złudzenie optyczne zastosować, by to wyglądało jak w miarę realistyczny ogień)?
Pytam, bo kolega ma takie marzenie zagrać jako realistyczny Ghost Rider i uważa, że bez ognia ani rusz.
Jeśli tak, to poproszę was o pomoc. Przekopałem masę Internetu i nie mogę znaleźć niczego poza spryciarze.pl a tam głównie jest zianie ogniem (a przecież Ghost Rider nie ział ogniem, mu paliła się tylko czacha :3 ).
PS: Proszę o RZECZOWE i konkretne odpowiedzi. Oczywiście proszę też o potraktowanie tego poważnie i nie spamowanie.
PS2: (jak coś to on jest łysy) kolega już był tak zdesperowany, że chciał owinąć sobie głowę grubą warstwą bawełny, polać ją (tak jak w przypadku kulek) specjalną benzyną do zapalniczek i podpalić. Uważam, że to źle by się skończyło, ale ja się nie znam na chemii i fizyce.
PS3: Zapomniałem dodać chyba, że to NIE MUSI być prawdziwy ogień, wystarczy jedynie jakaś sensowna imitacja! Szukam jednek tego w sieci i niczego nie mogę znaleźć :/ proszę, pomóżcie.