Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Efekty specjalne (na przedstawienia artystyczne/sceniczne)  (Przeczytany 5041 razy)

Opis tematu: Konkretnie poszukiwany efekt a'la Ghost Rider

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    Efekty specjalne (na przedstawienia artystyczne/sceniczne)
    « dnia: Marca 21, 2013, 21:44:46 »
    Założyłem ten temat, ponieważ jestem działaczem szkolnego kółka artystycznego.  Często w swoich przedstawieniach korzystamy z różnych, tanich sztuczek kuglarskich lub innych fajnych efektów takich jak bezpieczne zianie ogniem przy pomocy mączki kukurydzianej, pokazy iskier z wełny stalowej, nieparzące kulki ognia z bawełny itd. itp.

Ostatnio w sql ja i moi koledzy zastanawiamy się nad efektem Ghost Rider'a (płonąca czaszka konkretnie ;D ).

Czy możliwe jest, aby w jakiś CAŁKOWICIE BEZPIECZNY sposób w prawdziwym świecie człowiekowi mogła się palić głowa [nie wiem, może maska/inna osłona twarzy z jakiegoś materiału] (albo chociaż takie złudzenie optyczne zastosować, by to wyglądało jak w miarę realistyczny ogień)?

Pytam, bo kolega ma takie marzenie zagrać jako realistyczny Ghost Rider i uważa, że bez ognia ani rusz.

Jeśli tak, to poproszę was o pomoc. Przekopałem masę Internetu i nie mogę znaleźć niczego poza spryciarze.pl a tam głównie jest zianie ogniem (a przecież Ghost Rider nie ział ogniem, mu paliła się tylko czacha :3 ).

PS: Proszę o RZECZOWE i konkretne odpowiedzi. Oczywiście proszę też o potraktowanie tego poważnie i nie spamowanie.

PS2: (jak coś to on jest łysy) kolega już był tak zdesperowany, że chciał owinąć sobie głowę grubą warstwą bawełny, polać ją (tak jak w przypadku kulek) specjalną benzyną do zapalniczek i podpalić. Uważam, że to źle by się skończyło, ale ja się nie znam na chemii i fizyce.

PS3: Zapomniałem dodać chyba, że to NIE MUSI być prawdziwy ogień, wystarczy jedynie jakaś sensowna imitacja! Szukam jednek tego w sieci i niczego nie mogę znaleźć :/ proszę, pomóżcie.
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Efekty specjalne (na przedstawienia artystyczne/sceniczne)
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2013, 21:55:41 »
    Zabawy z ogniem pozostawcie profesjonalnym kaskaderom. To zbyt duże ryzyko. Zwłaszcza podpalanie sobie głowy.
    Jeżeli chcecie fajny patent na efekty specjalne to polecam suchy lód- czyli zamrożone CO2. Wrzucone do wody głośno bulgoce i wydziela sporo mgiełki. Idealne na imprezy halloweenowe i andrzejki. Tylko trzeba pamiętać, że lodem też się da poparzyć (a suchy lód ma temperaturę ok -72 stopni). Więc lepiej nie brać w gołą łapę (a jeżeli już to na bardzo krótko) tylko użyć szczypiec albo rękawic. No i pod żadnym pozorem nie wkładać do ust. To może się skończyć tragicznie.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 21, 2013, 22:53:34 »
     Zaryzykuję, lubię z rączki do buzi ;P

Dobra, pomijając beton, był kiedyś patent na sztuczną pochodnię. Koniec palącego kija miał w rzeczywistości otwór przez który wydmuchiwało powietrze. A ogień był z jakiegoś materiału kilkukolorowego, bibuła czy jakaś bawełna, przyczepiony właśnie tam do tej dziury. W efekcie materiał falował, wiatrem pchany do góry.
     Teraz przyczepcie kolesiowi ,,obroże,, z wiatraczkami albo jakąś rurę z dziurkami i poprzylepiajcie materiał hehehehe.

Nie wiem czy przypadkiem z małą ilością kolorowej świecy dymnej w kilku punktach dało by pożądany efekt.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 21, 2013, 23:52:45 »
    Może gdyby owinął tą bawełną jakiś zamknięty kask/hełm(taki który by nie zapłonął), to by było ok? Jeśli już takie rzeczy robiliście, to chyba nie będziecie mieć problemu wykonać kilka prób z jakimś mniejszym modelem z czymś imitującym głowę w środku(coś łatwo topiącego/zapalającego się).

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 22, 2013, 12:11:10 »
    HUtH, nawet w kasku czy hełmie, to jest proszenie się o wypadek. Z ogniem zabawy nie ma. Zwłaszcza z ogniem na głowie. Skąd pewność, czy kask nie stopi się pod wpływem temperatury? Albo czy płonący fragment bawełny czy plastiku nie zleci niżej?
    Zresztą, nie sądzę, żeby szkoła zgodziła się na takie zabawy. W końcu odpowiadają za bezpieczeństwo uczniów.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 22, 2013, 14:25:55 »
    Mówiłem, to NIE MUSI BYĆ PRAWDZIWY OGIEŃ! :)

Wystarczy sensowna mistyfikacja, w miarę realistyczna. Bibuły, papiery, malunki itd. odpadają ;)

Coś, co by falowało, nadawało efekt płomieni...

PS:
    Jeszcze wpadłem na taki pomysł, żeby zbudować kombinezon Ghost Ridera, w którym po wejściu głowa użytkownika jest na poziomie klatki piersiowej, zaś na miejscu czaszki znajduje się czaszka z bawełny, nasączona specjalnym paliwem do zapalniczek, którą można by podpalić.
    Inspirację wziąłem stąd: http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-ogniste-kulki

Jednak nie wiem, czy na większą skalę i na nieregularny kształt (czaszka nie jest kulką xD) ten trick wciąż będzie działał.

Rozumiecie, o co mi chodzi, mam nadzieję.
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 22, 2013, 14:43:16 »
    Fajne to paliwo do zapalniczek :) Tylko że gdyby polać tym całą powierzchnię jakiejś czaszki to chyba powstanie bardzo duży płomień... więc trzeba by pokombinować. Na pewno da się coś takiego zrobić, ale nakład pracy byłby raczej za duży, no i skąd w ogóle weźmiecie kogoś kto wam zrobi to z metalu czy innego tworzywa. Chyba że zrobić to po to, żeby sprzedać.
    Może szukaj w necie ghost rider cosplay czy coś.

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 22, 2013, 17:22:53 »
    Dzięki za radę, HUtH, aczkolwiek nie radzę sobie z tym. Co to jest cosplay?
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 22, 2013, 17:32:32 »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 22, 2013, 18:28:17 »
    Dobra, ok, obczaiłem to. Weźmiemy ognistą perukę na żel do tyłu włosy i będzie wyglądać jak ogień ^^

Dzięki.

Temat proponuję zostawić otwarty, gdyby ktoś jeszcze jakiś efektów szukał ;)
    Ulubiony cytat?

HK-47!