Napiszę po raz trzeci i ostatni - jednostki tracą przytomość po upadku z wysokości. Nie ma żadnego "mdlenia" na widok wroga, z braku żywności, z powodu słabego morale etc. Jeżeli jednostki tracą przytomność na początku jakiejś bitwy, to dzieje się tak dlatego, że z racji jakiegoś błędu zapewne zostały zespawnowane gdzieś w powietrzu* i niezbyt miękko wylądowały. To się zdarza. Tak samo jak w niektórych wcześniejszych wersjach zdarzało się, że cały oddział (także konny!) zespawnował się na drzewie. Nie dorabiajcie więc jakiejś filozofii do tego "mdlenia", bo to jest tylko i wyłącznie zwykły bug.
* wcale nie trzeba upaść z kilkunastu metrów, by stracić w tej grze przytomność. Wystarczy trafić na "słaby punkt" (niedopracowanie) na mapie. Postać wtedy się blokuje (coś jakby spadała poza mapę, mimo iż niby stoi w miejscu) i po kilku sekundach pada nieprzytomna (obrażenia od upadku z duuużej wysokości. Takiego czegoś nie przetrwa się nawet na najłatwieszym poziomie trudności). Sam nieraz tak miałem, gdy szukałem w miastach ukrytych skrzyń i wskoczyłem w nieodpowiednie miejsce.