Powiem ci tak Aladrix Empire:total war po patchach nie jest straszny, jak był w wersji 1.00 ja za dużo nie odczułem ich, gra mi się znakomicie, broń palna jest naprawdę miodna realistyczna dużo dymu, świetne animacje walki na bagnety i miecze, to nie jest już zwykła sieczka kto szybciej padnie tylko ktoś się wyłoży koleś chce go dobić a on w ostaniej chwili kopie go w brzuch wali z mu w mordę z kolby ^^, i znowu stoją na nogach i dalej walczą.
Co do koni są mocne do szybkich osłabiających lub dobijających ataków osobiście używam do gonienie uciekających lub szybkiej szarzy szybki odwrót, przydaje się tez do niszczenia artylerii,ale uważam ze powinni konni mieć większe morale i husaria nie ma 5m lanc tylko krótkie lance (lance konnica każde ma takie same ;/)
szarża jest mocniejsza niż w medievalu 2 i robi większy popłoch no ale, w czasach prochu gdy można połowę wytłuc 2 salwami.
A mieczami walczą niektóre jednostki uzbrojone w broń palną oraz fechtmistrze z takich kraji jak Konfederacja maracka, czy Imperium Mogołów, aha i Indianie używają toporków i innych Tomahołków.
O kurka ale się rozpisałem jeśli coś jest nie do przeczytania to pisać bo jestem zaspany i pisze byle było.
PS.Będzie w Empire patch (odrazu będzie ściągany przez Steam) w którym będzie kampania na 2 graczy np. ja Prusami a ty polską i razem gramy tylko mankamentem jest czekanie aż 2 osoba skończy turę.