Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 323568 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #1395 dnia: Września 08, 2013, 15:23:58 »
    Jak u Was FPSy po patchu? Bo ja jestem mile zaskoczony. Jest poprawa, chociaż wciąż mogłoby być lepiej.

Jako ciekawostkę powiem, że zmieniając stopniowo ustawienia, stwierdzałem, że czym niższe (operowałem tylko pomiędzy extreme-ultra-VH), tym bardziej mi się podobały i więcej FPS dawały :D

Offline McAbra

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #1396 dnia: Września 08, 2013, 20:55:59 »

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #1397 dnia: Września 08, 2013, 22:16:28 »
    Link nie działa?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1398 dnia: Września 08, 2013, 22:20:49 »
    z twcenter są czasem problemy, trzeba odświeżać

albo jakoś wchodzisz na ten link widoczny na forum, który jest jakoś dziwnie skrócony, sprawdź przez 'cytuj'

edit: choć mi teraz też się nie ładuje :P

Offline McAbra

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #1399 dnia: Września 09, 2013, 08:00:53 »
    Skróciłem bo jest długi. Działa jak trzeba, po prostu TWC czasem nawala.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1400 dnia: Września 09, 2013, 12:40:08 »
    Nic dziwnego, że TWC nie wytrzymuje, ludzie na potęgę ściągają mody do tej pre-bety, którą CA wydało jako wersję 1.0....

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1401 dnia: Września 09, 2013, 12:59:57 »
    Moze racja. Gra jest strasznie zabugowana, szczególnie optymalizacja, ale nie pamiętam chyba żadnej gry z tej serii, która nie miałaby podobnej ilości błędów podczas premiery. Zarówno RTW, M2TW, S2TW kupowałem podczas premiery i przy każdej z nich było tyle samo problemów, a teraz? Jestem już przyzwyczajony do tego że total war musi chwile odczekać nim będzie w pełni grywalny i jak do tej pory nie zawiodłem się ani razu. Wystarczy poczekac na łatki i zobaczymy.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1402 dnia: Września 09, 2013, 18:59:05 »
    Tylko pytanie, czy w łatkach naprawią błędy koncepcyjne. Obecna wersja Romka pokazuje, że ich pomysł z limitem armii jest absolutnie i kompletnie nietrafiony. Limit na armie miał w zamyśle sprawić, że AI nie będzie spamowało małymi armiami. problem w tym, że nadal to robi. Zamiast zrobić jedną dużą, robi trzy malutkie armie. I na dodatek często je jeszcze rozprasza. W takiej sytuacji zajęcie jego prowincji jest banalne. Inny problem to fakt, że frakcja nie znika po straceniu regionów, tylko pozostałe armie będą robić ataki samobójcze na wrogie miasta tak długo, aż je się zupełnie zadusi.

Inny błąd koncepcyjny to dyplomacja. Nie działa, tak, jak powinna. Frakcje żebrzą o hajs praktycznie w każdej turze, w zamian oferując NaPy czy prawa handlowe.
    Polityka wewnętrzna jest dziwna i trudna do zrozumienia. To, jakie nasza rodzina ma wpływy jest praktycznie losowe. Osiągnięcie więcej niż 55% jest w późniejszej części zabawy bardzo trudne, o ile w ogóle możliwe.

AI w bitwie też nie ma żadnego związku z tym, które zapewniało na trailerach i gameplayach CA. Chociaż słyszałem, że na poziomie trudności VH komputer dostaje nagle sporo szarych komórek.

Ogólnie, to każdej osobie rozważającej kupienie R2 sugerowałbym ostrożność i chwilowe wstrzymanie się z zakupem. Póki co gra zdecydowanie nie jest warta swojej ceny.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1403 dnia: Września 09, 2013, 19:22:12 »
    Podejrzewam, że kwestie AI oraz ogólnie mechaniki gry poprawią w przyszłych łatkach. Myślę, że na razie skupią się na problemach graficznych, co bardzo by mnie ucieszyło, bo chcę w końcu zobaczyć te epickie bitwy na max detalach :D Zakładając nawet, że moja karta tego nie pociągnie, chcę mieć chociaż pewność że problem leży po mojej stronie.

Na razie wstrzymałbym się z polecaniem lub negowaniem zakupu. Każdy ma swój rozum i każdy sam zdecyduje, czy opłaca się to kupić, czy nie. Ja nie żałuję, chociaż przyznam, iż brak drzewa rodziny to dla mnie spory cios. Dajmy im czas na poprawienie wszystkiego, w końcu nie muszę grać w to od razu, równie dobrze mogę odpalić Rome 2 za parę miesięcy jak to było z Shogunem. Ta gra ma spory potencjał, ale na moje oko minie jeszcze miesiąc, może nawet dwa nim zostanie dopracowana. (tu liczę na małą niespodziankę ze strony CA ;p) i pozostaje jeszcze sprawa DLC i co będą one oferowały.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1404 dnia: Września 09, 2013, 19:35:29 »
    Ale po co kupować teraz i nie grać, zamiast kupić za kilka miesięcy ale taniej? Nie widzę w tym logiki.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1405 dnia: Września 09, 2013, 20:06:15 »
    Czasami tak mam, że kupię coś i nagle odechciewa mi się w to grać, albo akurat kupię coś innego i zapominam o pierwszej rzeczy. Teraz też mam co robić na kompie, więc się nie spieszę. A że zobaczyłem gdzieś w necie reklamę i ofertę promocyjną to i kupiłem. W sumie to bez znaczenia kiedy. Mam już grę więc potem nie będę musiał się przejmować.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1406 dnia: Września 09, 2013, 20:38:41 »
    Pograłem trochę w nowego Rome'a i szczerze... żałuję trochę wydanych pieniędzy. Z reguły nie kupuję gier około premiery (nie mówiąc o preorderach) i ostatni raz zrobiłem tak z Battlefieldem 3 i Wiedźminem 2. Tutaj niestety się skusiłem i liczyłem, iż CA zaserwuje mi po tych niemal 10 latach godnego następcę mojej ulubionej części serii. Niestety nowy Rome ani nie ma dla mnie już tej "magii" jak poprzedni, ani nie zadowala mnie swoimi rozwiązaniami - nie wspominając o irytujących błędach. Parę rzeczy jest fajnie rozwiązanych, lecz według mnie więcej jest niestety tych niezbyt przyjemnych.

Parę szczegółów. Osobiście do minusów zaliczam przede wszystkim optymalizację. Co prawda grafikę częściowo olewam i dla mnie równie dobrze seria mogłaby zatrzymać się na wyglądzie Medievala 2 (do którego powrócę gdy w końcu wydany zostanie na niego Europa Barbarorum 2), lecz nie oznacza to, iż wybaczam CA taką sytuację. Mam wrażenie, że pod tym względem jest to najgorsza odsłona serii i już Empire lepiej wypadało "optymalizacyjnie" przy premierze. Tym bardziej to dziwi biorąc pod uwagę, że ten sam silnik napędza grę już od 4 odsłon... Jak to jest możliwe, że nagle devsi spieprzyli optymalizację mimo tego, iż silnik powinni znać na wylot? Tego nawet druidzi nie wiedzą...

Drugi najbardziej irytujący mnie fakt to AI. Co prawda nigdy w tej serii sztuczna inteligencja nie powalała, lecz w Romie po prostu czasami ręce opadają... AI jest równie głupie w bitwach co na mapie kampanii. Niejednokrotnie wkraczałem w granice regionu przeciwnika, który zamiast cofnąć armie do miasta/w jego pobliże by odeprzeć szturm wychodzi nimi w zupełnie innym kierunku i albo ucieka gdzieś hen daleko na wodę, lub kieruje się w stronę przyległych prowincji. Dlaczego? Nie mam pojęcia... Dodatkowo SI jest strasznie bierne. Przez tyle czasu ANI RAZU nie zostałem zaatakowany i wszystkie wojny inicjowałem sam. Pomiędzy sobą AI tłucze się namiętnie, lecz mam wrażenie, że gracz ma jakiś immunitet i jest wręcz nietykalny. Poza tym nie rozumiem dlaczego SI klepie armie, których 40-50% stanowią harcownicy*.
    Wcale nie lepiej wygląda AI bitewne (gram na poziomie VH, próbowałem również Legendary, lecz tutaj jednostki komputera dostają po prostu zbyt duże bonusy do morale i nie ma to większego sensu). Komputer rzuca wojska w strasznie głupi sposób i jedynym manewrem, który potrafi jest próba użycia kawalerii do oskrzydlenia. Reszta armii po prostu na hura wali do przodu z nadzieją, że może wygra. SI nie potrafi zostawić 1, 2, czy 3 oddziałów w odwodach, by użyć ich w decydującym momencie bitwy, lub do ochrony przed kawalerią. Po prostu wszystko co chodzi musi iść bić się w pierwszych sekundach starcia. Dodatkowo wychodzi błąd z dużą liczebnością harcowników, którzy dodatkowo mają problemy z uciekaniem nawet przed ciężką piechotą. Nie dość, że zazwyczaj wystrzelą raz (góra 2 w przypadku procarzy, czy łuczników) zanim dopadnie ich ciężka piechota, przed którą po prostu nie potrafią uciec mimo faktu, że powinni być dużo szybsi... Nie wiem jak to jest możliwe, ale ani Legioniści, ani First Cohort, ani Pretiorianie nie mają najmniejszych problemów by doścignąć takich procarzy. Jaja totalne...

Marudziłem już na długość bitew i znów będę marudził. Jest to po prostu irytujące gdy wielkie starcia rozstrzygane są w 4 minuty i basta. Poza tym mogłoby to zmienić się trochę, gdyby komputer rekrutował lepsze jednostki, lecz gdy widzę, że mój legion w około 100 turze składający się z Legionaries, czy First Cohort trafia na takich galów, którzy prócz 8 jednostek oszczepników wystawiają samych Levy Freeman (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie) to szlag mnie trafia... Jeden mój oddział może na klatę przyjąć ze 4 takie i straci góra 30-40% liczebności. :/ Nie wspominam nawet o fakcie Numidii, która wystawia zamiast słynnej konnicy plebskich włóczników, którym załamuje się morale i uciekają zanim mój oddział pretorian do nich dobiegnie... Raz broniąc miasta w jednej uliczce ustawiłem któryś lepszy oddział (Veteran Legionaries lub First Cohort), który nim padł (160 chłopa) wyrżnął 1900 numidyjskich przeciwników...

Zanim przejdę do tego co mi się podoba jeszcze parę bardziej subiektywnych kwestii. Po pierwsze do jasnej... Dlaczego wąsaci galowie rżną z palcem w d*pie każdą elitarną jednostkę w grze? Ok, byli wysocy, byli silni fizycznie, ale jednak balans jednostek jest coś nie ten tego. Robiłem sobie (każdy może sprawdzić to samodzielnie) starcia pojedynczych oddziałów i z żadnym Oathsworn nie mieli większych problemów. Spartiatów rozpieprzyli tracąc 40 ludzi (sic! - jednostka w skład której wchodzili żołnierze, którzy od 7 roku życia szkolili się tylko i wyłącznie do walki została wyrżnięta jak plebs...). Pretorian pobili jak dzieci (ok, tutaj nie mam wielkich zarzutów), lecz fakt iż przebili się przez macedońską falangę mnie powalił. xD Balans jednostek powinien być zdecydowanie do poprawy. Tak na szybko na przykładzie elitarnych spartańskich hoplitów. Dlaczego CA nie mogło wprowadzić długiej rekrutacji tych oddziałów (np. 6 tur) oraz limitu (powiedzmy max. 2 na każdą z armii), ale w zamian otrzymalibyśmy oddział, który potrafi coś zdziałać, a nie może pochwalić się statystyką ataku 40 (xD - hastati mają 41...) co sprawia, że oddział ten jest po prostu jak na elitę śmieszny...

Z innych dupereli nie podoba mi się usunięcie drzewka genealogicznego. Co w nim devsom do cholery nie pasowało? Wprowadzili zamiast tego jakiś ekran/system rodów który jest po prostu z dupy wzięty i do dupy potrzebny. Szkoda nawet na to słów... Nie wspominając o fakcie, że na tyle tur ani razu żaden z moich generałów się nie ożenił. Według mnie ten system wygląda po prostu na niedokończony i wrzucony na szybko bo wydawca ponaglał terminami.

Innym "duperelem" jest nieprzystosowanie silnika od realiów. Wystarczy zobaczyć jak wygląda rzymskie testudo i śmiech gwarantowany. Już leciwy Rome 1 może poszczycić się 100 krotnie lepszą animacją formowania żółwia oraz jego finalnym wyglądem (ffs gdzie są tarcze po bokach i dlaczego żołnierze stoją w takich dużych odstępach?!). Ułomność silnika widać również m.in. w polu ostrzału jednostek dystansowych, który dobry był w takim Empire czy Napoleonie, gdzie formacja strzelała do przodu. Tutaj nie ma to sensu i łucznicy by strzelać na boki muszą obracać się całą formacją w tę stronę...

Miałem jeszcze parę innych uwag, ale nie chce mi się rozpisywać i tylko rzucę slogany: niedopracowana kustomizacja armii;1 rok = 1 tura (lepszy był system 4 tury = 1 rok; ewentualnie 2 tury = 1 rok); brud w miastach w późniejszym etapie gry; skopany system senatu; beznadziejny system rzymskich urzędów (gorzej chyba już tego zrobić nie można było...); brak murów w innych miastach regionu niż w stolicy
    ; przewaga frakcji mających jedną prowincję nad takim egiptem, czy kartaginą; zrobienie z mapy kampanii takiego "labiryntu ścieżek" z wielkimi miastami jako blokadami; spam armii/flot komputera po kilka jednostek; oraz kilka mniej istotnych kwestii, których już nawet nie pamiętam.

Co do plusów. Bardzo podoba mi się system regionów. Świetne rozwiązanie, któremu niewiele brakuje do perfekcji. Według mnie największa i najlepsza nowość w serii. Poza tym bardzo klimatyczny jest fakt werbowania armii tylko przez generałą i jej kustomizacji (szkoda że tak ograniczonej). Naprawdę fajny smaczek, który gdyby został bardziej rozbudowany byłby ekstra ficzerem. Podoba mi się również zrezygnowanie z sensu stricte drzewek z Shoguna 2 podczas rozwoju postaci. Co prawda po wybieranych cechach widać, że w skryptach jakieś drzewka są, lecz system jest lepszy niż w Shogunie. Bardzo podoba mi się unikalność obleganych miast. Po prostu genialne jest to, że chyba każda wiocha czy miasto wygląda inaczej przez co szturmy nie wyglądają jak klepanie tych samych miast na okrągło. Fajne jest również wywalenie większości jednostek "fantasy" i wrzucenie tylko tych bardziej zgodnych z realiami. Coś jeszcze miałem napisać, ale i tak nikt tego nie doczyta do tego miejsca a i tak zapomniałem co to miało być. ;D

No i przede wszystkim dla mnie największym atutem jest po prostu klimat czasów w jakich dzieje się akcja gry... Tak na dobrą sprawę tylko ten fakt trzyma mnie przy tytule, gdyż na chwilę obecną z czystym sumieniem wystawiłbym tej produkcji co najwyżej 5- w 10 stopniowej skali. Mimo błędów najnormalniej w świecie trzymają mnie przy tym babolu widoki galiiskich wojów plądrujących italię, rzymskich legionów bijących się w afryce, czy rzucanych do walki słoni przez kartaginę. Mam nadzieję, że CA z czasem połata paczami i DLC (które kupię jedynie w -75%) większość mankamentów i niedoróbek, bo gdyby gra była w produkcji pół roku dłużej byłby produktem genialnym...

*minus ważny biorąc pod uwagę AI bitewne

Offline Torguan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • I'am the Emperor's will made manifest.
    « Odpowiedź #1407 dnia: Września 10, 2013, 21:57:12 »
    Ja tam czekam aż stanieje do około 100 zł, albo taniej :P

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1408 dnia: Września 10, 2013, 22:12:07 »
    Dawno się tak nie uśmiałem, no ja poczekam z pół roku XDDD

http://www.youtube.com/watch?v=SGFcUWzzO-8
    http://www.youtube.com/watch?v=VdpIENG0Y2k od 13:20 mistrzostwo świata, jeszcze te mordy zbugowane, haha
    http://www.youtube.com/watch?v=P_QK-lcW8a8&feature=c4-overview&list=UUsgv2QHkT2ljEixyulzOnUQ - koniecznie obejrzeć przed zakupem, świetna recenzja :D
    « Ostatnia zmiana: Września 11, 2013, 12:41:54 wysłana przez ^IvE »

Offline Radh

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1409 dnia: Września 11, 2013, 01:36:58 »
    Up.Dobre dobre xD. W jedynkę się zagrywałem,zdarzyło się i wrócić do Romka po latach.Tu ewidentnie trzeba poczekać.Dajcie znać,szcześliwi posiadacze Rome II ;).
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.