Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 322697 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #1380 dnia: Września 05, 2013, 11:00:10 »
    Beka trochę że w miarę "poważny" deweloper decyduje się na wydanie gry technicznie kulawej, krok w stylu EA. Czy tak wielką i tak reklamowaną produkcję ciężko choćby przetestować jak na gołej ręce widać że coś nie gra? Znowu ktoś dostał deadline z dupy i grę trzeba było jakoś spieprzyć.

Przez pewien czas brałem w pewien sposób udział w podobnym procesie w przypadku innych gier i zdziwiłbyś się jak często wydawcy/developerzy mają w dupie konsumentów i wypuszczają wersje beta zdając sobie sprawę z tego co robią. Żałosne podejście ale prawdziwe.

Co do Rome'a 2. Optymalizacja leży, ale... mój leciwy już PhenomII x4 955, GTX460 oraz 4GB ramu dają radę w ustawieniach średnio-wysoko-ultra w 1920x1080. Jak czytałem, że niektórzy na jakichś masakrycznych GT780, I-7, etc. muszą grać na niskich czy średnich to bałem się jak u mnie to wszystko poleci, a tutaj stary piec spisuje się lepiej niż większość tych wykokszonych specyfikacji. Niemniej nie jest idealnie i liczę na szybkie patche optymalizacyjne, bo tak czy inaczej coś z grafiką jest skopane i jest po prostu czasami szpetna.

Poza tym zauważyłem jeszcze dwa mankamenty. Po pierwsze AI komputera może kandydować na miano najgorszego w serii (bijąc nawet to obecne przy premierze Empire). Dawno nie widziałem w tej serii tak głupich zachowań SI, a grałem dopiero 2 godziny... AI rzuca w bitwach wszystkie jednostki "na huzia" do ataku. Nie bierze pod uwagę składów armii i dochodzi do sytuacji, że nie mając jednostek dystansowych stoją jak matoły dając się dziesiątkować zamiast ruszyć do przodu. Czasami natomiast mimo przewagi w oddziałach miotających SI rzuca wszystkie siły do bezsensownego ataku. Poza tym już kilkukrotnie zdarzyło się, że generał idzie na pierwszej linii w takiej bzdurnej szarży i ginie jak szmata, a niekiedy zostaje na tyłach i mimo tego, iż zbliżają się do niego np. 2 oddziały włóczników nie ruszy się o jotę.

Również na mapie kampanii debilnych zachowań ciąg dalszy. Moja armia stoi na granicy Epiru, a ci jak gdyby nigdy nic opuszczają miasto i idą w stronę macedońskiej prowincji by o nią walczyć zostawiając własne niepilnowane miasto. Super... Obawiam się, że takich kwiatków będzie niestety więcej.

Drugą irytującą sprawą jest długość bitew. Specjalnie zacząłem kampanię na VH, by stracić ciut czasu na bitwach, a tu niemiłosiernie irytuje mnie ich długość. :/ Przykładowa bitwa o Apolonię, gdzie moje 20 jednostek biło się z epirskimi ~35 trwała... 8 minut 37 sekund. Coś tutaj jest chyba nie tak. Obecnie bitwy mają charakter takiego "pstryknięcia palcami" - pstryk i po sprawie. W poprzednim Romie zwykłe głupie potyczki po 5, czy 10 jednostek mogły trwać dłużej niż tutejsze wielkie batalie - nie wspominając o częstych 20 czy 30 minutowych starciach.

Zdecydowanie nowy Romek ma szanse być grą świetną, ale chyba ktoś zdecydował się usilnie wydać ją te 2-3 m-ce za wcześnie, przez co jest masa błędów, których można było dość łatwo uniknąć (optymalizacja, AI i długość bitew).

P.S. Tak pobocznie - irytujący jest również fakt, że jedynie stolica regionu może mieć miasto otoczone murem, a pozostałe miasta w regionie muszą obejść się smakiem. Lekka głupota.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #1381 dnia: Września 05, 2013, 18:43:34 »
    P.S. Tak pobocznie - irytujący jest również fakt, że jedynie stolica regionu może mieć miasto otoczone murem, a pozostałe miasta w regionie muszą obejść się smakiem. Lekka głupota.

To jest własnie plus. Przy dużej ilości miast ( albo ich zagęszczeniu, jak w Grecji) mielibyśmy ciągłe oblężenia ;)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1382 dnia: Września 05, 2013, 21:07:52 »
    Tylko że nie byłoby w tym nic złego... Oblężenie to wstęp, ważne jest jego rozstrzygnięcie, a to nie zawsze musi być szturm(który w cale nie musi być uciążliwy przez mury, to też dałoby się rozwiązać), bo jest dużo więcej innych opcji. Po prostu to jest debilne, że nie ma murów, skoro miasta mury miały...

A superszybkie bitwy? Hmm... takie w pierwszym Rome też były, gra zręcznościowa, a nie strategiczna :P Ogólnie seria jest arcade'owa znacznie bardziej od Rome'a.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #1383 dnia: Września 05, 2013, 22:39:39 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:11:22 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1384 dnia: Września 06, 2013, 07:48:40 »
    Nie kupować! Radzę poczekać 2-6 miesięcy.
    to je beta
    pozdrawiam

Dzięki za tę moc argumentów.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1385 dnia: Września 06, 2013, 14:00:19 »
    Testy nowego patcha nie napełniają optymizmem. Podobno zmiany w FPS są ledwo odczuwalne, ale jak z tym u Was? Bierze ktoś z Was w testach patcha?

Ponad to zapowiedziano już kolejny DLC oraz zawartość darmową.
    Kolejne płatne DLC pozwoli nam zagrać plemionami Nomadów!

Ale ciekawsza jest darmowa zawartość (może i następnego patcha? Nie jestem pewien). Otóż za darmo dodane zostanie Imperium Seleucydów! Co mnie ogromnie cieszy.

"Free-LC

The Seleucids will be available free in content update coming soon."
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline McAbra

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #1386 dnia: Września 06, 2013, 15:18:15 »
    O tym już wiadomo jakiś czas :P
    Dodatkowo, już powstają mody do TW:R2 - m. in. odblokowano frakcję Etrusków i właśnie Seleucydów.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1387 dnia: Września 06, 2013, 15:31:39 »
    Ja z reguły nie bawię się w żadne mody w grach, więc dla mnie to bardzo dobra wiadomość że planują wydać dlc oraz jakiś bezpłatny content :)

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #1388 dnia: Września 06, 2013, 18:24:03 »
    Testy nowego patcha nie napełniają optymizmem. Podobno zmiany w FPS są ledwo odczuwalne, ale jak z tym u Was? Bierze ktoś z Was w testach patcha?

A czy byłbyś tak miły i nakierowałbyś jak w tych 'testach patcha' wziąć udział? Z góry dziękuję.

Bo jeśli coś ma samo się pobierać to nic takiego nie miałem.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1389 dnia: Września 06, 2013, 18:53:48 »
    Pewnie ze byłbym, ale z tego co wiem testy się zakończyły a patch został wprowadzony. Powinien ważyć około 27 mb.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #1390 dnia: Września 06, 2013, 18:56:26 »
    Rzeczywiście. Nawet nie zauważyłem jak się pobrał, wieczorem sprawdzę czy poprawiła mi się trochę jakoś rozgrywki.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #1391 dnia: Września 08, 2013, 00:44:02 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:10:59 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1392 dnia: Września 08, 2013, 01:16:34 »
    ^ No akurat betatesterom nigdy się to nie zdarzyło. No po prostu nie.

W ogóle oglądam tę mapę kampanii i mam ciągle skojarzenie, że to mapa z Knights of Honor, ale w 3D :) Te duże miasta, równiny, plamy lasów i gór, heh.

Offline Rzecznik

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1393 dnia: Września 08, 2013, 08:09:33 »
    Mam problem. Zainstalowałem Rome II, może i nie jest to moja ulubiona epoka nowożytna, ale grało się z pewnością przyjemnie. Ale, w sobotę zaczął pobierać się jakiś kolejny patch, ważący aż 1gb. Wszystko fajnie, tyle, że na około 600 - 700 mb pobieranie się zatrzymało, idzie dalej z prędkością 0 kb/s. tylko co jakieś parę minut raczy przyspieszyć na parę sekund, by potem zaraz zwolnić. Miał ktoś taki problem? Proszę o rozwiązanie, z góry dziękuję. Jest to uciążliwe głównie dlatego, że nie mogę grać dopóki update się nie pobierze.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1394 dnia: Września 08, 2013, 09:32:59 »
    Z tego, co słyszałem, to zmiana regionu pobierania Steam pomaga. Ponoć Rumunia jest dobrą opcją.