Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 322679 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #1290 dnia: Czerwca 07, 2013, 09:18:42 »
    Zmiany w systemie prowincji bardzo mi odpowiadają. Może w końcu nie będzie takie ważne ile się podbija ale co się podbija i w jakiej kolejności.

Co do armii to sam zawsze pilnowałem porządku w swoich oddziałach, przypadkowe zbieraniny zazwyczaj nie miały u mnie racji bytu. Mam tylko nadzieję, że ten system nie uniemożliwi werbowania pojedynczych oddziałów do pilnowania porządku i ładu w miastach. Nie chciałbym mianować generałów tylko po to żeby utrzymać dwa najtańsze oddziały w jakimś świeżo podbitym rejonie...

(...) Problem jest tylko jeden. :) Schemat taki sprawdzi się w przypadku Rzymu, a co z "barbarzyńcami"? U nich w końcu nikt nie prosił senatu o możliwość zawiązania nowego legionu. (...)
    Może oprą ten system na współczynniku populacji i prestiżu (do tej pory praktycznie nic one nie wnosiły poza wzrostem przychodów) w końcu nie da się rekrutować wojsk w nieskończoność z małych miasteczek i wiosek.

(...)
    Wszystko super fajnie, tylko znów te pie... DLC.
    Jeżeli w DLC będą tylko nowe oddziały (jak większość do tej pory) to jakoś jestem w stanie się bez nich obejść, preferuję rozgrywkę dla jednego gracza, na bitwy wieloosobowe nie mam czasu (niestety pauza tu nie wchodzi w grę). Bardziej wkurzały mnie te dodatki z kompaniami...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #1291 dnia: Czerwca 07, 2013, 10:29:58 »
    Tak, rekrutacja będzie się chyba opierała na populacji.

A senat będzie tylko w Rzymie i w Kartaginie. U barbarzyńców mają być jakieś wpływy plemienne czy coś w tym stylu.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1292 dnia: Czerwca 07, 2013, 11:05:46 »
    Jeżeli w DLC będą tylko nowe oddziały (jak większość do tej pory) to jakoś jestem w stanie się bez nich obejść,
    Póki co pierwsze dwa DLC to całe frakcje. Ba, grupy frakcji!
    DLC #1 - Pont (darmowy)
    DLC #2 - Ateny, Sparta, Epir. (Pre-order / płatny)

Bez DLC sobie tymi frakcjami w kampanii nie zagrasz.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1293 dnia: Czerwca 07, 2013, 11:08:10 »
    Tak jak pisałem, jakoś to przeżyję... Co nie zmienia faktu, że tez uważam, że to wkurzające i co najmniej nie w porządku w stosunku do nas, graczy.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #1294 dnia: Czerwca 07, 2013, 11:18:48 »
    To trzeba po prostu poczekać. Shoguna teraz sprzedają za grosiaki. Ja na obniżke DLC do Crusader Kings II czekałem kilka miesięcy. A jak was stać to dajcie im zarobić to będzie szybciej promocja dla mnie :D

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1295 dnia: Czerwca 07, 2013, 11:27:08 »
    Osobiście podchodzę do nowego TW dość sceptycznie. Śledzę jego rozwój od samego początku i tak, jak po zapowiedzi był spory entuzjazm, tak teraz już tak pozytywnie tego nie widzę.

Wprowadzili wiele zmian i dużo z nich jest połowicznie dobre.

- System prowincji i regionów ma ten plus, że będzie mniej oblężeń a więcej bitew w polu. Minusem jest... Dokładnie to samo. W Grecji, gdzie nasycenie miastami powinno być spore powinno być więcej oblężeń niż w Galii, ale tak zapewne nie będzie. Zrodzi się z tego "dyskryminacja" niektórych miast, które powinny mieć mury, ale ze względu na mechanikę ich mieć nie będą.

- Legiony/armie. Mniej micromanagement'u to plus i minus. Osobiście bardzo lubiłem rekrutować jednostki w całym państwie i później zbierać je w jednym miejscu by je sobie elegancko posortować. Tak przecież to wyglądało w rzeczywistości, armie często pochodziły z różnych miejsc i później się łączyły. Tutaj każda armia będzie w całości pochodzić z jednego miejsca. Do tego zapewne nie będzie mniejszych i większych armii, tylko walczyć będą pełne stacki po 20 jednostek. Walne bitwy są fajne, ale od czasu do czasu mały skirmish małych armii też jest przyjemny.

- Dyplomacja. Zapowiadają huczne zmiany, jakie to AI będzie mądre, jak będzie reagować itd, ale jak znam życie, będzie podobne do tego z poprzedniej części i będzie chciało walczyć nawet, gdy nie będzie miało szans wygrać. Nie zdziwię się, jeśli będzie tak, jak w S2, gdzie na wyższych poziomach trudności AI stopniowo ma coraz gorsze stosunki z graczem. Ot tak, po prostu, żeby nie było sojuszy. po X turach wszystkie frakcje są dla gracza wrogiem bez powodu.

- Upraszczanie oraz brak poprawności historyczne. Obiecali, że będzie to najlepiej odwzorowany TW, jaki zrobili, a tymczasem znowu serwują nam płonące świnie, psy i Egipt Ramzesa z rydwanami. Nie wspomnę o elitarnych Hypaspistach(Oj, chwila, nie hypaspistach, "Shield bearers - nosicielach tarcz" sic!) wyglądających jak zwykłe obdartusy. Bo czemu nie? Społeczna elita państwa, najbogatsi obywatele wcale nie dbali by o swój wygląd nawet na wojnie. Nic a nic.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1296 dnia: Czerwca 07, 2013, 11:41:56 »
    (...)
    - System prowincji i regionów ma ten plus, że będzie mniej oblężeń a więcej bitew w polu. Minusem jest... Dokładnie to samo. W Grecji, gdzie nasycenie miastami powinno być spore powinno być więcej oblężeń niż w Galii, ale tak zapewne nie będzie. Zrodzi się z tego "dyskryminacja" niektórych miast, które powinny mieć mury, ale ze względu na mechanikę ich mieć nie będą.
    (...)
    Jak dla mnie tych oblężeń czy "walk w polu" ale o miasta i tak będzie stanowczo za dużo. Komputer przecież na 99% najpierw wypełni garnizon miasta potem wypuści armię do operowania w terenie więc chcąc czy nie, najpierw będziemy musieli pokonać jego siły mobilne, potem jeszcze zniszczyć garnizon. I gdzie tu strategia? Dodatkowo, znając TW komputer będzie miał sporą przewagę liczebną bo pewnie jak zawsze będzie dostawał kasę za sam poziom rozgrywki...
    Mimo wszystko ten system oceniam pozytywnie, szybciej rozniesie się hołotę z garnizonu przy braku murów.

(...)
    - Legiony/armie. Mniej micromanagement'u to plus i minus. Osobiście bardzo lubiłem rekrutować jednostki w całym państwie i później zbierać je w jednym miejscu by je sobie elegancko posortować. Tak przecież to wyglądało w rzeczywistości, armie często pochodziły z różnych miejsc i później się łączyły. Tutaj każda armia będzie w całości pochodzić z jednego miejsca. Do tego zapewne nie będzie mniejszych i większych armii, tylko walczyć będą pełne stacki po 20 jednostek. Walne bitwy są fajne, ale od czasu do czasu mały skirmish małych armii też jest przyjemny.
    (...)
    Mam nadzieję, że to co jest opisane to tylko z grubsza przedstawienie zasady, przecież powołanie generała po to żeby rekrutować jeden oddział nie ma zupełnie sensu. Rozumiałbym ta zapowiedź bardziej jako na przykład niemożliwość połączenia więcej niż 3 jednostek w jedną armię bez generała. Mam nadzieję, że pozostanie rekrutacja pojedynczych jednostek jako siły porządkowe, zwiad czy choćby uzupełnienia dla armii w trakcie kampanii.
    Przecież jeśli stworzę armię w Rzymie, zacznę podboje Afryki i będę chciał uzupełnić straty to nie wycofam się znowu na półwysep, to nie miałoby sensu...

(...)
    - Dyplomacja. Zapowiadają huczne zmiany, jakie to AI będzie mądre, jak będzie reagować itd, ale jak znam życie, będzie podobne do tego z poprzedniej części i będzie chciało walczyć nawet, gdy nie będzie miało szans wygrać. Nie zdziwię się, jeśli będzie tak, jak w S2, gdzie na wyższych poziomach trudności AI stopniowo ma coraz gorsze stosunki z graczem. Ot tak, po prostu, żeby nie było sojuszy. po X turach wszystkie frakcje są dla gracza wrogiem bez powodu.
    (...)
    Tu cudów bym się nie spodziewał. Zawsze obiecują tu rewolucyjne zmiany a wiesz jak to się kończy...

(...)
    - Upraszczanie oraz brak poprawności historyczne. Obiecali, że będzie to najlepiej odwzorowany TW, jaki zrobili, a tymczasem znowu serwują nam płonące świnie, psy i Egipt Ramzesa z rydwanami. Nie wspomnę o elitarnych Hypaspistach(Oj, chwila, nie hypaspistach, "Shield bearers - nosicielach tarcz" sic!) wyglądających jak zwykłe obdartusy. Bo czemu nie? Społeczna elita państwa, najbogatsi obywatele wcale nie dbali by o swój wygląd nawet na wojnie. Nic a nic.
    Starożytność to jeden z najmniej lubianych przeze mnie okresów historii więc jakiś szczególnych wymagań nie mam, byleby się przyjemnie grało.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1297 dnia: Czerwca 07, 2013, 11:47:11 »
    Nie będzie rekrutacji w mieście. Rekrutować będzie tylko generał. Tak zapowiedzieli. Chcesz stworzyć jakąkolwiek armię - rekrutujesz generałem. Do tego w zależności od "potęgi" (cokolwiek to znaczy) państwa zmienia się limit ilości generałów. (Hard cap, masz "słabe" państwo - mniej generałów - mniej armii nawet jeśli gospodarczo stać Cię na więcej)

(do-)Rekrutować będzie można w polu, zarówno na swoim jak i wrogim terenie. Rekrutacja u siebie będzie szybsza niż u wroga. Podczas rekrutacji armia nie może się poruszać.

Edit: CA (A właściwie ich minister propagandy - Lusted) obiecuje, że AI na normalnym poziomie nie będzie miało żadnego gospodarczego handicapu.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1298 dnia: Czerwca 07, 2013, 11:58:41 »
    Moim zdaniem zbyt dosłownie usiłujesz czytać co napisali...

Pozwolisz, że podeprę się tłumaczeniem z totalwar.org
    Armię tworzy się w mieście, po czym należy wyznaczyć jej generała. Następnie z menu wyboru armii rekrutujemy oddziały do niej. Podczas rekrutacji armia przechodzi w tryb werbunku i nie może się poruszać.
    Czyli, według mnie, najpierw w mieście wybierasz opcję "załóż armię" (czy jakkolwiek inaczej to będzie nazwane), potem przypisujesz jej generała i zaczynasz rekrutować jednostki. Ale nigdzie nie jest napisane, że pojedynczej jednostki nie powołasz.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1299 dnia: Czerwca 07, 2013, 12:11:42 »
    Właśnie rzecz w tym, że tutaj jest już kolejność.
    Tworzysz armie, dajesz generała i dopiero później rekrutujesz jakiekolwiek jednostki. Bez generała nie ma żadnych jednostek w armii.
    Dla pewności sprawdziłem oryginalną wypowiedź Lusteda i na to właśnie wygląda. Tu nie ma co interpretować, to nie jest Biblia, tu są suche fakty.
    btw. Będzie coś takiego jak automatyczny garnizon, więc zapewne wystarczy on do utrzymywania porządku w miastach.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1300 dnia: Czerwca 07, 2013, 13:21:34 »
    Nigdy nie podchodziłem do tych zapowiedzi jak do prawdy objawionej i zazwyczaj sprawdzało się to ostrożne podejście... Ale pożyjemy, zobaczymy.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #1301 dnia: Czerwca 11, 2013, 18:10:08 »
    Ciekawi mnie jak beda dzialac te prowincje, troche bezsensu ze tylko niektore miasta beda mialy mury....

Dodam ze u mnie armie nigdy nie byly 'bezbarwe', zawsze mialy swoj charakter. No dobra, moze w Romku pakowalem tylko elitarna kawalerie i piechote, ale juz na przyklad w Empire'ze czy Napoleonie kazda armia miala swoj charakter, swoje mocne i slabe strony

I licze ze tym razem postaraja sie choc troche z Egiptem, bo w Rome Egipt w ogole nie przypomnial Egiptu ptolemetejuszy (czy jak to sie pisalo), gdzie caly czas uzywano nubijczykow (zakonczono ich uzywac pod koniec Starego Panstwa) , rydwanow (przestaly byc glowna sila po atakach Ludow Morza za Ramzesa II i III). Ogolnie licze ze wezma sie za historie :)
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #1302 dnia: Czerwca 11, 2013, 18:52:33 »
    z
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:06:16 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1303 dnia: Czerwca 11, 2013, 19:28:46 »
    Ja bym raczej widział na to stanowisko Hetairów tak, jak w każdym innym hellenistycznym państwie...

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #1304 dnia: Czerwca 11, 2013, 19:39:50 »
    Najsłodsza to jest cena edycji kolekcjonerskiej, jedyne 480 złotych...

(click to show/hide)

Tak nawiasem, EK GTA 5 kosztuje "tylko" 559 zł xD
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2013, 21:12:11 wysłana przez Corleone »