Najlepiej jest grać w EB na Alex.exe, wersja EB 1.2 i najnowsza wersja Jirisys' mega mod pack pod Alex.exe właśnie. Niby EB powinno być grane na VH w kampanii i M w bitwach, ale VH jest trochę zbyt hardcore'owe imho, AI robi straszny spam.
W każdym razie, co do twojego postu... Koszty utrzymania nie są chore. To jest odpowiedni balans. Dzięki takim kosztom trzeba planować, trzeba mieć jakąś strategię. Ponadto nie ma tego co w innych modach, czyli maaasy armii na mapie. Każda jednostka się liczy, pyrrusowe zwycięstwa bolą, a przegrana i stracenie armii, to często katastrofa. Tak jak powinno być.
To jest mod historyczno-realistyczny. Powolny, dość trudny, ale bardzo satysfakcjonujący. No i ma dużą wartość edukacyjną :P
Jest też ten inny znany mod, Roma surrectum chyba, jest bardziej arcade'owy, z ładniejszą grafiką, ale nie ma takiej głębi jak EB.
Mnie też od M2 coś odpycha :P Bitewny silnik gry jakoś mi nie pasi, choć nie próbowałem grać z jakimiś submodami, które zmieniają AI i cały system walki. No i w sumie grałem tylko w jakąś wersję Stainless Steel, Third Age i jakąś wczesną wersję Deus lo Vult, teraz jest więcej modów i są znacznie bardziej dopracowane...
XL + Tiberius to bardzo dobry mod na Meda, fakt, choć bardziej lubię BKB super moda, szczególnie jego bardzo dopracowaną i rozszerzoną(znacznie od XLa) kampanię późnośredniowieczną, miód. Niestety nie ma pełnej ciągłości do następnego okresu, jeśli zaczyna się we wcześniejszych okresach, tu XL wygrywa.
Zagrałbym w inne mody do meda, ale przez to, że nie można rozgrywać bitew na kartach gf 8 i 9xxx, nie mogę, a trochę tych modów jest... Age of Warlords, Caravel, Redux i jeszcze jakieś, heh.