Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Historia Calradii  (Przeczytany 11649 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Historia Calradii
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 14, 2013, 19:40:15 »
    Trzydzieści lat po rozpoczęciu inwazji (czyli rok, w którym gracz przybywa do Calradii) i Nordowie zdążyli zasymilować podbite przez siebie tereny? Borgowie jacyś...:P Poza tym, skoro Cesarstwo upadło mniej więcej tuż przed przybyciem gracza, to czemu nie ma nikogo, kto co i rusz próbowałby aktywnie działać na rzecz jego odbudowy? Jakieś bunty pretendentów, samozwańców itp. Tak czy siak, mimo wszystko jest to jednak jakaś spójna historia.

IMHO (z naciskiem na H czyli humble :P) całe to Cesarstwo rozpadło się jakieś sto lat przed "naszym" przybyciem (choćby nawet z powodu inwazji Khergitów i Sarranidów, do spółki z Mor... Nordami lejącymi Vaegirów), jedyni w miarę legalni pretendenci zostali zasieczeni przez co bardziej bezwzględnych lordów (możliwe, że właśnie przez przodka Harlausa ;) ), zaś samo Cesarstwo jest obecnie odległym wspomnieniem, pielęgnowanym jedynie przez jakiś localsów bądź potomków jakiś zasłużonych rodów, którzy to (localsi i ci dynaści) dawniej żyli wygodnie z łaski swojego ukochanego cesarza.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 14, 2013, 19:45:34 »
    Trzydzieści lat po rozpoczęciu inwazji (czyli rok, w którym gracz przybywa do Calradii) i Nordowie zdążyli zasymilować podbite przez siebie tereny? Borgowie jacyś...:P Poza tym, skoro Cesarstwo upadło mniej więcej tuż przed przybyciem gracza, to czemu nie ma nikogo, kto co i rusz próbowałby aktywnie działać na rzecz jego odbudowy? Jakieś bunty pretendentów, samozwańców itp. Tak czy siak, mimo wszystko jest to jednak jakaś spójna historia.

IMHO (z naciskiem na H czyli humble :P) całe to Cesarstwo rozpadło się jakieś sto lat przed "naszym" przybyciem (choćby nawet z powodu inwazji Khergitów i Sarranidów, do spółki z Mor... Nordami lejącymi Vaegirów), jedyni w miarę legalni pretendenci zostali zasieczeni przez co bardziej bezwzględnych lordów (możliwe, że właśnie przez przodka Harlausa ;) ), zaś samo Cesarstwo jest obecnie odległym wspomnieniem, pielęgnowanym jedynie przez jakiś localsów bądź potomków jakiś zasłużonych rodów, którzy to (localsi i ci dynaści) dawniej żyli wygodnie z łaski swojego ukochanego cesarza.
    Weź pod uwagę, że obecna historia jest nietrzymającym się kupy(pod względem danych z gry) "fan-ficem" i była pisana bez części ważniejszych informacji.
    Ciekaw jestem co za bestseller Prußak ostatecznie wymyśli.

@Greg
    In My Humble Opinion - W mojej skromnej opinii/Moim skromnym zdaniem.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2013, 20:03:00 wysłana przez thebadman »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:00:26 »
    Mnie bardziej ciekawi co znaczy skrót IMHO, wszyscy używają a ja nie wiem ocb :P

Wszystko o cesarstwo sie rozbija, ja bym chętnie zobaczył takiego moda dziejącego się ~300 lat wstecz gdy cesarstwo istniało :P
    (click to show/hide)

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:03:16 »
    IMHO - in my humble opinion = moim skromnym zdaniem

Ja bym chciał zobaczyć moda z inwazją ... Khergitów i Sarranidów na Cesarstwo (coś jak Sword of Damocles, najpierw Cesarstwo leje sie z kimś tam, a nagle przybywają "barbarzyńcy"...).

Ogólnie kryzys cesarstwa i jego rozpad byłby świetnym tematem na książkę.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:06:55 »
    Co do przybycia Nordów się nie zgadzam. Vaegirowie i Nordowie naparzali się od prawie wieku (czyli przybyli w 11xx albo nawet wcześniej).
    Khengieci - myślę że mogli przybyć gdzieś w 4xx, nawiązując do przybycia Hunów do Europy.
    Sarranidzi - nie mam pewności. Może gdzieś w latach 5xx - 10xx ? W końcu takie państewka arabskie nie były zbyt zainteresowane wbiciem się do Europy (poza Persją, która upadła).
    Rhodocy w porządku. Ale można by wcisnąć choćby na siłę coś takiego jak było np. z imperium Rzymskim i Grekami. Że po zdobyciu tych Rhodoków przez Swadian, próbowali oni kiedyś także uzyskać upragnioną niepodległość, ale to się nie udało i zostali brutalnie stłumieni.

Ogólnie opowiadanie jest bardzo ciekawe, i kontynuację chętnie bym przeczytał, taką bardziej szczegółową. Ale kilka rzeczy wymaga małych poprawek.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:07:58 »
    Btw nigdy nie zwróciłem na to większej uwagi, ale czy przypadkiem nasz bohater nie pochodzi z innego kontynentu? Bo zawsze na stracie jest możliwość dopłynięcia/z karawaną, ale nigdy nie jest napisane skąd przybywamy :D

Edit: Zwrócił bym uwagę też na to, że zazwyczaj ci pretendenci i królowie mają wspólnego ojca, i po jego śmierci tamci bezprawnie zagarniają tron. Przez to tez teoria o Nordach traci sens, bo Ragnar wygląda na gościa który troche porządził, a był jeszcze jego ojciec :)   
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:12:32 »
    Skąd nasz bohater pochodzi? Ohoho, no to niezła sprawa. Można nad tym dumać bez końca. A może pochodzi z drugiej części kontynentu po prostu? Przybywa w końcu statkiem handlowym, więc skoro było po drodze to czemu nie :)
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:13:51 »
    Oczywiście, że bohater pochodzi spoza Carladii(O ile nazwiemy ją kontynentem) - Przecież spragniony nowego życia i wodzony władzą/ziemią/okazjami na bogactwo przybywa tam, reszta to kwestia utożsamienia swojej postaci ze światem gry.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:17:06 »
    .... A może pochodzi z drugiej części kontynentu po prostu? Przybywa w końcu statkiem handlowym, więc skoro było po drodze to czemu nie :)

O to własnie mi też chodziło, tylko nie umiałem tego ująć słowami :D
    Btw może w Bannerlordzie rozwieją trochę te wątpliwości 
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:19:22 »
    ale wy sie kłócicie... Ja bym powiedział że bohater na 100% pochodzi z poza Carladii (sam wstęp to mówi), lecz wydaje mi sie że jego "ojczyzna", mogła zostac spustoszona przez wojnę. ot tak mi sie wydaje

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:23:37 »
    Albo mógł być młodszym (nieślubnym?) synem jakiegoś lorda mieszkającego na innym kontynencie (coś jak Lezalit). Sam rozpad Cesarstwa Calradii kojarzy mi się upadkiem (zachodniego) Cesarstwa Rzymskiego - mamy i barbarzyńców, jakieś wspomnienie "idealnego" państwa (tylko zdegenerowanych arystokratów brakuje).

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:44:25 »
    Się rozpoczęła dyskusja :D
    Mogę tylko powiedzieć, że dla mnie to dobrze, będę miał co czytać przed poprawkami, którymi się zajmuje. Za pierwszym razem za bardzo nie uwzględniłem opowieści towarzyszy, co na pewno tym razem będę chciał to poprawić, najpierw napisać jak najbardziej spójną historie Calradii, a dopiero później to wszystko rozbudowywać. Będziemy mieli główny wątek, którym będzie zjednoczenie się Calradii, a dopiero po tym dopisywać dokładniej opisy wydarzeń.
    Na pewno Calradia jest ciekawym materiałem na książkę - jednakże twórcy dość zagmatwali sprawę przybycia ludu, wojen, kto z kim się bił. Nie chcę podważać ich historii, ale jakby moja początkowa wersja była bardziej uporządkowana niż ich. No cóż, pomyliłem się i nie zamierzam tworzyć nowych historii o krainie. Więc numerem dla mnie jeden jest w pełni odwzorowanie historii miejsca naszych wojaży w M&B. Brakuje jednak jakiś informacji o plemionach z jakich składają się narody. Jak zauważyłem w grze chyba pada ono jedno - plemię Humyan u Khergitów, wspomina ich Bashentur (czy jak mu tam było). O reszcie nie dowiadujemy się nic (jak mówię źle, niech mnie ktoś poprawi). Na pierwszy ogień idzie zjednoczenie się Swadijczyków, bo to oni chyba zapoczątkowali powstanie państw. Pomysłem na nich może być zjednoczenie się poprzez podbicie ich przez "księcia". Mogli istnieć jako cztery grupy skupione wokół późniejszych, najważniejszych miast Swadii. http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=11914.0 - mapa tego modu i jego państwa mogłaby służyć jako pomysł na ich zorganizowanie.
    Można również wspomnieć o jakichś południowych krainach, pochodzi z nich przecież Jaremus, który jest dobrze wykształcony co może świadczyć o możliwie wyższym poziomie nauki niż w Calradii. To czego mi brakuje to również brak jakiegokolwiek wątku religijnego, co było w średniowieczu bardzo ważnym aspektem. Przykładem może być "Gra o Tron" - obejrzałem jak narazie pierwszy sezon (książki niestety nie czytałem jeszcze) i przez całą pierwszą serię nie padła ani jedna nazwa ich boga, lecz wspominają o nich. To także może być ciekawy wątek w opowieści i historii Calradii.
    Tak czy owak, będę pracował nad tym, mam więcej aktualnie czasu, bo u mnie zaczęły się ferie, więc możecie się spodziewać czegoś w najbliższych dniach. Wszystko róbmy stopniowo, bez żadnego wielkiego pośpiechu.
    Wszystkim dziękuje i zachęcam do udzielania się - każdy kto ma coś mądrego do powiedzenia będzie czuł, że włożył w to jakąś część od siebie.
    Pozdrawiam, Prußak
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2013, 21:54:55 wysłana przez Prußak »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 14, 2013, 21:05:21 »
    Można również wspomnieć o jakichś południowych krainach, pochodzi z nich przecież Jaremus, który jest dobrze wykształcony co może świadczyć o możliwie wyższym poziomie nauki niż w Calradii.
    Nieznane jest jego pochodzenia, wiadomo tylko, że podróżuje po świecie w poszukiwaniu wiedzy, doświadczenia i służy pomocą medyczną i irytuje go ciemnogród w Carladii(Potraktowanie przez rodzinę chorego, kłótnie).
    To czego mi brakuje to również brak jakiegokolwiek wątku religijnego, co było w średniowieczu bardzo ważnym aspektem. Przykładem może być "Gra o Tron" - obejrzałem jak narazie pierwszy sezon (książki niestety nie czytałem jeszcze) i przez całą pierwszą serię nie padła ani jedna nazwa ich boga, lecz wspominają o nich. To także może być ciekawy wątek w opowieści i historii Calradii.
    Jedyna wzmianka o kościele w całej grze to pomoc w postaci przytułka(Zakończenie przygód na najgorszym zakończeniu).

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 14, 2013, 21:54:41 »
    Ano tak - pomyłka, zapisałem to kiedyś w zły sposób.
    Balion - daleka kraina zza Morza Zachodniego, pochodzi z niej Konrad.
    Królestwo Jumne zza Morza Północnego - pochodzi z niej Sverre.
    Siri - wioska poza Calradią na południu - świadczy więc o tym, że Calradia od południa jest połączona lądem z krainami.
    Charnye - wioska położona na dalekiej tundrze.
    Zendar - spalone przez miejskich łupieżców. Słynny konstabl Hareck - dać jakiś wątek poboczny z nim.
    Lokti - nie wiadomo gdzie położone, miasto handlowe.
    Też by można było to później wrzucić jakoś jako wątki poboczne.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 14, 2013, 22:09:02 »
    Georia, tak jak Balion leży za Morzem Zachodnim.
    Na Północy leży Nordlanidia, a Nordowie raczej by nie zaglądali do Carladii przed podbiciem Królestwa Jumny, można by je umieścić gdzieś na południu za pustynią albo za stepami na wschodzie jako królestwo nękane przez koczownicze plemiona.