Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Matura z Histy i Polaka  (Przeczytany 6630 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Matura z Histy i Polaka
    « Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 13, 2013, 11:24:58 »
    A orientujeie sie jak wyglada sytuacja gdy np w tym roku pisze sie np 3 przedmioty i za rok poprawia jeden + dopisuje jeszcze jeden?
    Trzeba mature z przedmiotami zdanymi (3) im wyslac samemu/szkola czy oni przysylaja nam nowy papier z tymi 4 przedmiotami przy czym z ewentualnie poprawionym wynikiem z jednego przedmiotu i z wynikiem przedmiotu ktory napisalismy dodatkowo.I wtedy papier uzyskany z 3 przedmiotow ktore napisalismy miesiac wczesniej jest dla nas niewazny?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 13, 2013, 18:28:24 »
    Nie ogarniam, o co ci chodzi z tym wysyłaniem świadectwa(i komu?) oraz z tym "nieważny"...
    Zdajesz maturę, dostajesz świadectwo, za rok poprawiasz coś i bierzesz coś jeszcze i dostajesz aneks do świadectwa.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 13, 2013, 19:51:25 »
    O właśnie, a jak długi okres czasu ważne są maturki? Jakbym załóżmy, od tego roku poszedł na studia, to po ich skończeniu (5 lat), mógłbym iść na kolejne?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 13, 2013, 21:39:12 »
    Czy ty trollujesz czy jak?

Matura jest ważna całe życie... gdyby miała jakiś termin ważności, to trzeba byłoby ją ponawiać, a słyszałeś o czymś takim kiedykolwiek?

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 13, 2013, 21:59:47 »
    Jest tylko cos takiego ze jak w iagu pieciu lat od zakonczenia liceum lub technikum nie zda sie matury to by do niej przystapic po uplywie 5 lat trzeba jeszcze raz skonczyc technikum lub liceum:P

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #35 dnia: Maja 19, 2013, 00:21:36 »
    Ktoś z forumowiczów zdawał w tym roku maturę z historii? :)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #36 dnia: Maja 19, 2013, 01:55:10 »
    Ja co prawda maturę zdawałam już dość dawno temu, ale z ciekawości zerknęłam w arkusze. Na razie przejrzałam tylko podstawowy. Banał, nie wymagający praktycznie własnej wiedzy. Tylko umiejętności czytania ze zrozumieniem i kojarzenia faktów. Zaraz rzucę okiem na rozszerzenie.

Edit: No i rzuciłam. Też dałoby radę napisać. Jeżeli tylko ktoś poświęcił minimum wysiłku na powtórzenie, spokojnie uzyska dobry wynik. No i tematy wypracowań fajne. Chociaż z tym miałabym problem. Chociażby znaczenie Krzyżaków nad Bałtykiem- to temat na rozległą pracę naukową, bardzo niejednoznaczny. Nie da się odpowiedzieć prosto.
    « Ostatnia zmiana: Maja 19, 2013, 02:09:00 wysłana przez beanshee »
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Maja 19, 2013, 10:59:00 »
    Mi się tegoroczna matura bardzo podobała - teksty źródłowe i inne pierdy z tematem "wojskowości" oraz 2 temat o II WŚ. A podobno jeszcze nigdy na maturze z historii nie było tego okresu :D. Sprawdzać odpowiedzi nie chcę (tak jak to robiłem z innymi przedmiotami) ale z tego co pamiętam, jakieś pierdoły pisałem o tym obrazku z japoni, nie odpowiedziałem na polecenie pod obrazkiem z Hitlerem, Beckiem i Litwinowem bo mi uciekła z głowy nazwa i też "strzelałem" przy pierwszym zadaniu dot. reformatorów greckich. Reszty zadań byłem pewien, mam nadzieję, że się doczytają co tam napisałem :D Także, jeśli dobrze trafiłem będzie nawet z ~90%. Jeśli nie, liczę minimalnie na jakieś 70%.

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Maja 19, 2013, 11:17:49 »
    Jak zinterpretowaliscie obrazek Hitlera i Stalina?
    Bo ja na zasadzie polityki ustepst i nei wiem czy dobrze ;xXXX
    Chodzi o podstawe.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Maja 19, 2013, 15:16:53 »
    Mam wrażenie, że tegoroczna matura różniła się nieco od schematu (o ile można o takim czymś mówić w przypadku matur) zeszłorocznych matur. Mam na myśli to, że autorzy testów w poprzednich latach szczególnie upodobali sobie RON i II RP. W dodatku, tegoroczna matura chyba w większym stopniu stawiała na logiczne formułowanie wniosków i czytanie ze zrozumieniem. Niby takie proste, a sprawia wielu ludziom kłopot. :)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #40 dnia: Maja 19, 2013, 17:59:24 »
    Co prawda maturę zdaję dopiero za rok, ale ostatnio pozwoliłem sobie zrobić część pierwszą i drugą (bez wypracowania). 29/30 punktów więc nie jest tak źle. Na pewno była dużo prostsza niż matury z lat poprzednich. Pod względem właśnie tych dwóch części. Bo wypracowania ostatnio bywały banalne, a tegoroczne wymagały już pewnej wiedzy i łączenia faktów;)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Maja 19, 2013, 19:00:43 »
    Ale czy mi się zdawało, czy chyba tylko to zadanie z obrazem japońskim było jedynym dot. kultury a nie było żadnego z religii? Zawsze były po 2 zadanie z obu tych zagadnień a teraz nic..

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Maja 20, 2013, 15:00:00 »
    Zaskoczeniem jest fakt, że pojawiły się zagadnienia spoza historii Europy, Bliskiego Wschodu i Stanów Zjednoczonych.

Bo wypracowania ostatnio bywały banalne, a tegoroczne wymagały już pewnej wiedzy i łączenia faktów;)

Mam wręcz odwrotne zdanie na ten temat. :)