Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [NW][5pp] 5. Pułk Piechoty [01.08.2011-19.02.2016]  (Przeczytany 124501 razy)

Opis tematu: Niepokonany pułk piechoty w Polsce.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DaPietro

• Użytkownik
    • Piwa: 33
    • Emerytowany pułkownik inżynier 5. Pułku Piechoty
    Odp: [Napoleonic Wars][L'AIGLE][LN_5pp] 5ty Pułk Piechoty Legii Nadwiślańskiej
    « Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 06, 2013, 22:17:51 »
    Wiesz to oznacza , że jesteśmy tolerancyjni :) . A tak btw , ten obrazak bardziej dla beki  niż dla rekrutów, acz kolwiek jak chyba każdy regiment nie pogardził by nowym narybkiem lub jak kto woli "młodymi wilkami" .

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 06, 2013, 23:31:45 »
     Nic mi nie mów o tolerancji, bo coś o tym wiem. Zapraszam do mojej szkoły Hubalu, gej na geju, i to dosłownie!
    Bajerancki plakat! A ja jak zwykle z żydowskim pytaniem, co to za teksturki ze screena z podboju 84rki?   ^.^
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 07, 2013, 14:33:49 »
    Zdjęcia otrzymaliśmy od naszych francuskich sojuszników. Są to mundury 14e ;)
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 07, 2013, 20:30:20 »
    Francuscy "sojusznicy" nie zawsze sa tak pomocni Polsce :P

Zdjecie fajne, najbardziej murzynski pulk na polskim NW xD
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline TiCz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 07, 2013, 22:32:24 »
    To wszystko wina Vivace, urodził się czarny. :< A tak na poważnie to bardzo fajnie nam to wyszło. Niech żyje propaganda!

Offline TiCz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 09, 2013, 11:53:05 »

08 Czerwca 2013 r.

Conquest 14e

Imperium Brytyjskie
    5pp
    91st
    65th
    8e

Imperium Francuskie
    14e
    1ps
    4pp
    3e

Dnia 08 Czerwca 2013 r. 5 Pułk Piechoty wziął po raz kolejny udział w " evencie" organizowanym co tydzień przez 14e. Nasz pułk wystawił około 25 osób pod dowództwem Sierżanta Jędrusia i Kaprala Czeremisa. Graliśmy po stronie brytyjskiej razem z takimi pułkami jak: 91st, 65th i 8e. Na początku nasz Pułk odnosił znikome sukcesy. Mieliśmy za zadanie bronić " flagi nr. 2", lecz niestety wróg przypuścił na nasze pozycję potężny atak i po około 3 minutach walki na bagnety nie ostał tam żaden żywy żołnierz 5 Pułku Piechoty. Po ponownym przegrupowaniu się ruszyliśmy do tak zwanych " ruinek", by wesprzeć broniącą się tam 91st. Przybyliśmy w idealnym momencie, gdyż wróg przebił się i rozpoczął walkę na bagnety, po krwawej walce udało nam się wybronić flagę. Dowódca niedobitkom kazał zająć pozycje na barykadach i czekać na wroga. Przeciwnik nie kazał na siebie długo czekać, tym razem przypuścił zmasowany atak na barykadę 91st, która niestety ustąpiła pod naporem przeciwnika i po krótkiej walce została doszczętnie wybita. Nasz Pułk został niefortunnie rozdzielony na dwie części. Pierwsza część broniła się na murku, zaś druga część została przybita do ściany, a następnie wyrżnięta w walce na bagnety. Na ratunek przyszedł nam 65th wraz ze świeżym wsparciem od 91st, którzy uratowali broniących się jeszcze " Piątaków" na murach. Po zgromadzeniu odpowiedniej ilości sił nasz dowódca kazał zaatakować startową pozycję przeciwnika ( niestety wróg zajął wcześniej naszą), nie napotykając dużego oporu nasi ludzie okopali się na świeżo zdobytej pozycji i oczekiwali na wroga. Po około 20 minutach żmudnego utrzymywania pozycji ruszyliśmy ponownie na " ruinki", które odpierały kolejne ataki przeciwnika. Kiedy dotarliśmy na miejsce 91st i 65th dobijały ostatki atakujących, dlatego Sierżant kazał ruszyć na " flagę nr. 2", była to niefortunna decyzja, gdyż za naszymi plecami znów odezwały się salwy szkockich muszkietów i szczęk bagnetów 65th. Jędruś jednak zachował zimną krew i ruszył na wyżej wspomnianą flagę, niestety, przeciwnik zajął pozycję w okopach i po krótkiej walce na bagnety byliśmy zmuszeni wycofać się, następnie do końca zwycięskiego dla nas conquestu utrzymywaliśmy pozycję na punkcie startowym wroga. Dziękujemy wszystkim pułkom za wspólną grę na tym świetnym evencie. ;)

Screeny:
    (click to show/hide)

Zapraszam, także na tą stronę (w wiadomym celu) :)

Pozdrawiam Kapral TiCz

Offline Celtic_William

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    • Oyche Doni$ spec od białej broni
    « Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 09, 2013, 12:10:59 »
    Evencik przech**. Dzięki za wspólną grę :)
    Kolega Miłosz, Will, Suleyman, Fietnamczyg
    Sprawy na włosku załatwiam po włosku

Offline TiCz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 11, 2013, 20:23:30 »

2
    Imperium Francuskie
    5pp

8
    Królestwo Prus
    84e

Dnia 11 Czerwca 2013 roku rozegraliśmy przyjacielską bitwę z 84e. Liczyliśmy na dobry wynik, lecz niestety nie można mieć wszystkiego. Pierwsze trzy rundy były dla nas korzystne, gdyż osiągnęliśmy przewagę nad wrogiem. Niestety kolejne rundy pokazały nasze braki w walce na bagnety względem 84e. Ostateczny wynik wynosił 8:2 dla Francuzów. Przeciwnikom dziękujemy za dobrą nauczkę i mamy nadzieję, że wyciągniemy z niej liczne wnioski.

Pozdrawiam Kapral TiCz

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 11, 2013, 20:44:59 »
    Pomylka: Moze 84e byl francuskim regimentem, to w jego NW wersji jest tylko 3 francuzow (albo nie, Dodo chyba odszedl), raczej bym go nazwal 'miedzynarodowym' regimentem.

Ale "gratuluje" porazki, bo 84e to bardzo wymagajacy przeciwnik, bardzo dobry na bagnety :)

Offline DaPietro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 11, 2013, 21:11:59 »
    Pomylka: Moze 84e byl francuskim regimentem, to w jego NW wersji jest tylko 3 francuzow (albo nie, Dodo chyba odszedl), raczej bym go nazwal 'miedzynarodowym' regimentem.

Ale "gratuluje" porazki, bo 84e to bardzo wymagajacy przeciwnik, bardzo dobry na bagnety :)
    Nie ... to klęska .

Offline Gvozdziu

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 12, 2013, 00:28:21 »
    Człowiek uczy się na błędach ;)
    Co do Doda to jest on ciągle w 84e. Nie jestem do końca pewien, ale chyba jako kapral.

"Armia baranów, dowodzonych przez lwa jest silniejsza od armii lwów dowodzonych przez barana."- Napoleon Bonaparte

"Dla moich Polaków nie ma rzeczy niemożliwych." - Napoleon Bonaparte

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 12, 2013, 20:36:46 »
    Hmmm bo mi sie wydawalo ze niedawno Dodo i Dendural na GF i na EU 1 mieli jakies inne tagi :P

A czemu kleska?

Przeciwnikom dziękujemy za dobrą nauczkę i mamy nadzieję, że wyciągniemy z niej liczne wnioski.

Jesli sie czegos nauczyliscie to mozna nawet nazwac zwysciestwem :)

Offline DaPietro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 12, 2013, 21:35:10 »
    Wiesz 2 miesiące temu wygraliśmy , to tak jak byśmy się cofali . Fakt bitwa została umówiona na 2 godzinie przed jej planowanym startem ale i to nie usprawiedliwia nas co do tej klęski . To nie wynik 6:4 czy 5:5 to 8:2 a to zadecydowało o zmianie systemu treningowego ^^ .

Offline Zus_Tremo

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    • "Chciałem dobrze,a wyszło,jak zwykle"-Hubal
    « Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 13, 2013, 01:26:10 »
    To nie wynik 6:4 czy 5:5 to 8:2 a to zadecydowało o zmianie systemu treningowego ^^ .

Jestem całym sercem z szeregowymi 5pp na treningach x)

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #104 dnia: Czerwca 14, 2013, 23:22:08 »
    Odbijecie się jeszcze! 
    Szacunek za to, że podejmujecie wrogów na Waszym i wyższym poziomie, a nie jak niektóre regimenty, które rąbią noobów i chwalą się tym na tawernach itp ;)
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.