Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [NW][5pp] 5. Pułk Piechoty [01.08.2011-19.02.2016]  (Przeczytany 124628 razy)

Opis tematu: Niepokonany pułk piechoty w Polsce.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DaPietro

• Użytkownik
    • Piwa: 33
    • Emerytowany pułkownik inżynier 5. Pułku Piechoty
    Odp: [Napoleonic Wars][LN_5pp] 5ty Pułk Piechoty Legii Nadwiślańskiej
    « Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 08, 2013, 23:37:17 »

1)5ty Pułk Piechoty już oficjalnie rozpocząć rekrutacje członków na mod L'AIGLE . Pułk będzie działał równiez na scenie Napoleonic Wars . Aby zostać członkiem 5go Pułku na L'AIGLE wystarczy złożyć podanie na
    http://5pp.cba.pl/index.php?board=3.0

2)W ostatnim czasie w 5tym Pułku wydarzyła się niecodzienna rzecz , po 10 miesiącach do grona oficerów dołączyła nowa osoba . Tą osobą jest Sebsn122 który został porucznikiem .

3)Powstał również filmik przedstawiający trudy i wysiłki oficerów i podoficerów 5go Pułku Piechoty:
    http://www.youtube.com/watch?v=8AjPZcToR-4&noredirect=1

Pozdrawiam
    Pułkownik DaPietro

Offline DaPietro

• Użytkownik
    Odp: [Napoleonic Wars][L'AIGLE][LN_5pp] 5ty Pułk Piechoty Legii Nadwiślańskiej
    « Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 23, 2013, 23:29:23 »

W ciągu ostatnich siedmiu dni , rozegraliśmy dwie bitwy 1v1 oraz braliśmy udział w cotygodniowej bitwie 84e o której jest już napisane w temacie 4pp .

LN_5pp 8:2 6te_Garde

W ostatni czwartek zagraliśmy z niemieckim regimentem 6te_Garde . Na wstępie mieliśmy w pamięci ostatnie nasze ostatnie spotkanie w którym 6te w ostatniej rundzie wyrwało nam zwycięstwo z rąk i doprowadziło do remisu . Tamtego dnia nastawieni tylko i wyłącznie na wygrana ruszyliśmy na przeciw 6te . Mimo skupienia pierwszą rundę wygrała gwardia co tylko doprowadziło do zaciśnięcia pięść i większego zaangażowania w bitwę członków 5pp . Mimo iż walka była bardzo zacięta zdobyliśmy pod rząd następne 8 rund i pewni zdobycia 9 rundy ... przeliczyliśmy się :) .

LN_5pp 6:4 84e

Dziś po raz kolejny zmierzyliśmy się z regimentem Aldemara , mając w pamięci ostatnią porażkę . Mimo wszystko dziś chcieliśmy złamać złą passę w spotkaniach z 84e i udało się ! Po pierwszych 3 rundach Pułk 5ty prowadził 3:0 tylko i wyłącznie dzięki dużej skuteczności strzeleckiej żołnierzy pułku . Do 9 rundy nasz pułk prowadził już 6:3 i zapewnił sobie zwycięstwo , nie mniej jednak chcieliśmy przypieczętować to w ostatniej rundzie jeszcze bardziej . Ostatnia runda była walką pozycyjną , nagle niespodziewanie 84e w linii z bagnetem na broni wyszła marszem w kierunku pozycji 5go Pułku. Pułkownik wydał rozkaz "bagnet na broń" i uczyniliśmy to samo .

(click to show/hide)

Po krwawym boju zwycięsko wyszło z niego 84e kończąc bitwe wynikiem 6:4 . Musze przyznać , że dawno nie emocjonowałem się tak jak właśnie na tej bitwie :) .

Pułkownik DaPietro

Zapraszam, także na tę stronę (w wiadomym celu) :)

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2013, 00:15:43 wysłana przez HUtH »

Offline TiCz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: [Napoleonic Wars][L'AIGLE][LN_5pp] 5ty Pułk Piechoty Legii Nadwiślańskiej
    « Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 24, 2013, 00:20:18 »
    Ekscytujące zwycięstwa ^^! Następnym razem może ja coś napiszę :P...

Offline Mati44

• Użytkownik
    • Piwa: -78
    • Zbieram piwo dla Peterova
    Nie chce mącić spokoju, ale w "Rodowodzie Pułków Polskich" dopatrzyłem się pewnej nieprawidłowości związaną z nazwą waszego pułku a oryginałem, mianowicie oryginał to 5 Pułk Piechty, a nie piechoty, myślę, że wasz nieomylny wódz popełnił pewien błąd chyba, że utworzyliście własny pułk na strzępach informacji o 5 pułku piechty. Uważam, że powinniście to zmienić.

Zdjęcie z owej książki ukazujące prawdziwą nazwę pułku:

Offline DaPietro

• Użytkownik
    Dzięki , że jesteśmy w centrum twojego zainteresowania ale mam małą prośbę ! Daj sobie spokój . Co do twojej sugestii co do zmiany nazwy to niestety tak jak wspominałeś jestem "nieomylny" i zostaniemy przy starej nazwie .

Dzięki za kawałek historycznego zdjęcia które było by naprawdę ciekawe gdyby nie twój podpis nad zdjęciem który spowodował , że post zaśmieca wątek 5 Pułku PIECHOTY .

Offline Mati44

• Użytkownik
    • Piwa: -78
    • Zbieram piwo dla Peterova
    Cóż natknąłem się przypadkowo na tą informacje i pomyślałem, że wam się przyda.

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    Widać długo musiałeś się naszukać, by w ostateczności znaleźć sposób na napisanie nazwy 5pp. Gratulacje :)

Offline DaPietro

• Użytkownik
    Dzięki .

Offline PanTadeusz

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    • JKM
    Nie chce mącić spokoju, ale w "Rodowodzie Pułków Polskich" dopatrzyłem się pewnej nieprawidłowości związaną z nazwą waszego pułku a oryginałem, mianowicie oryginał to 5 Pułk Piechty, a nie piechoty, myślę, że wasz nieomylny wódz popełnił pewien błąd chyba, że utworzyliście własny pułk na strzępach informacji o 5 pułku piechty. Uważam, że powinniście to zmienić.

Zdjęcie z owej książki ukazujące prawdziwą nazwę pułku:

Tsaa, nie wiem czy zauważyłeś ale z czasem niektóre wyrazy wychodzą z użycia i są zastępowane innymi ;] Np. w tym twoim wycinku batalion napisano przez "j".
     A poza tym jeżeli masz jakieś problemy do nieomylności pułkownika wejdź na tsa ;] Wiesz, że każdy lubi twoje nieudane gierki słowne ;]

Życzę wszystkiego dobrego ;]]

Offline Miguel_PL

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    PanieTadeuszu, trochę dziwna sprawa, bo akurat sprawdzałem owy Rodowód, wszędzie było napisane mniej więcej tak - Pułk X Piechoty, dochodzę do piątki, a tu Pułk 5 Piechty, czy to nie dziwne?

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    To tu jest kretynem jeszcze się okaże (bez ukrytych aluzji piszę)... Panowie, kompromitujecie się dając się sprowokować tak bezczelnemu trollowi :D A to, że ktoś się tym zainteresuje tylko go podnieci. Takie życie :D
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline Klin

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Krzysztof Krawczyk
    Mati nie wiedziałem, że tak Cię interesuje 5 pułk piechoty. Cieszy mnie to, że nie jesteśmy Ci obojętni. Co to tego tekstu, który wysłałeś... Ciekawa sprawa, nie znam się aż tak na historii, ale nie wydaję mi się, żeby w tamtych czasach istniały pułki "piechty". Może to jakiś błąd w tekście. Mimo wszystko dziękuję Ci za to zdjęcie. Kolejny fragment do naszego zbioru informacji o 5pp. Hendryk nie wiem kim jesteś, ale proszę Cię żebyś nie wypowiadał się w tak wulgarny sposób.

Offline BiLLyPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Respice finem
    Popieram Klina i Tadka.
    Kiedyś mówiło się inaczej i to jest tekst z tamtych czasów, poza tym to nie jest powód, żeby zmieniać nazwę.
    Wiem, może do tego nie namawiałeś i tylko chciałeś to pokazać, lecz według mnie było to bezcelowe.

OMG! Teraz będzie trwała kilku-stronowa dyskusja z powodu małego trollingu :D

Proponuję od siebie zakończyć temat, ponieważ zaśmiecamy wątek 5pp.
    O mnie: W M&B od 08.2011.
     m.i : były dowódca Regimentu Hetmańskiego (OiM: DP), Generał Regimentu Gwardii Pieszej Koronnej (The Deluge), Twórca i dowódca pierwszej wśród polskich pułków formacji piechoty lekkiej (Woltyżerowie 5. Pułku Piechoty), reprezentant Polski w NWEC (2014), były Sierżant, zaś po przerwie szeregowy, następnie gwardzista 5. Pułku Piechoty (mm russia 3, Napoleonic Wars).
    Od momentu wystąpienia z Pułku 7 czerwca 2014, samotny wilk w każdym zakątku M&B.

Offline KevinPL

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Hej hej Ułani.... !!!!!!!!!
    Panowie spokojnie :D Ten wycinek ,który został tu przedstawiony przez Matiego ,jest jedynie informacją iż ten pułk ma niewłaściwą nazwę :) I podpinam się pod wypowiedź Miguela ponieważ ,również sprawdzałem poprawność tych nazw w tym samym czasie i "zbiorze" nie mam zamiaru negować lub namawiać do zmiany nazwy tego pułku lecz chcieliśmy tym jedynie zwrócić delikatnie uwagę :D ,a to wy zrobiliście z tego trolling itp.

Offline DaPietro

• Użytkownik
    Prosiłem o nie zaśmiecanie ? Tak ! Więc dajcie sobie spokój a Migel z Kevinem w szczególności bo wasze mądrości są nieocenione .