Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Dyskusje ogólne  (Przeczytany 11960 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mr. Bio

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 16
    • ^Zielony kwadracik -> robię moda :)
      • Chronicles of Might and Magic
    Dyskusje ogólne
    « dnia: Grudnia 09, 2012, 01:19:01 »
    Zapraszam do rozmów i dyskusji, oczywiście na temat moda :)

!!!Zanim zadasz jakieś pytanie o moda przeczytaj FAQ w pierwszym poście tematu!!! - klik^

Offline Richard_Delancey

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    • Полковник Славного Запороського Війська Мосій Шило
    Odp: Dyskusje ogólne
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2013, 08:07:06 »
    To ja z pytankiem- jakaś mała alfa or whatever by wyszła? Jeżeli planujecie wypuścić coś takiego żeby jeszcze narobić smaczku, to kiedy można się spodziewać? ^^
    (Nie wiem, może powinno trafić do pytań :O)
    Слава Україні!

Offline Agrest

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Valamis PL dla obcokrajowców
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 10, 2013, 03:40:35 »
    Cytat: Mr. Bio
    dżin wykonany przez Mata Berserkera :)

Jak, na jakiej zasadzie bazuje ten pomysł? Jak to zostało zrobione? Bardzo mnie to zaciekawiło jako, że sam tworzę modele...I zaraz czy ten "ogon" jest przy ziemi półprzezroczysty?

Wiem, najlepiej byłoby spytać twórcę, ale szansa, że Mat odpowie jest mniejsza niż -1.

PS Jeśli mnie do-edukujecie również jak dodawać proste skrypty i te efekty do modeli to mógłbym również się zrewanżować jako, że udało mi się zrobić poprawnie latającego smoka (jako samodzielną jednostkę, nie konia) oraz...centaura ( dół - animacje konia, góra - człowieka, tak!). To pod warunkiem, że coś wyjdę stąd z nową wiedzą : ). I - nie blefuję: http://www.moddb.com/mods/full-invasion-2/videos

- Premierze, inwigilują obywateli! - Przecież widzę!

Offline Filcefix

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2013, 13:36:48 »
     Niechaj zgadnę. Skrzydła są przypisane do animacji rąk, co za tym idzie, 4 łapy są sztywne, to samo tyczy się głowy, zwłaszcza głowy na długiej szyi?

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2013, 16:27:38 »
    Co do skryptów dot. smoków, to napisałem w innym temacie i nie za bardzo kto mi wyczerpująco odpowiedział
    Dalej będę drążył temat smoków.
    Kiedyś Mat mówił, że latanie w Warbandzie jest prawie niemożliwe do zrealizowania. Na szczęście mod Bear Force II poszerza horyzonty :D. Rozumiem, że pewnie tam zastosowali jakąś okrężną drogę, może dodatkowe, zmodyfikowane skoki, nie wiem :P. W każdym razie jestem pewien, że coś takiego byłoby cholernie trudne do oskryptowania, ale czy nie ma możliwości zrealizowania czegoś podobnego i dania np. tylko w MP? I znowu proszę o spokojną odpowiedź moderów(a).
    Pozdrawiam

Offline Filcefix

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2013, 16:47:06 »
     No ktoś napisał, napisał, że te plecaki rakietowe to jest wydłużenie skoku :) Pewno zauważyliście też że tym plecakiem nie można swobodnie sterować wysokości, w sensie góra dół obrotem myszki, tylko trza przerywać skok by obniżyć. Nie otwierałem edytora map, ale jestem pewien ze nad każdą otwartą mapą są niewidoczne bariery po to właśnie by dać złudzenie stabilnego lotu na jakiejś tam wysokości ;) Po za tym, jak dla mnie, zastosowanie czegoś takiego na smokach nie ma sensu, bo postać jest w tym czasie sztywna i co najwyżej może pomachać łapkami by sobie z czegoś postrzelać, czy wywijać patykiem.

Offline Matim

• Użytkownik
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2013, 17:25:08 »
    Patrząc teoretycznie, "lot" polega na napędzie i sile nośnej. Myślę, że opcja zmuszenia osoby do klikania spacji co jakiś czas, by się wznieść, dodanie do tego wolniejszej animacji uderzenia skrzydłami i mocne spowolnienie spadania (O ile to możliwe) byłoby wystarczające. Nie za bardzo rozumiem co to znaczy, że postać jest sztywna. Nie wystarczyłaby sama animacja poruszania skrzydłami?
    I znowu proszę o nie odpowiadanie w stylu "Jak chcesz to sobie sam zrób", o ile to możliwe :)

Offline Filcefix

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 10, 2013, 17:42:56 »
     Tak, tylko ze jak gracz będzie wtedy za bardzo nawalał spacją to animacja się zrypie i będzie to wyglądało jak parasolka na wietrze w drugą stronę ;) Pisząc sztywna, mam na myśli bez animacji. Same poruszające się skrzydła to lipnie trochę, pozostałe 4 kończyny statyczne, trochę tak nie teges. Ale najbardziej w oczy się rzuci sztywny łeb. Jak by nie patrzeć smoki miały trochę tego łba na tej dłuuugiej szyi. W efekcie to będzie kikut bez animacji :D

Offline Matim

• Użytkownik
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 10, 2013, 18:18:07 »
    Jak czujesz. Nie znam się na tym, miałem nadzieję, że coś takiego byłoby możliwe do wykonania i jako-tako by się prezentowało

Offline Filcefix

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 10, 2013, 19:42:14 »
     Właśnie problem polega na tym by uniknąć ,,jako-takiej,, prezentacji, gdzie jasne, była by hydra atakująca wieloma głowami, kroczący czy latający smok, tylko jak to ma być takie sztywne że to widać że widać, ohoho sztuczny kawałek pałąka ruszający się w przód i tył, a tam umownie zionie/gryzie, błędy animacyjne gdzie nogi w pewnym momencie robią się za grube/chude, kleją się do podłoża, to nie o to chodzi ;)

Offline Mati44

• Użytkownik
    • Piwa: -78
    • Zbieram piwo dla Peterova
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 10, 2013, 20:47:14 »
    Miło by było zobaczyć chociaż pierwszą wersję moda, bez smoków i innych super stworów, bo w ogóle nie wiemy czy nie byłoby to zbytnio zbugowane.

Offline dew350

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Archanioł Inkwizytor
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 10, 2013, 21:31:38 »
    (usuwam zły dział)
    Follow the damn train CJ

Offline Agrest

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Valamis PL dla obcokrajowców
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 10, 2013, 21:34:19 »
    Dołączam poniższe do prośby w moim poprzednim poście, podbijam stawkę:
    Zrobiłem coś takiego.
    (click to show/hide)
    Tak, to działa dokładnie tak jak się wam wydaje. Wersja alfa.

To jak twórcy moda. Dogadamy się? xd

- Premierze, inwigilują obywateli! - Przecież widzę!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 11, 2013, 00:42:26 »
    To zwykły model z dopisanym nowym specjalnym shaderem. Jutro Pojutrze się trochę podobijaj to dam więcej info bo juwenalia i nie tentego.

EDIT: @DOWN Przecież zrobiłem. W przeciwnym wypadku ta rozmowa by się nawet nie zaczęła.
    « Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 13:38:21 wysłana przez Mat Berserker »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 11, 2013, 09:56:24 »
    Fajnie wyszedł centaur. Mat skoro to zwykły model z dopisanym shaderem to czemu wcześniej takiego nie zrobiłeś?

(click to show/hide)
    (click to show/hide)