Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Problem z moralami zołnierzy z danego królestwa  (Przeczytany 1705 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamilos446

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Problem z moralami zołnierzy z danego królestwa
    « dnia: Grudnia 01, 2012, 12:17:49 »
    Mam taki problem. Mam własne państwo a kiedy mam Vaegirskich żołnierzy to u nich w moralach mam napisane: morale: straszne. Przez to co dwa dni zwiewa mi o. 5 ludzi. Morale mam znakomite, u innych żołnierzy mam też znakomite tylko od vaegirów mam straszne. A jak patrze w morale to mi pisze: Modyfikator morale dla jednostek Królestwa Vaegirów: -90. Czy ktoś miał już ten problem i może mi pomóc?

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    Odp: Problem z moralami zołnierzy z danego królestwa
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 01, 2012, 12:49:36 »
    Jeśli masz złe stosunki z Vaegirami, to nic nie poradzisz, po prostu zostaw ich w zamku/mieście lub zwolnij, bo będą obniżać Ci morale reszty jednostek.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 01, 2012, 16:26:18 »
    Jeśli grabisz wioski/Bardzo intensywnie kopiesz vaegirskie tyłki w potyczkach, to nic dziwnego.
    Taka propo to Vaegirzy są typowo defensywnymi żołnierzami, do bitw polowych wytrenuj swadiańskich rycerzy, i całą resztę którą uratujesz z niewoli i możesz z nich zrobić ciężką kawalerię(Jeśli zależy ci na złocie to nie używaj najemników); Do ataków Kuszników, Nordyckich i Rhodockich piechórów, a do obrony to samo, oprócz kuszników, których lepiej zastąpią Vaegirscy strzelcy.

Offline Kamilos446

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 02, 2012, 09:02:27 »
    Cóż, dzięki za pomoc. Kiedy zawarłem pokój z Vaegirami to morale już się zwiększyły i nie są na minusie. Temat do zamknięcia

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 02, 2012, 10:10:07 »
    Wyjaśnię ci jeszcze coś:
    Modyfikator ujemny pojawia się wtedy, kiedy prowadzisz wojnę z królestwem, z którego masz żołnierzy. Ale jest jednak na to rada: Własne królestwo. Skoro masz morale dla Vaegirów -90 to stwórz królestwo (lepiej posłuż się poradnikiem bo potem są narzekania na relacje z wasalami) i ujemny współczynnik powinien się zredukować z -90 do max -15.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2012, 10:17:16 »
    Wyjaśnię ci jeszcze coś:
    Modyfikator ujemny pojawia się wtedy, kiedy prowadzisz wojnę z królestwem, z którego masz żołnierzy. Ale jest jednak na to rada: Własne królestwo. Skoro masz morale dla Vaegirów -90 to stwórz królestwo (lepiej posłuż się poradnikiem bo potem są narzekania na relacje z wasalami) i ujemny współczynnik powinien się zredukować z -90 do max -15.
    Ujemne morale jednostek królestwa bierze się z tego, ile ich krwi ostatnio przelałeś, ze swoją zgniatarką nie raz miałem prawie -100 z khergitami a miałem własne królestwo.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2012, 20:53:04 »
    Zgadzam się z badmanem. Samo formalne wypowiedzenie wojny nic nie znaczy. Konkretny przykład z gry: Sam kleję armię zawsze z różnych narodowości, a często zdarzało się, że mój kraj miał wojnę z dwoma innymi, z których akurat rekrutowałem ludzi. Dla jasności weźmy, że robiłem dla Sułtanatu, a wojna była z Rhodokami i Swadią, a miałem jednych i drugich. Jako że akurat byłem na froncie rhodockim i tam dużo tłukłem, to zaraz panów z kuszami i włóczniami trzeba było dac do zamku, bo modyfikator morale spadł drastycznie poniżej zera. Modyfikator Swadian był na zerze, bo mój oddział jeszcze wtedy nie zaatakował żadnego swadiańskiego wojska ani tym bardziej wioski. Dodam, że wojna ze Swadią zaczęła się wcześniej. Gdyby więc samo formalne wypowiedzenie wojny miało znaczenie, modyfikator morale dla Swadii byłby poniżej zera.

Temat własnego królestwa nie ma tu w zasadzie nic do rzeczy. Obowiązują dla niego takie same zasady jak dla "gotowych" państw. Jeśli masz z kimś wojnę i tłuczesz to państwo (albo tłuczesz je bez wojny - co gorsze, ale długo nie potrwa, bo wojnę wypowiedzą z miejsca), to morale jednostek z tego kraju będzie obniżone w stosunku do innych jednostek.

Jeśli już mówimy o metodzie na to, to jedyną skuteczną jest całkowite wyeliminowanie danej frakcji z mapy. Nie ma państwa - nie ma problemów, że ktoś musi walczyc przeciwko swoim. Użyję przykładu z naszej historii: Polak pod zaborem zawsze chętnie dokopałby Prusowi, Ruskiemu czy Austriakowi. Również przykład z gry: U mnie Swadia i Król. Rhodoków już nie istnieją. Można rekrutowac armię, ile wlezie.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 02, 2012, 21:25:39 »
    albo tłuczesz je bez wojny - co gorsze, ale długo nie potrwa, bo wojnę wypowiedzą z miejsca
    Akurat w tym wypadku to jest wojna prywatna, gdzie nie pomaga ci królestwo i nie ma to bezpośredniego wpływu na politykę(Póki nie dojdzie do zmian terytorialnych, osłabienia królestwa).
    Ale w przypadku, gdy mamy własne królestwo - Do spadku poniżej 0 lub wykorzystania Casus Belli przez przeciwnika.