Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Narody  (Przeczytany 4264 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Woocutcher

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Narody
    « dnia: Września 13, 2008, 09:06:58 »
    W MnB istnieje pięć nacji, różniących się kulturą, stylem budownictwa, uzbrojeniem etc.
    Pytanie: Na jakich rzeczywistych narodach twórcy wzorowali poszczególne kraje?

Moim zdaniem to wygląda tak:
    Nords - Normanowie
    Khergits - Turcy
    Rhodoks - Włochy
    Swadians - Europa zachodnia
    Vaegirs - Europa wschodnia

A jak Wy uważacie?

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    Odp: Narody
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2008, 11:10:27 »
    Prawie tak samo, tylko, że ja nazywam nordów po prostu wikingami ( Mojemu bracikowi bardziej podoba się Skandynawowie). Co do Rhodoków to jeszcze nie wiem na kim są wzorowanie, a o Włochach nic nie wiem
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Woocutcher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2008, 12:57:29 »
    Wikingowie też mi przyszli do głowy, bo Normanowie byli potomkami tak owych, ale ostatecznie nazwałem ich właśnie Normanami. Powód tego taki iż Wikingowie byli morskimi łupieżcami ze skandynawii, złożeni z wielu klanów, a Normanowie byli zorganizowanym państwem z miastami etc. więc wg mnie Nordowie z MnB przypominają już późniejszych Wikingów czyli właśnie Normanów.

Co do Rhodoków a Włochów: Tak mi jakoś przyszło do głowy, bo Rhodokowie znajdują się na południowym zachodzie tak samo jak półwysep apeniński w Europie.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    Odp: Mount Blade wersja 1.0 (przed premiera)
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 16, 2008, 15:46:49 »
    Nordowie - na pewno nie Wikingowie, gdyż oni byli lżej uzbrojeni, ale do Normanów moge ich spokojnie zaliczyc. Swadianie - zachodnioeuropejski krąg kulturowy, Francja albo - jak nazwa wskazuje - Szwabia. Vaegirzy - na 110 % są to Waregowie- świadczą o tym nordyckie hełmy i niewielkie wpływy bizantyjskie  + futrzane czapy (Rosja i koczownicy ze stepów). Khergici - są to na pewno Mongołowie ale w okresie gdy podbili Bliski Wschód, bo nie budowali miast. Rhodoks - Piktowie (kusznicy i włócznicy) ale nie znali oni pawęży i mieli sporo jazdy, więc stawiam na włoskie miasta-państa.

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 16, 2008, 18:44:50 »
    Ja typuję tak samo, z tą różnicą, ze Rhodokowie bardziej przypominają mi antyczną Grecję: duże tarcze, falanga, spartiaci, te sprawy. Trochę ten obraz psują kusze, ale cóż.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 16, 2008, 18:49:41 »
    No ja bym raczej Vaegirów bardziej do Rusi przypasował, a to ze względu właśnie na te podobieństwa również do Bizancjum. Nordowie to w sumie takie nie wiadomo co. Ani nie do końca wikingowie ani nie do końca normanowie. Wikingowie byli opancerzeni co najwyżej w jakieś kolczugi, ale raczej takie ochraniające tylko tułów, z kolei normanowie posiadali oprócz piechoty również bardzo dobrze wyszkoloną kawalerię (zwłaszcza normanowie z Apulii i Sycylii). Rhodokowie to po prostu genueńczycy, dokładnie takiego samego typu wojska mają. Natomiast nigdy bym nie powiedział, że Khergici są wzorowani na turkach. Gdzie u Khergitów piechota? A Swadia najbardziej pasuje mi do rejonu Lotaryngii, ze względu na jakość ich rycerstwa.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 07, 2009, 11:02:52 »
    Wedlug mnie tak to wyglada:
    Chanat Khergicki [Chanat krymski]
    Nordowie [Norwedzy, wikingowie]
    Rhodocy [tak jak wyzej - genuenczycy]
    Veagirzy [rus, ukraincy, polacy?]
    Swadia [szwedzi]

I to by bylo na tyle ;D

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 07, 2009, 11:12:48 »
     Necroposting? Nie odkopuj tematów, bo na dobre ci to nie wyjdzie. I Swadia to nie Szwecja, bardziej Niemcy albo Francja!

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 07, 2009, 12:56:33 »
    To wolisz zakładanie kolejnych takich tematów? Nie wiem co jest złego w odkopywaniu postów jeśli przeczytało się cały temat (bo potem pojawia się nowy "Kolumb z Ameryką".
    Moim zdaniem Rhodokowie to plemiona słowiańskie, zresztą napisałem już to kiedyś w shoutboxie. Pawęże zostały wynalezione właśnie na tych terenach, Kapaliny były używane przez kuszników wielu państw, na Wikipedii pisze że polscy pocztowi husarii takie nosili więc można przypuszczać że w pewnym momencie większość kuszników. Słowianie mieli dość dobrych pikinierów, no i kolczugi które były podstawą zbrojnej drużyny. Nawet położenie maja takie "lekko leśne". Jedynym problemem jest brak konnicy - już Mieszko I miał bardzo dużo jazdy.
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 07, 2009, 17:56:37 »
    To wolisz zakładanie kolejnych takich tematów? Nie wiem co jest złego w odkopywaniu postów jeśli przeczytało się cały temat (bo potem pojawia się nowy "Kolumb z Ameryką".
    Moim zdaniem Rhodokowie to plemiona słowiańskie, zresztą napisałem już to kiedyś w shoutboxie. Pawęże zostały wynalezione właśnie na tych terenach, Kapaliny były używane przez kuszników wielu państw, na Wikipedii pisze że polscy pocztowi husarii takie nosili więc można przypuszczać że w pewnym momencie większość kuszników. Słowianie mieli dość dobrych pikinierów, no i kolczugi które były podstawą zbrojnej drużyny. Nawet położenie maja takie "lekko leśne". Jedynym problemem jest brak konnicy - już Mieszko I miał bardzo dużo jazdy.

Większej bzdury nie widziałem Rhodocy słowianami?Słowianie cenili sobie mobilność a Rhodocy są odziani w kolczugi i co najważniejsze nie mają kawalerii.Z tego co mi wiadomo to pawęże pochodzą z Rzymu i bardzo prawdopodobne że inne ludy mogły je po nich przejąć (gdyż są chyba najlepsze do tworzenia różnych formacji) więc nie wiadomo dokładnie kim są Rhodocy.Zresztą chyba wszyscy się zgodzą że to Vaegirowie najbardziej przypominają słowian(hełmy z czubem,futrzane czapki).

PS:Radze nie chwalić się wiedzą zaciągniętą z wikipedi gdyż jest to chyba najbardziej zakłamana encyklopedia na świecie.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2009, 18:00:28 wysłana przez Kąbiner »

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 07, 2009, 21:43:55 »
    taa masz racje. tym razem dzizus sie pomylisles :D

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 08, 2009, 08:08:37 »
    Necroposting? Nie odkopuj tematów, bo na dobre ci to nie wyjdzie. I Swadia to nie Szwecja, bardziej Niemcy albo Francja!
    Popieram...
    Moim zdaniem Rhodokowie to plemiona słowiańskie, zresztą napisałem już to kiedyś w shoutboxie... Na wikikpedii pisze...
    1. Jeśli taki temat był, to ma się pecha i trudno- bez zakładania nowego i bez odkopywania starego.
    2. W takim temacie nie będzie powtórzonych odkryć, bo każdy przedstawia swoje poglądy, a forumowicze są z całej polski.
    3. Rhodokowie to Słowianie? To ja prędzej powiem, że jesteśmy murzynami z Afryki i każdy sobie siedzi pod furgonetką Czerwonego Krzyża.
    4. Wikipedia to "wolna encyklopedia", a zaufałbyś takiej książce, do której KAŻDY może sobie podejść, wykreślić daną treść i zastąpić ja największymi pierdołami pod słońcem? Nawet jeśli podejmujesz się sięgania do tej Wikipedii, to się chociaż, człowieku, nie chwal tym.

Powinno się  tematy uśpione przez miesiąc zamykać, aby tacy się nie rozwijali.
    Patrzcie na daty ostatnich postów!!!

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 08, 2009, 14:01:57 »
    Z ta kwestia z wikipedia popieram ale czemu nie odkopywac straych tematow?, przynajmniej bedzie o czym gadac

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 08, 2009, 14:50:02 »
    Zazwyczaj tylko spamerzy odkopują stare tematy, bo za mało im nabijać posty na żywych tematach. Uśpione tematy powinno się zamykać po 1 miesiącu nieaktywności...
    pozdro

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 08, 2009, 18:38:34 »
     A nawet jak coś odkopiesz, to serdecznie przepraszaj za spam!
    Ostatnio postanowiłem sobie zagrać w HYW'a (nie mylić z HIV'em), a potem pograłem z godzinkę w Native. I wiecie co? Rhodocy bardzo przypominają mi Szwajcarów z XI-XIII w. Dużo pik i włóczni i mocne pancerze. Tylko coś te tarcze mi nie pasują...