Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Religie i wiara - dyskusje  (Przeczytany 51208 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Religie i wiara - dyskusje
    « Odpowiedź #255 dnia: Grudnia 31, 2011, 16:17:26 »
    Jak takiś religijny, to nie powinieneś takimi rzeczami grozić :P Ale po co dyskutować, lepiej napisać, że cię po śmierci pokarają..

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #256 dnia: Grudnia 31, 2011, 16:36:10 »

Będziesz się smażył w piekle :) .
    Ja mówię serio .

Swoją drogą zdajesz sobię sprawę że pomysł nieba i piekła funkcjonował skutecznie do momentu kiedy ludzie polecieli w chmury i zeszli pod ziemię - i nagle się okazało że to nie tam:D Mimo że przez wieki tak wmawiano ciemnocie,że to fizyczne miejsca w chmurach i pod ziemią:) Teraz oczywiście kościół kombinuje jak to poprzekręcać żeby miało ręce i nogi, tak jak było z ewolucją itp :) Jaja dopiero będą jeżeli kiedyś napotkamy inna cywilizację na innej planecie i się okaże że oni jakoś o tym wszystkim nie słyszeli a też są i jest im dobrze(co oczywiście może nigdy nie nastąpić ale kto wie)

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #257 dnia: Grudnia 31, 2011, 16:51:27 »
    Religia to filozofia dla ubogich umysłowo.

Piekło i niebo, a także religię mówiącą o tym, wymyślił pewien bardzo mądry człowiek, który wiedział że ludzie to mściwe istoty, a dzięki religii wiedza, że nie ma winy bez kary i nie muszą topić pokoleń we krwi

Offline Zumbagi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #258 dnia: Grudnia 31, 2011, 17:02:55 »
    Tak sobie was czytam i śmiać mi się chce ... większość z was to 13-17 latkowie, którzy mają natchnienie, napiszą kilka filozoficznych linijek tekstu bluzgających na religie i ludzi wierzących i cieszycie się od ucha do ucha, że pokazaliście się ze swojej strony. Pieprzenie trzy po trzy. Jak napisał sir Luca, najpierw coś poczytajcie, dowiedzcie się a potem przedstawiajcie swoje argumenty ...

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #259 dnia: Grudnia 31, 2011, 17:39:56 »
    Do takich wniosków doszedłem jak miałem 16-17 lat, czyli 10 lat temu.Właśnie dzięki temu że sporo czytałem, bo wcześniej ślepo przyjmowałem to co mi mówili na ten temat i byłem przekonany że kościół=bóg itp Dzięki temu wiem że to właśnie kwestia wiedzy,logicznego myślenia i poznaniu kilku faktów poza tym co wmawiają Ci w "jedynej słusznej drodze rozumowania Polaka"

Zumbagi - to świetny argument- ZAWSZE przedstawiany przez katolików - "Nie rozumiecie" "Poczytajcie" "Dla zasady bluzgacie na wszystko co związane z kościołem"

Idąc tym tokiem myślenia przedstaw cokolwiek- jakikolwiek prawdziwy argument na to że się mylimy- poza recytowanym wierszykiem że nikt nic nie wie i nie rozumie.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #260 dnia: Grudnia 31, 2011, 18:08:22 »
    Tak sobie was czytam i śmiać mi się chce ... większość z was to 13-17 latkowie, którzy mają natchnienie, napiszą kilka filozoficznych linijek tekstu bluzgających na religie i ludzi wierzących i cieszycie się od ucha do ucha, że pokazaliście się ze swojej strony. Pieprzenie trzy po trzy. Jak napisał sir Luca, najpierw coś poczytajcie, dowiedzcie się a potem przedstawiajcie swoje argumenty ...

Klasyczny argument człowieka, który nie ma pojęcia co odpowiedzieć.

@Ignatus - już wygrałeś tą dyskusję. Przestali patrzeć na to co piszesz, a zaczęli na to, kim jesteś. To dowód, że skończyły im się argumenty, a posty takie jak Zumbagiego służą tylko do zmiany tematu. :)

DOWN: Nahahahahahahah xD
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2011, 18:44:26 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    « Odpowiedź #261 dnia: Grudnia 31, 2011, 18:34:09 »
    A ty Hofiko wykasuj sobie tę godło Polski bo nie zasługujesz .
    POLSKA TO KATOLICKI KRAJ .

Offline Cocher

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #262 dnia: Grudnia 31, 2011, 18:39:48 »

Polska to kraj w którym moge wyznawać każdą religie.Moge nawet przybić kapeć do ściany i się do niego modlić.Jeśli nie będę mu składał ofiar(np z ludzi) to ok,w czym problem.
    Look over your shoulder, ready to run.
    Like a cleveland pitch, from a smoking gun.
    I am the game and I make the rules.
    So move on out here and die like a fool.
    Try to figure out what my moods gonna be.
    Come on over sucker, why don't you ask me?
    Don't you forget that the price you can pay
    Cause I am the game and I want to play....

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #263 dnia: Grudnia 31, 2011, 18:59:53 »

I to mówi mieszkaniec kraju w którym przez wieki obok kościoła stał zbór, cerkiew, synagoga a bywało że i meczet...
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #264 dnia: Grudnia 31, 2011, 19:27:10 »
    Michal Warszawiak albo jestes fanatykiem w co watpie albo po prostu trollujesz;]
    Czasami ty nie grasz pod nikciem Sprzedawca Biblii;]?

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #265 dnia: Grudnia 31, 2011, 19:55:29 »
    Serce mi się kraje widząc takie argumenty. Czemu nikt nie kontruje?

A co do wiary w boga - myślę że COŚ jest ponad - ale jestem zdania że zarówno ja, jak i każdy człowiek w historii wie na ten temat tyle samo -ABSOLUTNIE NIC i żadna,absolutnie żadna religia nigdy nie lizneła nawet tego na czym to wszystko co nas otacza-bo to po prostu wykracza poza nasze możliwości- do czego żaden człowiek nie chce jakoś się przyznać i przywyknąć.Tak jakby bakteria miała zrozumieć reguły życia człowieka którą ją wyhodował w próbówce-np to co robi kiedy siedzi przed komputerem i po co- nawet wykorzystując swój cały mizerny potencjał- abstrakcja niewyobrażalna- Jedni nazwą to bogiem inni naturą, w każdym razie jakaś reguła rządzi wszystkim- ale nie dowiemy się co to jest.
    Trochę wyolbrzymione porównanie. Człowiek ma możliwość badania otaczającej go rzeczywistości zarówno w wymiarze fizycznym jak i duchowym. Ty odrzucasz z góry możliwość poznania nazwijmy to 'Absolutu'. Co mają teraz powiedzieć zastępy scholastyków, mistyków, filozofów i poetów? Zakrawa to na ignorancję. Pełne poznanie raczej jest niemożliwe, ale kto nie próbuje ten nie ma. Czy metoda naukowa mogłaby powstać, gdyby ludzie odrzucali wszystko co ich przerasta? Trzeba szukać, badać i próbować.

Tacy z Was katolicy (piszę do tych którzy wypowiadają się że nimi są)
    "Kpł 19, 19
    " 19 Będziecie przestrzegać moich ustaw. Nie będziesz łączył dwóch gatunków bydląt. Nie będziesz obsiewał pola dwoma rodzajami ziarna. Nie będziesz nosił ubrania utkanego z dwóch rodzajów nici. " "
    Pierwszy lepszy przykład- nosisz ubranie z dwóch rodzajów tkanin- jesteś grzesznikiem dla boga:D
    Wszelkie argumenty przeciw chrześcijaństwu w postaci cytatów ze ST nie mają racji bytu, gdyż słowa te były skierowane do narodu wybranego jakim byli potomkowie Abrahama. Chrześcijan obowiązuje NT, a ST powinni traktować jako historię narodu wybranego.

W "imię Boga" to palono na stosie i mordowano dziesiątki tysiący niewiernych-tylko za to że mieli inne poglądy
    Wszelkie krucjaty, inkwizycje, misje itd są dziełem swoich czasów, a nie religi. Czynów tych dokonywali ludzie, a ci są ułomni. Jedyne co może udowodnić taki argument, to niski poziom cywilizacyjny ówczesnej Europy.

Swoją drogą zdajesz sobię sprawę że pomysł nieba i piekła funkcjonował skutecznie do momentu kiedy ludzie polecieli w chmury i zeszli pod ziemię - i nagle się okazało że to nie tam:D
    Pomysł geograficznej lokalizacji nieba i piekła to plebejska bajka odziedziczona częściowo po religiach pogańskich. Idea rozprzestrzeniła się wśród mas, a jak wiadomo większość nigdy nie ma racji. Już św. Augustyn pisał odnosząc się do nieba: "Po tym życiu On sam jest naszym miejscem" - brak tu jakichkolwiek wskazówek geograficznych, brak ich również w Biblii.

Do takich wniosków doszedłem jak miałem 16-17 lat, czyli 10 lat temu.Właśnie dzięki temu że sporo czytałem, bo wcześniej ślepo przyjmowałem to co mi mówili na ten temat i byłem przekonany że kościół=bóg itp Dzięki temu wiem że to właśnie kwestia wiedzy,logicznego myślenia i poznaniu kilku faktów poza tym co wmawiają Ci w "jedynej słusznej drodze rozumowania Polaka"
    Nigdy się nie spotkałem z równością Kościół=Bóg. Być może trafiłeś na pechowe środowisko, bo Kościół bynajmniej nie jest tworem jednolitym i występuje w nim wiele frontów ideowych. Z pewnością nie jest to oficjalna wykładnia :)
    Jeżeli w poznaniu ważna jest dla ciebia wiedza i logika, to zapoznaj się proszę z systemami logicznymi proponowanymi przez scholastyków. Badają one naturę Boga poprzez logiczne rozumowanie oraz argumenty za i przeciw i nie mają sobie równych w całej historii logiki. Mogą one jednak przyprawić o zawrót głowy osoby wychowane na współczesnej nauce - ta odrzuca logikę na rzecz empiryzmu (co jak najbardziej się jej przysłużyło).

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #266 dnia: Grudnia 31, 2011, 20:48:08 »
    Ci co nie wierzą Boga nie są Polakami ( są tylko na papierze ) .
    Polska to kraj chrześcijański .
    Nasi przodkowie walczyli o ten kraj w imię Boga .
    Tylko te metalowe subkultury to niszczą -.- .

Moim z daniem religię chrześcijańską, jak i wszelkie inne religie oraz ich bogów należy tępić i wymazać. Polska jest krajem chrześcijańskim od 966, wcześniej nim nie była i w cale z chęcią nim nie została. W Polsce do tej pory widać wiele przejawów krwi pogańskiej, która od tamtych lat nie zniknęła i nie zniknie jeszcze długo. Chrześcijaństwo przyszło na te ziemie niczym plaga. Może i metalowe subkultury to niszczą- nie wiem, ale wiem, że ja to niszczę tak jak mogę. Jeżeli przez to nie jestem Polakiem, to w sumie mało mnie to interesuje, gdyż nawet się nim nie czuję i nie obchodzi mnie to. Nigdy nie byłem tolerancyjny i nie wymagam by ktoś taki był. Biblię czytałem nawet 2 razy słowo w słowo, jeżeli ktoś by nie był pewny. Książka jak książka, opisuje wiele rzeczy, trzeba ją dobrze rozumieć, ale książka nie zmieni faktu, że chrześcijański bóg jest słaby, gdyż jest tylko zwykłym wymysłem- jak cała reszta cyrku. Religia może zostać wykorzystana przez każdego na swój sposób, sposób który przyniesie pozytywne efekty dla danej osoby. Tego nie neguję, gdyż tak powinna ona działać i taka jest jej mechanika. Ale nie każdy jest jednakowy... i nie każdy musi się aż tak ograniczać, jeżeli tego nie chce. Że już nie wspomnę o osobistym systemie wartości. Nie zaprzeczę również, że dobrze ulokowana wiara jednostki może zdziałać dla niej wiele dobrego. Ale to już inne kwestie. Osobiście jestem przeciwnikiem tego cyrku. Kiedyś już się tu wypowiadałem, więc nie widzę sensu prowadzenia dłuższej debaty. Poza tym, póki nikt nie przedstawi tutaj niczego sensownego, póty ja nie widzę powodu by to przedstawiać.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #267 dnia: Grudnia 31, 2011, 21:37:56 »
    Jesteś zwykłym debilem który chyba spał na historii...
    Gówno wiesz o naszym kraju i tradycjach więc radzę wrócić do książki a nie udzielać się i zaniżać poziom forum.
    Ja czuję się Polakiem ale nie czuję się katolikiem.

Jeżeli ktoś uważa ten post za zbyt agresywne/obraźliwy polecam przeczytanie ostatnich postów tego polaka
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #268 dnia: Grudnia 31, 2011, 21:39:10 »
    Kiedyś religia była do nadawania ludziom celu, żeby taki chłop nie pomyślał "kur*a ja do usranej śmierci mam tak harować i nic nie bede miał?" i nie wywołał rewolty, oczywiście Bóg istnieje, bo to wszystko samo z siebie nie powstało, ale ludzie to wykorzystali wymaglowali i teraz mamy to co mamy.

Ktoś teraz napisze że sie ośmieszam.
    Polska to katolicki kraj tylko na papirze, 80% katolicyzmu, 70% tych katolików to ludzie którym sie nie chce złożyć apostazji, póki jej nie złożą, oficjalnie są katolikami. Polska FTW!
    (click to show/hide)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #269 dnia: Grudnia 31, 2011, 21:45:15 »
    oczywiście Bóg istnieje, bo to wszystko samo z siebie nie powstało, ale ludzie to wykorzystali wymaglowali i teraz mamy to co mamy.
    Skąd jesteś pewien że to takie oczywiste?
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii