Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Religie i wiara - dyskusje  (Przeczytany 51207 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    Odp: Religie i wiara - dyskusje
    « Odpowiedź #240 dnia: Grudnia 08, 2011, 22:09:11 »
    Co do Pascala tracisz choćby czas na rytuały...
    A co do "niewierzenia, IMO on nie istnieje, bo kazdy w coś wierzy, chociażby w swoje umiejętności, w swoją lepszą połówkę, w ludzką uczciwośc, w polityków o nas dbających(hahahaha), słowem: w cokolwiek
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #241 dnia: Grudnia 08, 2011, 22:31:19 »
    Nie czepiajmy się szczegółów, każdy chyba wie że to taki skrót myślowy o osobie która wyznaje wiarę w jakąś religie.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #242 dnia: Grudnia 08, 2011, 23:51:58 »
    Wybacz mi, nie przekonałeś mnie. Sam jednak czepiasz się szczegółów. Nie potrafię się wysłowić tak by mnie poprawnie zrozumiano i to jest moja wada. Dlatego nie będę już mówił o naukach bo znowu się nie zrozumiemy. Moim zdaniem każdy musi sam w sobie to rozstrzygnąć. Jedno wiem, że wierzę w tego chrześcijańskiego Boga z własnych odczuć, nie ze strachu ani też z przymusu. Nie ignoruję fizyków i ludzi tego pokroju bo i moje zainteresowania obejmują te dziedziny. Niech sobie wszyscy mówią, że religia jest dla głupich i słabych, będę trwał przy swoim. Czuję obecność Boga, a tego stanu naukowcy mnie nie pozbawią. Mówię całkiem poważnie.
    Nazywajcie mnie jak chcecie.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #243 dnia: Grudnia 08, 2011, 23:56:52 »
    Nie będę ciebie nazywał tak czy owak ale po prostu jeśli przedstawiłeś swoje zdanie mógłbyś go jakoś bronić a nie tak rezygnować.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #244 dnia: Grudnia 09, 2011, 00:32:04 »
    Ja już nie wiem jak mam się bronić. Taki temat wymaga długiej kontemplacji, może udało ci się wpłynąć na jakąś część mnie bo cały czas rozmyślam. Nadmiar poglądów ludzkich robi z mojej głowy chaos, nie zmieniają się jednak moje uczucia religijne. To jest zastanawiające. Poznałem wiele teorii zaprzeczających istnieniu jakiegokolwiek bóstwa czy życia pośmiertnego, a jednak ciągle coś każe mi się trzymać dotychczasowej wiary. To nie jest strach, to coś innego, czego nie umiem nazwać. Przyzwyczajenie, wpojenie, uzależnienie, fanatyzm? Raczej nie.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #245 dnia: Grudnia 09, 2011, 00:34:39 »
    Cytat: Ephedrinum
    ps. No cóż. Przecież to Arkhadias jest alfą i omegą. Ja wyraziłem swoje poglądy - ty je zmieszałeś z błotem wyraźnie dając do zrozumienia, że to tylko ty masz rację. Wiesz co? Ty jesteś marny. Tyle mam do powiedzenia. Nie trudź się i mi nie odpisuj, już mnie tu nie ma.  :)

Heh, cóż niech stracę. Z trudem, ale odpiszę.

Wiesz, generalnie ja również wyraziłem swoje poglądy o tym że bóg jest martwy. Nie ma go i nie potrzebuję duchowych wyjaśnień. To jest mój pogląd i jeżeli miesza on z błotem Twój, to w sumie trudno. Mówisz, że jestem marny, nie? Twoja wola. Czas pokaże kto jest marniejszy- ja czy ten bóg. Nie sugeruj też, że przed śmiercią będę padał na kolana przed krzyżem.

Ja nie naskakuję na Ciebie- wyrażam swój pogląd, nie ma tam żadnej inwektywy skierowanej do Ciebie, więc spokojnie.

Szersze zdanie na temat swojej wiary, to wyrażałem tutaj chyba na stronie 12, więc nie mam nic więcej do dopowiedzenia.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #246 dnia: Grudnia 31, 2011, 13:25:39 »
    A ja mam nieco inne podejście od większości osób w tym temacie (choć przyznam się że nie czytałem wszystkich postów)

Nie wierzę w kościół (zwykła firma),w biblię (taka sama książka jak Harry Potter- tylko więcej bzdur i niejasności w niej)- ani w ogóle nie wierzę w żadną religię- to tylko narzędzie doskonałe do manipulacji ciemnym tłumem ludzi (bo każdy kumaty jak się solidnie zastanowi to zauważy że coś tu jednak jest k**wa nie tak z tym wszystkim).
    A co do wiary w boga - myślę że COŚ jest ponad - ale jestem zdania że zarówno ja, jak i każdy człowiek w historii wie na ten temat tyle samo -ABSOLUTNIE NIC i żadna,absolutnie żadna religia nigdy nie lizneła nawet tego na czym to wszystko co nas otacza-bo to po prostu wykracza poza nasze możliwości- do czego żaden człowiek nie chce jakoś się przyznać i przywyknąć.Tak jakby bakteria miała zrozumieć reguły życia człowieka którą ją wyhodował w próbówce-np to co robi kiedy siedzi przed komputerem i po co- nawet wykorzystując swój cały mizerny potencjał- abstrakcja niewyobrażalna- Jedni nazwą to bogiem inni naturą, w każdym razie jakaś reguła rządzi wszystkim- ale nie dowiemy się co to jest.

A religia i wiara dla mnie to totalne bagno
    Tym bardziej że praktycznie NIKT (może 0,0001%) "wierzący" nie przestrzega tych reguł

Zaraz ,zaraz albo podporządkujesz sie CAŁKOWICIE zasadom tej religii skoro wierzysz - albo to nie ma żadnego sensu.Nie można wybrać sobie tego co akurat Ci pasuje i udawać że reszty nie ma, wtedy świadomie i z premedytacją żyjesz ciągle w grzechu- z własnej woli.Nawet żaden ksiądz nie spełnia tego wymogu
    Albo wszystko albo nic- inaczej to jakaś kpina...

Tacy z Was katolicy (piszę do tych którzy wypowiadają się że nimi są)
    "Kpł 19, 19

" 19 Będziecie przestrzegać moich ustaw. Nie będziesz łączył dwóch gatunków bydląt. Nie będziesz obsiewał pola dwoma rodzajami ziarna. Nie będziesz nosił ubrania utkanego z dwóch rodzajów nici. " "

Pierwszy lepszy przykład- nosisz ubranie z dwóch rodzajów tkanin- jesteś grzesznikiem dla boga:D

LOL i to nie jest bzdura?
    I nie wyskakiwać mi tu z tekstami w stylu "Bo to trzeba interpretować" "Bo to trzeba dostosować do czasów obecnych" "Bo tylko ortodoksyjni katolicy biorą dosłownie wszystko co jest biblii" "Bo to filozofia a nie dokładne zasady"  - takie argumenty to odwracanie kota ogonem- bzdura jest bzdurą.Logicznie myślący człowiek od razy to rozumie.

Jakby teraz Wam ktoś zarzucił cytatem z jakiejś książki "Umpasrumpa" - o religii jakiś tam ludzi,gdzieś tam - i byłyby podobne absurdy (np noszenie okularów ze sztucznym nosem i wąsami raz w tygodniu) to byście wyśmiali na całego typu "Ale głupoty, ale trzeba być ciemniakiem żeby w to wierzyć" - a jednak u siebie tego nie widzicie:D

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #247 dnia: Grudnia 31, 2011, 13:35:59 »
    Ja religię chrześcijańską szanuję jako samą ideologię, że trzeba być dobrym, skromnym, szanować życie, nie kraść i nie zabijać, etc. Taaaaak..... Tylko że na to samo wpadnie dowolny, trzeźwo myślący człowiek z IQ wyższym niż swój numer buta. Ludzie obdarzeni mózgiem (coraz większa rzadkość wśród religijnych osób, które znam) nie potrzebują wszechmocnego żydowskiego nieumarłego cieśli, żeby być dobrymi osobami. A jeżeli ktoś twierdzi, że nie ma moralności poza Bogiem... to mogę mu tylko mocno współczuć niezwykle słabego kręgosłupa moralnego, który potrzebuje jakiejś niejasno napisanej książki za przewodnika, by nie pozwolić sobie samemu wybiec z siekierą na ulicę i zacząć mordować.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #248 dnia: Grudnia 31, 2011, 13:46:25 »
    (...)
    Tacy z Was katolicy (piszę do tych którzy wypowiadają się że nimi są)
    "Kpł 19, 19

" 19 Będziecie przestrzegać moich ustaw. Nie będziesz łączył dwóch gatunków bydląt. Nie będziesz obsiewał pola dwoma rodzajami ziarna. Nie będziesz nosił ubrania utkanego z dwóch rodzajów nici. " "

Pierwszy lepszy przykład- nosisz ubranie z dwóch rodzajów tkanin- jesteś grzesznikiem dla boga:D

LOL i to nie jest bzdura?
    I nie wyskakiwać mi tu z tekstami w stylu "Bo to trzeba interpretować" "Bo to trzeba dostosować do czasów obecnych" "Bo tylko ortodoksyjni katolicy biorą dosłownie wszystko co jest biblii" "Bo to filozofia a nie dokładne zasady"  - takie argumenty to odwracanie kota ogonem- bzdura jest bzdurą.Logicznie myślący człowiek od razy to rozumie.
    (...)

Następny przykład zdania wyrwanego z kontekstu...

Naprawdę, chcecie dyskutować o Katolicyźmie, przeczytajcie najpierw CAŁĄ Biblię ale i Katechizm Kościoła Katolickiego. Po przestudiowaniu obu dzieł możemy wrócić do dalszej dyskusji. /Slogany i zdania wyrwane z k0ntekstu są dobre dla jakiejś ciemnej masy a nie dla ludzi próbujących prowadzić rzeczową dyskusję.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    « Odpowiedź #249 dnia: Grudnia 31, 2011, 15:09:07 »
    Ci co nie wierzą Boga nie są Polakami ( są tylko na papierze ) .
    Polska to kraj chrześcijański .
    Nasi przodkowie walczyli o ten kraj w imię Boga .
    Tylko te metalowe subkultury to niszczą -.- .

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #250 dnia: Grudnia 31, 2011, 15:11:22 »
    ;O
    W imię którego Boga jeszcze bo Polacy z czasów tej naturalnej etnicznie Polski czyli przed 1939r wierzyli w różnych Bogów;]

Offline Wezyk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #251 dnia: Grudnia 31, 2011, 15:18:58 »

Wypraszam sobie, metal ubóstwiam i nie przeszkadza mi to wierzyć w Boga ! ;-)
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    « Odpowiedź #252 dnia: Grudnia 31, 2011, 15:25:14 »
    Przepraszam, że się wtrącę, ale jeżeli słucham Folku to wierzę w bóstwa np. Galickie? Albo oddaję cześć Światowidowi? Oczywiście są skrajności związane za słuchaną muzyką, ale są to tylko skrajności. Jeżeli zaś chodzi o samego Boga, to polecam poczytać książkę "Sto dowodów na istnienie Boga" autorstwa Ks. Bp. dr. Józefa Kraszewskiego. Co mnie zdziwiło, dowody są wynumerowane, w tej chwili jestem przy nr.22. W książce czytamy o czarnych dziurach, ewolucji, obaleniu samorództwa i wielu, wielu innych rzetelnie przedstawionych rzeczach.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2011, 15:30:00 wysłana przez Zowi »
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #253 dnia: Grudnia 31, 2011, 15:26:54 »
    Lu
    Slogany i zdania wyrwane z k0ntekstu są dobre dla jakiejś ciemnej masy a nie dla ludzi próbujących prowadzić rzeczową dyskusję.

Zgadzam się w 100% - na tej zasadzie właśnie działa cały kościół.Wybierają sobie wyrwane z kontekstu elementy, pasujące pod publikę - omijając szerokim łukiem RÓWNIE WAŻNE elementy- np

"  Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica. "
    "Nieobrzezany, czyli mężczyzna, któremu nie obrzezano ciała jego napletka, taki człowiek niechaj będzie usunięty ze społeczności twojej; zerwał on bowiem przymierze ze Mną."
    "Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. 21 A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością. "
    - wniosek, to abstrakcyjna książka  - pełna bzdur- napisana przez ludzi,zwykłych ludzi i do tego poprawiana przez wieki- z której to właśnie kościół wybiera sobie to co mu odpowiada....Argument o tym żeby ją wkuć od A do Z a potem dyskutować jest tragiczny - to tak jakbym nie mógł ocenić bzdurności Polskiego prawa na podstawie idiotycznych przykładów bez wkuwania go na pamięć- a mogę i każdy może

A co do Polskości i wiary katolickiej -  została nam narzucona na siłę- tyle ma do Polskości- to w rzeczywistości wiara żydowska, która dość niespodziewanie stała się bardzo popularna dlatego że wyjątkowo docelowym obiektem byli najbiedniejsi,najbardziej pokrzywdzeni i to im obiecywano "zbawienie" - a tych było aż naddto

.

W "imię Boga" to palono na stosie i mordowano dziesiątki tysiący niewiernych-tylko za to że mieli inne poglądy

Podkreślam to moje prywatne zdanie- jeżeli kogoś w ten sposób obrażam to z góry przepraszam.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2011, 15:31:55 wysłana przez ignatus »

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    « Odpowiedź #254 dnia: Grudnia 31, 2011, 16:03:31 »
    Lu

Zgadzam się w 100% - na tej zasadzie właśnie działa cały kościół.Wybierają sobie wyrwane z kontekstu elementy, pasujące pod publikę - omijając szerokim łukiem RÓWNIE WAŻNE elementy- np

"  Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica. "
    "Nieobrzezany, czyli mężczyzna, któremu nie obrzezano ciała jego napletka, taki człowiek niechaj będzie usunięty ze społeczności twojej; zerwał on bowiem przymierze ze Mną."
    "Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. 21 A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością. "
    - wniosek, to abstrakcyjna książka  - pełna bzdur- napisana przez ludzi,zwykłych ludzi i do tego poprawiana przez wieki- z której to właśnie kościół wybiera sobie to co mu odpowiada....Argument o tym żeby ją wkuć od A do Z a potem dyskutować jest tragiczny - to tak jakbym nie mógł ocenić bzdurności Polskiego prawa na podstawie idiotycznych przykładów bez wkuwania go na pamięć- a mogę i każdy może

A co do Polskości i wiary katolickiej -  została nam narzucona na siłę- tyle ma do Polskości- to w rzeczywistości wiara żydowska, która dość niespodziewanie stała się bardzo popularna dlatego że wyjątkowo docelowym obiektem byli najbiedniejsi,najbardziej pokrzywdzeni i to im obiecywano "zbawienie" - a tych było aż naddto
    W "imię Boga" to palono na stosie i mordowano dziesiątki tysiący niewiernych-tylko za to że mieli inne poglądy

Podkreślam to moje prywatne zdanie- jeżeli kogoś w ten sposób obrażam to z góry przepraszam.

Będziesz się smażył w piekle :) .
    Ja mówię serio .
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2011, 16:08:20 wysłana przez Michał Warszawiak »