Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ogólne pytania początkującego  (Przeczytany 4805 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smoczysko1

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Ogólne pytania początkującego
    « dnia: Sierpnia 09, 2012, 21:11:21 »
    Siemacie, jest to mój 1 post na tym forum więc się z wami witam. Mam oto kilka pytań na które wy zapewne znacie odpowiedź.
    1. Jaki jest najskuteczniejszy sposób na zbieranie wojsk? Mam po prsotu biegać po wioskach, rekrutować tych słabiaków i bić bandytów? Czy może jest jakiś inny sposób, gdyż ten zajmuje sporo czasu, szczególnie szukanie tych bandziorów, bo zazwyczaj gdy mam sporo rekrutów są po prostu szybsi.
    2. jak tak wogóle zacząć rozgrywkę, na czym się skupiać, czy warto pomagać lordom danego państwa wręcz na siłę.
    3. Czy mogę nie mając zamku ani miasta zostawić gdzieś moje wojsko np. na kilka dni warbandowych i potem ich odebrać? Czy muszę czekać na podbicie jakiegoś zamku.
    3. Co daje ślub z daną Damą?
    4 Czy jest sens grania postacią która będzie raczej siedziała w bezpiecznym miejscu i tylko kierowała wojskami? nie kręci mnie jakoś walka w 1 szeregu.
    5. Co dają mi dobre stosunki z miastami i wsiami?
    6. Kiedy mozna zacząć jakieś wypady wojskowe na inne państwa, np. ile muszę mniej więcej posiadać wojsk żeby była jakaś szansa w walkach z lordami.
    7. Rozumiem że zbieranie NPC jest bardzo przydatne i powinno się to robić? np. taki Marnid czy artimener
    8. Czy stawianie głównie na łucznictwo i piechotę do ich obrony ma sens? A jeżeli tak to które państwo umożliwi taką taktykę?
    9. Czy mozna coś zrobić z faktem kiedy ja zostanę ogłuszony to żeby moi ludzie nadal walczyli sami, bo wkurzające jest jak jakiś kusznik mnie załatwi a drużna z poteżną przzewagą nie walczy dalej...
    To tyle tych pytań z góry dzięki za odpowiedźi, Cześć :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2012, 21:16:46 wysłana przez smoczysko1 »

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    Odp: Ogólne pytania początkującego
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 09, 2012, 22:17:36 »
    1. Jaki jest najskuteczniejszy sposób na zbieranie wojsk? Mam po prsotu biegać po wioskach, rekrutować tych słabiaków i bić bandytów? Czy może jest jakiś inny sposób, gdyż ten zajmuje sporo czasu, szczególnie szukanie tych bandziorów, bo zazwyczaj gdy mam sporo rekrutów są po prostu szybsi.

Nie ma innego sposobu, jak już nazbierasz trochę wojska to możesz atakować lordów, karawany itd. W późniejszym etapie gry można spokojnie rekrutować ludzi uwalniając ich z niewoli pokonanych lordów.

2. jak tak wogóle zacząć rozgrywkę, na czym się skupiać, czy warto pomagać lordom danego państwa wręcz na siłę.

Zależy od gracza ale chyba najlepiej nazbierać dużo wojska opowiadając się za którąś z frakcji po czym założyć własne państwo albo doprowadzić tamto do podbicia Calradii.

3. Czy mogę nie mając zamku ani miasta zostawić gdzieś moje wojsko np. na kilka dni warbandowych i potem ich odebrać? Czy muszę czekać na podbicie jakiegoś zamku.

Z tego co pamiętam nie.

4 Czy jest sens grania postacią która będzie raczej siedziała w bezpiecznym miejscu i tylko kierowała wojskami? nie kręci mnie jakoś walka w 1 szeregu.

Na tym M&B polega - masz swoje wojsko i walczysz z wrogami. Dowodzenie jest na tyle niedopracowane, że bez walki gra jest nudna.

5. Co dają mi dobre stosunki z miastami i wsiami?

Możesz rekrutować więcej wieśnioków, czasami też są oni od razu kolejnego poziomu.

6. Kiedy mozna zacząć jakieś wypady wojskowe na inne państwa, np. ile muszę mniej więcej posiadać wojsk żeby była jakaś szansa w walkach z lordami.

To zależy od tego jakie państwo atakuje i jakie masz wojsko. Jeśli nie trafisz na króla albo wyprawę wojenną nawet 40-70 dobrze wyszkolonych żołnierzy wystarczy na lekkie "dziabanie" w państwo np. poprzez pokonywanie lordów albo podbijanie zamków.

7. Rozumiem że zbieranie NPC jest bardzo przydatne i powinno się to robić? np. taki Marnid czy artimener

Nie można mieć ich za dużo bo się kłócą. To też zależy od gracza, ja zazwyczaj mam 2-3 bohaterów. Warto ich szkolić w kierunku umiejętności drużynowych.

8. Czy stawianie głównie na łucznictwo i piechotę do ich obrony ma sens? A jeżeli tak to które państwo umożliwi taką taktykę?

Vaegirzy mają dobrych łuczników. Ja zazwyczaj używam swadiańskich rycerzy do szarży i nordyckiej piechoty do dobijania ocalałych. Ale łucznicy też powinni sobie dać rade jeśli mają jak strzelać, kiepsko może być w górach albo przeciw konnym.

9. Czy mozna coś zrobić z faktem kiedy ja zostanę ogłuszony to żeby moi ludzie nadal walczyli sami, bo wkurzające jest jak jakiś kusznik mnie załatwi a drużna z poteżną przzewagą nie walczy dalej...

To tylko na modach.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 09, 2012, 22:44:18 »

Nie ma innego sposobu, jak już nazbierasz trochę wojska to możesz atakować lordów, karawany itd. W późniejszym etapie gry można spokojnie rekrutować ludzi uwalniając ich z niewoli pokonanych lordów.

Vaegirzy mają dobrych łuczników. Ja zazwyczaj używam swadiańskich rycerzy do szarży i nordyckiej piechoty do dobijania ocalałych. Ale łucznicy też powinni sobie dać rade jeśli mają jak strzelać, kiepsko może być w górach albo przeciw konnym.

Co do pierwszego pytania - to również możesz werbować najemników w tawernach, jednakże zwracaj uwage na koszt ich utrzymania.

A co do odpowiedzi na pytanie ósme. Pomyliłeś się chyba Tobik, w górach łucznicy są przydatni, piechota wolniej chodzi, ustaw ich na jakimś wzgórzu i pozamiatane ;)
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Tobik-N

• Użytkownik
      • Forum WD
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 09, 2012, 22:54:44 »
    O najemnikach celowo nie wspomniałem bo utrzymanie armii stworzonej wyłącznie z nich jest strasznie drogie.

Na pagórkach łucznicy mogą wejść na wzniesienie ale też widzą cel a w górach często jest tak, że zaczyna się w dziurze i trzeba z niej wyjść, zanim się wyjdzie to wrogowie już są w pobliżu.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 09, 2012, 23:00:02 »
    Siemacie, jest to mój 1 post na tym forum więc się z wami witam. Mam oto kilka pytań na które wy zapewne znacie odpowiedź.

Jest pewien sposób. Zainwestuj w bohatera, któremu będziesz dawał punkty umiejętności w szkolenie. Ja mam od tego Lezaita i po zwerbowaniu np 50 współplemienników po paru dniach bez żadnych walk  mam 40 jeźdźców i np 10 lansjerów.
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 09, 2012, 23:13:01 »
    1. Zbieranie z wiosek jest najskuteczniejsze, gdy masz dobrych towarzyszy od szkolenia. Natomiast jeśli masz duużo kasy, a słabych NPC jeśli chodzi o szkolenie, to bierz najemników z karczm.

2. Ja zaczynałem od brania udziału w turniejach, pomagania lordom, zwiększania stosunków z wsiami i miastami, zbierania określonych NPC i rozwijaniu ich w potrzebnych mi kierunkach oraz, oczywiście, mozolnym zbieraniu silnej armii.

3. Nie.

4. Masz zamiar stać i patrzeć, jak walczą Twoi żołnierze? Owszem, można. Ale po co, skoro można pomóc wojakom. Ponadto zabijanie wrogów na polu bitwy daje najwięcej doświadczenia, a rozwój postaci jest ważny.

5. Z miastami - tańsze towary.
        Z wioskami - lepsi rekruci oraz większa ich ilość.

6. Sam chcesz iść na wrogie państwa? Napiszę tak: Nie od razu Kraków zbudowano.
    Zbuduj najpierw dobrą postać, drużynę. Zasłuż jako wasal jakiegoś królestwa. Już nawet wtedy będziesz mogł sobie powalczyć. Własne państwo to nieuniknione wojny z frakcjami, które nie uznają Cię jako władcę.
    Jeśli zaś chodzi o wojsko, to zależy od Twoich upodobań. Ja walczę ciężką kawalerią. 40 Swadiańskich Rycerzy wystarczy mi, prawdę mówiąc, na każdego.

7. Głupie pytanie. Oczywiście, że są potrzebni. Dzięki nim, podczas rozwijania bohatera, możesz skupić się np. na Dowodzeniu, a NPC masz od szkolenia, bądź inżynierii.

8. Pewnie. Jeśli będziesz walczył w ten sposób długo, to w końcu wyćwiczysz sobie najlepsze ustawienia. Poczekaj, aż Eryk tu zajrzy, on Ci rozpisze cały schemat walki tą taktyką:]. Albo poczytaj w tematach jego posty.

9. Nie.

Offline sheep6665

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:01:06 »
    Kilka dróg jest. Pierwsza to najemnicy, wyjdzie dość drogo na dodatek koszta utrzymania względem ich możliwości są dość duże.
    Druga to wyćwiczenie umiejętności "szkolenie" u siebie/npc.
    Trzecia to werbowanie jeńców, problem leży w tym, że obniża to morale a nowozwerbowani jeńcy mogą dość szybko uciec z drużyny, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi to co ma.
    Czwarta - uwalnianie jeńców od bandytów/wrogich lordów/z zamków/itd.
    Jak grałem w tą grę po raz pierwszy(jeszcze przed warbandem), to objeździłem całą mapę od turnieju do turnieju starając się handlować czymś po drodze,możesz włazić w dupę lordom, możesz łapać questy gdzie popadnie, w zasadzie możesz robić co chcesz, sandbox to sandbox.
    Nie można.
    Jeśli to "kierowanie wojskami" nie będzie się ograniczać do "wszyscy, do ataku", a stworzysz sobie jakieś 2 tony różnych podgrup etc. tak, żeby jakieś bardziej skomplikowane manewry były możliwe - jak najbardziej. Podejrzewam jednak, że o wiele łatwiej byłoby jednak zrobić postać "pod łucznika" i unikać walki w pierwszej linii.

Lordowie na początku mają około 70-90 ludzi. Resztę zgadnij sam.

Jeśli nie myślisz o jakichś kombosach to rhodokowie.
    Mody mogą coś z tym zrobić.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 10, 2012, 18:57:51 »
    Jeśli nie myślisz o jakichś kombosach to rhodokowie.

On pytał o łuczników. Rhodokowie mają kuszników. Natomiast frakcje mające w składzie łuczników, to: Nordowie, Khergici (konni łucznicy), Vaegirowie, Sarranidowie.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 21, 2012, 21:21:47 »
    Trzecia to werbowanie jeńców, problem leży w tym, że obniża to morale a nowozwerbowani jeńcy mogą dość szybko uciec z drużyny, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi to co ma.
    Odnośnie jeńców: w zasadzie, jeśli wiesz, że za chwilę (tego samego dnia gry) będziesz walczyłz jeszcze jedna armią wroga, to mozes częśc jeńców zwerbować i... w ustawieniach jednostek dać ich na samą górę - pojawia sie w nadchodzącej batalii i jeśli nie zginą, to mogą awansowac - awansowani nie dezerteruja ,chyba ,ze maja b. niskie morale.

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 21, 2012, 22:15:20 »
    Ja też mam pare pytań,

1. Czy w Warband i wersji podstawowej walczy się inaczej? W sensie że inaczej walczy się mieczem i na koniu.

2. W Warband łatwiej się walczy z innymi nacjami niż w wersji podstawowej?

3. Co do Khanatu... w Warband też tak trzeba się uganiać za ich wojami, czy idzie łatwiej?

PS: Posiadam tylko wersje podstawową gry.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 21, 2012, 22:51:03 »
    1. No raczej. Gdyby były te same sztywne ruchy to mnie by to tak nie przyciągało. Z początku jest ciężko jak cholera to opanować, zwłaszcza jak grałeś tylko w podstawkę, ale kilka dni i dojdzie się do wprawy.
    2. Ogólnie to z początku już masz trudniej. A dopiero jak założysz królestwo... Ale jeśli masz wielu lordów z relacjami na 100, dasz im po np. zamku i wiosce (jeśli dasz im same wioski to będą się non - stop buntować) lub mieście to będzie spoko. A po pokonaniu np. 1 frakcji lub posiadaniu z 3 miast i kilku fortec więcej to już z górki.
    Więc porównując całokształt to jest nieco trudniej tylko z początku bo potem to zbierzesz kampanie i lecisz. W podstawce o kampanie nie ma łatwo, ale samemu też idzie robić niezłą sieczkę. Więc uważam że Warband jest nieco trudniejszy.
    3. Ciężko porównać. Tutaj bez wielu ciężkich kawalerzystów (powtarzam, WIELU) to zbierają się w wielką kupę i atakują byle jak. Jeśli ładnie ich pojedziesz od tyłu to tylko wybijanie pojedynczych jednostek. Ale nie jest już taka masakra jak w podstawce.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 23, 2012, 21:52:09 »
    Dzięki, Rapodegustator ;)

Mam pytania odnoście steama.

1.Gdzieś czytałem że kupiony Warband (np: w Empiku) będzie na Steama, czy to prawda? Ostatnio byłem w empiku chciałem kupić Warband ale zobaczyłem inny interesujący tytuł... nie przyjrzałem się pudełku ale nie pisało że to będzie na Steama.
    2. Czy aktualizują jeszcze Warband na Steamie? A jak tak to jak często? A jak nie to kiedy była ostatnia aktualizacja i czy jest szansa że nie będę musiał bawić się z pobieraniem? (Bo z moim netem pobranie 1GB to masakra.... i walał bym uniknąć cało dziennego gapienia się jak pobiera mi się Warband)

PS: Jutro zasuwam do miasta jeśli nikt mi nie zawiną WARBANDA to... to... Będzie fajnie :D

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 23, 2012, 22:59:37 »
    1. Owszem. Ale jak zainstalujesz Warbanda to steam sam się automatycznie zainstaluje więc no problem :)

2. Tak, steam sam aktualizuje Warbanda (też inne gry) zaraz po wyjściu nowszej wersji.

No i polecam ci kupić grę. 20 zeta a jednak wciągająca gra.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 23, 2012, 23:11:39 »
    No i polecam ci kupić grę. 20 zeta a jednak wciągająca gra.

Kupie na bank :D O ile ktoś już nie zawiną....

20 zeta? W empiku było za 40zł xD w opakowaniu TOPSELLER o ile mnie pamięć nie myli. ale nie ważne za ile ważne że jest :D o ile jeszcze jest...

PS: Dzięki za szybką odpowiedź ;)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2012, 23:36:34 wysłana przez Michał-Kruk »