Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: ,, Szukanie Skarbów ''  (Przeczytany 4068 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    ,, Szukanie Skarbów ''
    « dnia: Lipca 23, 2012, 17:13:24 »
    Zapewne każdy z was mieszka koło miejsca bitwy lub jakiś potyczek, dużo się działo na terenach naszego kraju .
    Więc chce wam przedstawić miłe spędzanie czasu z wykrywaczem i sperką .
    Porządny detektor można kupić na allegro.pl za 500zł-800zł są i lepsze ale droższe, ale na początek wystarczy np. ten
    Moje na razie znaleziska są bardzo skromne : ruski guzik z II WŚ , jakieś tam ruskie Kopiejki i inne monetki, łuski od karabinów i pistoletów maszynowych i pociski .
    Mój ojciec też się tym interesują trochę dłużej niż ja i np. znalazł : muszkiet, ruski toporek saperski z okresu Powstania Listopadowego, osłona od PanzerShreka, monety ze średniowiecza i wiele z innych okresów, dużo jeszcze innych rzeczy do wymieniania . 

Może ktoś z was też tym się interesuję i może podzieli się z nami swoimi doświadczeniami i znaleziskami .

Polecam tę stronę tylko trzeba się zarejestrować na forum, tam ludzie publikują swoje znaleziska oraz dają do identyfikacji .
    http://poszukiwanieskarbow.com/
    « Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2012, 17:28:02 wysłana przez Michał Warszawiak »

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: ,, Szukanie Skarbów ''
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 23, 2012, 17:33:28 »
    Miłe spędzanie czasu z wykrywaczem i saperką może się skończyć nawet 10 latami życia na koszt podatnika.
    Każde wyjście w teren z wykrywaczem wymaga zgody konserwatora zabytków. Absolutnie nielegalne jest rozkopywanie miejsc oznaczonych na mapach WKZ jako stanowisko archeologiczne.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 23, 2012, 19:17:18 »
    Ta ponieważ takie jest Polskie zjebane prawo .
    Wiem na co się godzę ale nie szukam tam gdzie się ludzie kręcą najpierw sobie wytyczam miejsce poszukiwań (czy za dużo ludzi się nie kręci ) a później szukam .
    A tak poza tym miejsca archeologiczne to są grodziska i miejsca większych bitew .
    I co ty myślisz że archeolodzy będą chcieli 100-200 letnie monetki lub jakieś łuski lub coś innego poza tym nie można się pucować za bardzo znaleziskami z epoki brązu wtedy mogą nasłać policję .
    Ja takich nie mam.
    Na przykład mój ojciec kupował na ebayu fibuły czyli takie zapinki ze starożytności i sprzedawał z zyskiem na allegro i nasłali 4 funkcjonariuszy  policji i go przesłuchiwali jak kryminalistę .

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 23, 2012, 19:35:38 »
    Stanowiska archeologiczne to nie tylko miejsca większych bitew i grodziska. To także cmentarze, wsie, fortyfikacje i tak dalej...
    Zgodnie z prawem zabytkiem jest to, co ma więcej niż 50 lat. Tak więc te guziki po żołnierzach Wermachtu w świetle prawa również są zabytkiem.
    Prawo jest jakie jest, niedoskonałe, jak wszystko u nas. Ale założenie jest słuszne- zakaz rozkopywania stanowisk archeologicznych to podstawa.
    Współczesna archeologia opiera się na tzw. stratygrafii- czyli zależnościami między warstwami ziemi. Sam zabytek jest ważny, ale wartość ma jedynie w kontekście warstwy. Wyrywając zabytek z ziemi pozbawiasz go kontekstu. To tak jakbyś wyrwał kartkę z książki i komuś pokazał- da radę rozpoznać czy to poemat czy książka kucharska, ale reszta treści została stracona.
    Znam porządnych wykrywaczowców- kopiących tam, gdzie nie narobią szkody archeologom. Zdarzało mi się także brać udział w wykopaliskach w których tacy ludzie nam pomagali sprawdzając nam stanowisko wykrywaczami, albo wtórnie przeczesując hałdy aby wydobyć to, co podczas kopania przeoczyliśmy.
    Ale niestety, wielu szperaczy to po prostu barbarzyńcy, którzy dla kawałka łuski czy monety bezpowrotnie rozwalali stanowiska, albo hieny rozkopujące cmentarze wojenne.
    A tak na marginesie, nie fibuły, tylko fibule.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 23, 2012, 20:00:50 »
    Tak tylko w prawie angielskim jest tak że na przykład jak znajdziesz tę fibulę oddaje się ją do specjalistów którzy oceniają wiek itp.
    i później oddają z papierkiem a jak będą chcieli ją sobie zatrzymać to odkupują .
    Ps:A cmentarzy wojennych i kurhanów nie przeszukuje bo mam szacunek dla zmarłych .

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 23, 2012, 20:13:52 »
    U mnie na przykład w mieście są pozostałości dawnego cmentarza niemieckiego. Burdel niesamowity, może iż to byli nasi wrogowie, lecz to co dzieje się z nagrobkami woła o pomstę do nieba. Różni żule urządzili sobie z nich siedzenia i robią tam regularne libacje. Przyznam się, że jestem bardzo zdziwiony, że miasto w ogóle nie reaguje na próby jego odnowienia. A o dziwo, kilka lat temu, gmina większymi środkami szybko odnowiła cmentarz żydowski. Dziwne, że mogą jeden, a drugi już nie poprawią, nie ogarną go w ogóle.
    Może trochę nie w temacie, ale poruszam kwestie też już archeologii, można tam znaleźć ciekawe rzeczy, bez ich wykopywania.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 23, 2012, 20:17:32 »
    Tyle tylko że detektorowcy kopiąc nie robią dokumentacji. Nie oznaczają warstw ziemi które przekopali, nie określają zależności znaleziska A względem znaleziska B, nie robią niwelacji, dokumentacji fotograficznej i całej gamy rzeczy które podczas badań robią archeolodzy. W archeologii nie liczy się sam zabytek, cenny jest zabytek+ kontekst w jakim został odnaleziony. Tego większość szperaczy nie jest w stanie zrozumieć, myśląc, że jak wykopią i pokażą to będzie wszystko w porządku.
    Ty może masz szacunek dla zmarłych, tego nie neguję. Ale ilu Twoich kolegów jest tego pozbawiona?
    Ostatnio łaziłam po zapomnianym cmentarzu z okresu I wojny światowej. Aż mi się przykro zrobiło- poprzewracane kamienie nagrobne, ślady kopania... zwykłe draństwo. A ilu handlarzy na targach staroci ma nieśmiertelniki z różnych okresów? Jak coś takiego widzę mam ochotę zapytać takiego delikwenta czy tak radośnie rozkopałby grób swojego dziadka, bo nuż pochowali go z obrączką, albo złotym zębem...

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 23, 2012, 20:35:12 »
    Ale nie wrzucaj wszystkich do jednego wora .
    Tacy ludzie to skończone wieśniaki bez szacunku dla zmarłych .
    A co do archeologi mój ojciec na przykład ma znajomego w muzeum i on wie o tym że wykopuje rzeczy i te inne, i akurat znalazł guzik pułku którego chciał zrekonstruować dał mu ten guzik on odlał i później mu oddał .
    Też dzięki takim ludziom archeolodzy mogą znaleźć rzeczy które są rzadkie .

Edit:Na przykład taki człowiek to wieśniak bez szacunku http://allegro.pl/zlom-zlota-zloty-zab-wykopki-wykopek-strychowy-i2503136249.html
    http://allegro.pl/niesmiertlnik-kriegsmarine-iii-rzesza-wykopki2-i2506286582.html
    « Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2012, 20:45:47 wysłana przez Michał Warszawiak »

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 25, 2012, 00:00:06 »
    Skoro już taki ciekawy temat to też coś wrzucę od siebie.
    Mieszkam na wybrzeżach Częstochowy, i jakoś rok temu, łaziłem sobie w gęstej trawie. Całkiem przypadkowo, wydostałem z tej trawy, lekko pod ziemią, bardzo starą kose. Oczywiście, poszła ta kosa na badania, i wyszło, że ta kosa ma już coś ponad 210 lat. Pierwsze tezy wypadły na to, że mogła ona należeć do jakiegoś kosyniera podczas powstania Kościuszki. Zrobili porównania z podobnymi znaleziskami, i stwierdzili, że pochodzi na pewno z tamtego okresu.
    Czy jednak była wykorzystywana w tym powstaniu, jeszcze nie wiadomo. Jeszcze tą kose przetrzymują i niby coś z nią robią.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline szymczak1503

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 25, 2012, 01:08:21 »
    Pocisk moździerzowy i artyleryjski, ale wojsko wzięło :C

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 25, 2012, 09:22:02 »
    No szkoda bardzo, żeby Ci zostawili, po pijaku wracasz do domu zaczepiasz nogą i PIZD. :)
    (click to show/hide)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 25, 2012, 09:42:27 »
    A ja tak z ciekawości się spytam, skąd ty wiesz gdzie zlokalizowane są stanowiska archeologiczne? Konserwator map swoich nie udostępnia, właśnie ze strachu przed poszukiwaczami, w necie ich nie ma... Skąd wiesz, chodząc po jakiejś polance czy górce, że nie ma tam wyznaczonego stanowiska?

Moim zdaniem, chcesz szukać skarbów? Zostań archeologiem. Naucz się porządnie tego zawodu, poznaj metody rzetelnych badań i proszę bardzo, ruszaj w świat. Tak to tylko bardziej szkodzisz niż pomagasz, nieważne czy świadomie czy nie...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 25, 2012, 14:17:56 »
    Luca, ale jeżeli się szuka w miejscach o których archeolodzy nie myślą jako potencjalnych miejscach bitew, i tak dalej - to czemu nie? A jeżeli już się w takim miejscu coś znajdzie, nieoznaczonym nigdzie to czemu mogą wsadzić takiego poszukiwacza do ciupy?

/Edit:W moim mieście także jest cmentarz żydowski, który jest zaniedbany (ponoć ktoś nawet kiedyś rozkopywał groby w poszukiwaniu biżuterii), a praktycznie na krańcu miasta był obóz szkoleniowy NSDAP, który później był przekształcony w RAD - służbę pracy rzeszy, która wykonywała zadanie pomocnicze przy Wehrmachcie (po wojnie rozbierano ten budynek by wysłać rzeczy do odbudowy Warszawy podobno)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2012, 14:27:20 wysłana przez Bloomy »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 25, 2012, 14:30:17 »
    Ale stanowiska archeologiczne to nie tylko pola bitew. Często są to potencjalne miejsca lokalizacji osad, cmentarzy, przepraw rzecznych itp. Dopóki nie spojrzysz na mapę nie masz pewności a łatwo dostępu do tych map nie uzyskasz, sam parę razy próbowałem i nie zawsze się udawało.

A nawet jeśli szukasz w miejscu niebranym wcześniej pod uwagę i coś znajdujesz to jak wspominała Beanshee, bez odpowiedniej wiedzy i kompetencji bardziej szkodzisz psując cały kontekst znaleziska.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 25, 2012, 15:15:49 »
    Jeżeli już koniecznie chcesz kopać, to albo załatw zezwolenie konserwatora (tak panie Michale, każde wyjście w teren wymaga zezwolenia), albo pójdź do archeologów prowadzących wykopaliska w Twojej okolicy i zaproponuj pomoc jako wolontariusz.