Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy mod ma zawierać mgłę wojny?

Tak
    Nie

Autor Wątek: Równonoc - stary wątek  (Przeczytany 47258 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Równonoc
    « Odpowiedź #135 dnia: Lipca 30, 2012, 19:11:50 »
    Zapodałem jedynie, jak to ma wyglądać.
    Oddział ma słabe morale, wygrywamy bitwę, chowamy ludzi z pełnym ekwipunkiem = wzrost morali
    Oddział ma dobre morale, wygrywamy bitwę, chowamy ludzi, zabierając ekwipunek (zajmuje to 6 godzin) = bez zmian
    Oddział ma dobre morale, wygrywamy bitwę, zbieramy ekwipunek po zmarłych i nie chowamy ich = spadek morali

To tak w skrócie wyjaśniłem. Liczę na jakieś pomysły.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #136 dnia: Lipca 30, 2012, 19:16:47 »
    A zamiast bogów może zrobicie sam nie wiem co może coś takiego jak łowcy głów tyle że będą oni baedzo bogaci i szanowani więc sporo od nich zależy ( mogą zatruć potrawy jeśli nie boisz się bogów, rzucic klątwe i.t.p

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #137 dnia: Lipca 30, 2012, 19:24:42 »
    a może nie wprowadzajmy fantastyki. Bogowie nie będą w żaden namacalny sposób istnieć oprócz posągów.
    Tak, chodziło o teren i rabunki, ale atakowało się często ludzi wierzących w tych samych bogów. Możemy rozgniewać bogów jeśli trupa możnowładcy obrabujemy i spalimy w szmatach.
    Sława!

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #138 dnia: Lipca 30, 2012, 19:28:03 »
    Właśnie o to mi chodzi (wg mnie żadem bóg nie istnieje).
    Jedynie jego wyznawcy mogą nas atakować,sabotaż zrobić,prowokować innych do wojny z nami, rzucać klątwe a tak naprawde te choroby to wynik sabotażu i.t.p.

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #139 dnia: Lipca 30, 2012, 19:32:43 »
    A co nas obchodzi, że uważasz, że żaden bóg nie istnieje? Tamci ludzie wierzyli w bogów czy w demony. A wyznawcy? Rozumiem, jeśli chodziłoby o większe tereny, ale tu? Przecież to teren dzisiejszej Polski, ludzie wierzyli  w takich samych bogów, wielkiej różnicy nie było.
    A rzucenie klątwy? Nie no, aż takich rzeczy nie będzie, to ma być mod realistyczny, a nie jakieś czary w stylu Wiedźmina.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline LuqassPL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #140 dnia: Lipca 30, 2012, 19:33:59 »
    Właśnie o to mi chodzi (wg mnie żadem bóg nie istnieje).
    Jedynie jego wyznawcy mogą nas atakować,sabotaż zrobić,prowokować innych do wojny z nami, rzucać klątwe a tak naprawde te choroby to wynik sabotażu i.t.p.

Skoro masz tyle pomysłów,to może przyłącz się do ekipy? co? dodasz coś od siebie... zrób coś swojego to może będzie to w modzie.

Offline 6spiderman

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #141 dnia: Lipca 30, 2012, 19:36:09 »
    A co nas obchodzi, że uważasz, że żaden bóg nie istnieje? Tamci ludzie wierzyli w bogów czy w demony. A wyznawcy? Rozumiem, jeśli chodziłoby o większe tereny, ale tu? Przecież to teren dzisiejszej Polski, ludzie wierzyli  w takich samych bogów, wielkiej różnicy nie było.
    A rzucenie klątwy? Nie no, aż takich rzeczy nie będzie, to ma być mod realistyczny, a nie jakieś czary w stylu Wiedźmina.

Dobrze!! O to chodzi!
    Nie zejdźcie z tej ścieżki ,a będzie świetnie!

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #142 dnia: Lipca 30, 2012, 19:38:02 »
    Pie***le Luqas znowu zaczynasz? Dla mnie pomysł wyznawców wydaje się lepszy niż bóg tylko na posągu. A "czary" to ma być tylko trutka,najemniecy i.t.p.
    Czytajcie ze zrozumieniem. A bogów można udobruchać np. dając wyznawacą ofiary.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #143 dnia: Lipca 30, 2012, 19:38:16 »
    Nie no, składanie darów bogom będzie podnosiło morale oddziału lub też pochowanie zabitych wrogów (wtedy tracimy możliwość zabrania łupów, a morale oddziału jest takie same lub się zwiększa, a podczas gdy rabujemy naszych wrogów, to wtedy morale lekko idą w dół i tracimy przychylność bogów (coś w tym stylu to będzie).

Brytenwalda. Grałeś, co nie? ;-)

Moim skromnym zdaniem powinniście wycisnąć sto procent z realiów historycznych. Najdrobniejsza różnica między XIII wiekiem (czasy Native) a czasami Równonocy powinna być pokazana w modzie. Co wam Blitzwing podrzuci, łapcie się tego i róbcie. :-P

I zaklinam was, nie dodawajcie żadnych debilnych smaczków ,,phantasticznych'', klątw, czarów, eliksirów młodości i może jeszcze kuffa smoków. Keep it real.

PS. Długość rabowania powinna być zależna od wielkości pobitego oddziału, a dokładniej - od ilości zabitych. Nie ustawiajcie tej wartości na sztywno.

Powodzenia życzę, na pewno zagram jeżeli pójdziecie drogą klimatu i realizmu. :-)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Lipca 30, 2012, 19:46:53 »
    Brytenwalda. Grałeś, co nie? ;-)

Moim skromnym zdaniem powinniście wycisnąć sto procent z realiów historycznych. Najdrobniejsza różnica między XIII wiekiem (czasy Native) a czasami Równonocy powinna być pokazana w modzie. Co wam Blitzwing podrzuci, łapcie się tego i róbcie. :-P

I zaklinam was, nie dodawajcie żadnych debilnych smaczków ,,phantasticznych'', klątw czarów, eliksirów młodości i może jeszcze smoków. Keep it real.

PS. Długość rabowania powinna być zależna od wielkości pobitego oddziału, a dokładniej - od ilości zabitych. Nie ustawiajcie tej wartości na sztywno.

Powodzenia życzę, na pewno zagram jeżeli pójdziecie drogą klimatu i realizmu. :-)

Tak, w Brytenwalde gram cały czas, jest to naprawdę jeden z najlepszych, podobne czasy, więc można się wzorować na tym. A co do realistyki, możesz być pewny, że nie zboczymy z kursu realistyczności. O Blitzwingu wiadomo, że dobrze zna się na historii i chce to jak najlepiej odwzorować. Ja również nie przepadam za fantastyką, realistyka i zbieżność z historią to najważniejsze dla mnie sprawy. Żadnej baby jagi czy smoków, albo jakiś innych dziwadeł na pewno nie ujrzycie.
    Więc prosiłbym nie dawać propozycji/pytań na temat jakiejś magii, każda taka propozycja będzie ignorowana. Powód prosty - chcecie zobaczyć magie czy coś w tym stylu, zapraszam do Chronicles of Might and Magic, modzie nie skoncentrowanym na historyczności.
    A poniżej nowe logo "Równonocy" wykonane przez Irgena.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2012, 20:15:37 wysłana przez Prusak »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Lipca 30, 2012, 20:32:03 »
    To znaczy ja widzę to tak: Na pewno w dialogach przewiną się wątki nadprzyrodzone, jak klątwy, jednak nie będzie to skutkowało latającymi na miotle wiedźmami ;) Ot jakieś wspomnienie o tym aby pamiętać o złożeniu darów czy nie wychodzeniu wieczorem ;) Zbudujemy klimat, jednak na pewno smok nie odgryzie nam nogi ani rzemieślnik nie rzuci klątwy za brak zakupów.
    Co do różnic:
    Postaramy się aby native zniknęło. Nie zamierzamy korzystać z tamtych chat, palisad czy też bram. Mogą pojawić się jego elementy w postaci kubeczków albo misek, ale się zobaczy :p
    Sława!

Offline Irgen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Lipca 30, 2012, 20:48:23 »
    Mam kilka pytań co do frakcji.
    Dlaczego nie zdecydowaliście się powiększyć drzewka frakcji do wszystkich zachodnich Słowian a nie tylko naszych "Polskich". Co z Wieletami albo plemionami z południa (Czesi,Morawie, Słowacy)?
    Coś więcej o Wikingach? Jakieś napady na Słowian, misje; plądrowanie i porywanie kobiet (ciekawe zadanie :D ).
    I ostatnie, czy planujecie stworzyć rozbudowane multi, czy raczej nie będziecie robić konkurencji Vikingr?
    Pozdrawiam :)
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #147 dnia: Lipca 30, 2012, 21:43:09 »
    Blitz, Prusak, co was napadło? Ja tylko z ciekawości spytałem, czy macie jakieś inne fajne modele. Robiąc moda musicie liczyć się z tym, że ludzie będą pytali o postęp prac. Wyluzujcie trochę...
    Moim zdaniem nie powinniście omijać klątw i innych czarów. Może mogłyby obniżać morale albo skuteczność walki (coś w stylu odwrotności bonusów z NW)? To jest chyba w pełni realistyczne i dodaje klimatu. W końcu, jeśli takiego bogobojnego woja jakiś szanowany kapłan zwyzywał od najgorszych, a potem jeszcze rzucił na niego najgorsze klątwy, to trochę na jego skuteczności musiało się to odbić. Na zasadzie autosugestii - skoro nasz woj jest przekonany, że osłabł pod wpływem klątwy, to w końcu faktycznie osłabnie.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #148 dnia: Lipca 30, 2012, 22:31:17 »
    Mam kilka pytań co do frakcji.
    Dlaczego nie zdecydowaliście się powiększyć drzewka frakcji do wszystkich zachodnich Słowian a nie tylko naszych "Polskich". Co z Wieletami albo plemionami z południa (Czesi,Morawie, Słowacy)?
    Coś więcej o Wikingach? Jakieś napady na Słowian, misje; plądrowanie i porywanie kobiet (ciekawe zadanie :D ).
    I ostatnie, czy planujecie stworzyć rozbudowane multi, czy raczej nie będziecie robić konkurencji Vikingr?
    Pozdrawiam :)
    W pierwszej wersji okraszonej numerkiem 1.0 znajdą się jedynie plemiona polskie. Później co będzie tylko bóg wie, narazie tak w przyszłość nie wybiegamy daleko.
    Co do Wikingów, w grze będą rzecz jasna, jako oddziały grasujące po naszych terenach. Mając większą armie będzie można ich zwerbować, posiadając już mniejszą grupkę swoich ludzi zostaniemy przez nich zaatakowani. W wyborze postaci będziemy mogli wybrać opcje, że ojciec był Wikingiem, więc na start dostaniemy ich wyposażenie. Dalej z tym aspektem trzeba by było trochę pokombinować, bo wydaje się on bardzo ciekawy.
    Co do multiplayer, jak będziemy mieli architekturę i uzbrojenie to nic nie stoi na przeszkodzie by je zrobić. Czy moglibyśmy konkurować z Vikingrem?
    Hmm... To już trudniejsza sprawa, większość naszych odbiorców będzie przecież Polakami, przez co, będziemy mogli liczyć na odbiór polskiej sceny Warbanda. I teraz trzeba by było dobrze zareklamować nasz mod, by zyskał również odbiorców zagranicą. Jednakże kolejny raz powtarzam, nie spoglądajmy za daleko w przyszłość,  narazie mamy swoje zadania i ich się trzymajmy, wszystko róbmy po kolei.

Blitz, Prusak, co was napadło? Ja tylko z ciekawości spytałem, czy macie jakieś inne fajne modele. Robiąc moda musicie liczyć się z tym, że ludzie będą pytali o postęp prac. Wyluzujcie trochę...
    Moim zdaniem nie powinniście omijać klątw i innych czarów. Może mogłyby obniżać morale albo skuteczność walki (coś w stylu odwrotności bonusów z NW)? To jest chyba w pełni realistyczne i dodaje klimatu. W końcu, jeśli takiego bogobojnego woja jakiś szanowany kapłan zwyzywał od najgorszych, a potem jeszcze rzucił na niego najgorsze klątwy, to trochę na jego skuteczności musiało się to odbić. Na zasadzie autosugestii - skoro nasz woj jest przekonany, że osłabł pod wpływem klątwy, to w końcu faktycznie osłabnie.

Przepraszam, lecz jednak twój post na temat pokazania czegoś większego był po prostu głupi, przecież każdy wie, że chaty czy posągi to już bardziej rozbudowane i większe rzeczy.
    A teraz się wypowiem na temat twej propozycji. Można by było jakoś zastosować coś w stylu tego questa. Tylko wszystko trzeba by było dokładnie obmyślić, by to miało ręce i dupę. Ale quest jak najbardziej ciekawy i musiałoby to za sobą pociągać jakieś negatywne taryfy, na przykład charyzma, czy jakieś inne umiejętności.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #149 dnia: Lipca 30, 2012, 22:37:34 »
    Nic nas nie napadło, jednak typowo złośliwe posty typu "gówno macie, nic z tego nie zrobicie" nie są zbyt lubiane. Tym bardziej że od samego początku prac zajmujemy się bardzo ważnym elementem gry. No ale pewnie bardziej usatysfakcjonowani wszyscy byliby pokazaniem dwóch mieczy i kolczugi które nie mogłyby szczególnie kogokolwiek zadziwić.
    Klątw nie będzie, bo zazwyczaj rzucało się je nie jawnie, a po kryjomu. Wtedy nikt nie mógł przez autosugestie źle się czuć:P Wiadomo jednak że postępowanie wbrew bogom będzie budziło niepokój podwładnych. Trzeba będzie pomyśleć nad ucieczką z armii w momencie strasznych czynów :P
    Sława!