Zamknąć serwer tylko dla zainteresowanych, zrobić mała mapkę tylko z obszarem dla konnicy - mniej do pilnowania, mniej lagów, większa zabawa. Taka moja propozycja.
Nie rozumiem po co była ta "widownia", wiadomo było i przecież każdy dobrze to wie, organizatorzy również wiedzieli, że każdy taki "widz" przyszedł tylko narobić syfu. Nie ma co się rozczulać nad każdym, i tak się wszystkim nie dogodzi. Na następny raz po prostu najlepiej zrezygnować z giermków, i dopuścić tych zainteresowanych naprawdę a tych co będą odwalać na takim ciasnym polu przeznaczonym tylko dla konnicy, szybko się wyłapie i podziękuje za zabawę i wlepi walkowera.
Nie rozumiem też nagonki na IPL, to że może nie są najlepsi w Nativia to nie znaczy, że można na nich cisnąć bez pohamowań, i tym faktem usprawiedliwiać swoją głupotę (chyba niektórzy mają taki tok rozumowania). IPL ma tutaj oczywistą rację, zamiast przyjemnej piknikowej atmosfery i społecznościowej integracji, mieliśmy 6 godz. zamieszania i kwasów w stylu - "jak im tylko bardziej zje**ć ten event", aż chciało by się tutaj wstawić całą "Modlitwę Polaka" z "Dnia Świra" bo idealnie się tutaj wpasowuje, i to wszystko bynajmniej nie wina organizatorów, tyko wymyślonej przez nich formy turnieju. Scena warbandowska, jest tragiczna pod względem kultury i zachowania, ale przy takiej formie tego typu turnieju, sądzę że naprawdę by to wyszło, szczególnie gdyby dodatkowym wymogiem był TS - co by bardzo ułatwiło, nie dość że organizacje, to integracje, oraz pomogło by w wyłapywaniu idiotów.
Ja bym nawet poszedł za ciosem i zrobił to jeszcze w tym roku, żeby pokazać że naprawdę "można" a nie skończyć znowu z atmosferą, goryczy i rozczarowania, ale to już organizatorów wola, ja tutaj tylko proponuję.