Dodam, że miałem też (nie)ciekawą sytuację, jak przedwcześnie zerwałem kontrakt najemny. Na wstępie dodam, że to była jeszcze wersja 1.114, która - jak się okazało przy innej okazji - nie działała prawidłowo. Opisana przeze mnie sytuacja pewnie była więc babolem, ale co szkodzi wspomniec?
Otóż kontrakt najemny zerwałem tak, że złożyłem przysięgę jednemu z uzurpatorów jeszcze przed zakończeniem kontraktu z inną frakcją. Efekt był taki, że na starcie dostałem od uzurpatora jako lenno wieś należącą do frakcji, dla której do tej pory pracowałem. Naturalnie skończyło się to wojną między rebelią a moją dawną frakcją i wszystkie plusy, jakie u niej nabiłem, poszły w cholerę (tzn. spadek relacji z lordami, królem i frakcja ogólnie).
Sądzę jednak, że to błąd gry, którego w nowszych wersjach już pewnie nie ma. W końcu z jakiej paki moglibyśmy dostac w lenno wiochę, która nie należy do naszego obecnego władcy? Niemniej jednak nie kontynuowałem tego sejwa, poczekałem do końca kontraktu i dopiero wtedy opowiedziałem się za uzurpatorem. Wtedy już ten błąd nie wystąpił, mimo że ciągle jeszcze miałem tą starą wersję.
Jakby ktoś miał podobne akcje na nowszych wersjach albo właśnie miał taką sytuację, a nie miał takich szopek, to mogłoby to wnieśc nieco do tematu, by było wiadomo, od której wersji już to nie występuje.