Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Najemnik kiedy to sie skończy  (Przeczytany 2270 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hissahi123

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Najemnik kiedy to sie skończy
    « dnia: Lipca 05, 2012, 15:38:10 »
    Witam mam taki problem otóz jestem najemnikiem w Sułtanie Saranidzkim  już od 70 dni , zaproponował mi taki pakt jeden z emirów nie pamietam jaki , że ta oferta bedzie trwała kila miesiecy chyba 2 o ile pamietam. Chyba już tyle mineło wieć kiedy to sie skonczy ponieważ chcę zrobic własne królestwo

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    Odp: Najemnik kiedy to sie skończy
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 05, 2012, 15:40:53 »
    Nie chyba 2, a 3. Po 90 dniach dopiero skończy się umowa.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 05, 2012, 16:51:48 »
    Dokładnie. Dodam, że nie wygaśnie sama, tylko pojawi się pytanie, czy chcesz przedłużyc czy nie. Dzięki temu nie musisz liczyc dni, a komputer robi to za Ciebie.

Offline SWiD

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 08, 2012, 13:24:33 »
    Możesz pojechać do króla zostać wasalem i od razu zrezygnować z wasalstwa , wtedy będziesz wolny.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 08, 2012, 13:54:18 »
    Odradzałbym postępowanie opisane wyżej przez kolegę. Wasal jest związany przysięgą, a więc uwiążesz się jeszcze bardziej niż najemnik. Ten może mianowicie po 3 miechach, a potem co miesiąc po prostu odejśc bez żadnych spięc. Wycofujący przysięgę wasal zawsze traci na relacjach z królestwem, władcą i szlachtą, a także na reputacji i/oraz honorze (dokładnie nie wiem, bo nie dezerterowałem nigdy, ale bazuję na opowieści napotkanej postaci, że lord zmieniający frakcje nie cieszy się popularnością). Bez negatywnych konsekwencji taki manewr na pewno nie pozostanie.

W Twoim przypadku odsłużyłeś już 2 miechy. Czy są jakieś ważne powody, by nie dotrwac tego miesiąca do końca kontraktu? Zawsze to okazja, by pobrac udział w wojnach i nabrac doświadczenia. Do tego robisz to całkiem "legalnie", bo reprezentujesz dane królestwo. Jeśli natomiast atakujesz kogoś nie przynależąc do nikogo, jesteś zwyczajnym bandytą.

Offline SWiD

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 08, 2012, 14:59:30 »
    Masz rację to wpływa negatywnie na stosunki. W M & B nie wpływa jakoś mocno, ale w M & B W pewnie już konsekwencje są większe. W podstawce na pewno na minus z królem i frakcją, co do lordów to nie wiem. Na reputacji i honorze się raczej nie traci. 

20 dni to nie dużo. Można zawsze trochę armię podszkolić do przyszłych podbojów.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 08, 2012, 15:14:31 »
    Za wyrzeknięcie się wasalstwa stosunki z władcą spadają o 20 oraz stosunki z państwem spadają do 0 (chyba). Więcej kar chyba nie ma.
    Ale raczej nie ma obowiązku stawiania się na zebrania władcy. Jeśli nie chcesz, to się go nie słuchaj.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 08, 2012, 18:34:03 »
    Dodam, że miałem też (nie)ciekawą sytuację, jak przedwcześnie zerwałem kontrakt najemny. Na wstępie dodam, że to była jeszcze wersja 1.114, która - jak się okazało przy innej okazji - nie działała prawidłowo. Opisana przeze mnie sytuacja pewnie była więc babolem, ale co szkodzi wspomniec?

Otóż kontrakt najemny zerwałem tak, że złożyłem przysięgę jednemu z uzurpatorów jeszcze przed zakończeniem kontraktu z inną frakcją. Efekt był taki, że na starcie dostałem od uzurpatora jako lenno wieś należącą do frakcji, dla której do tej pory pracowałem. Naturalnie skończyło się to wojną między rebelią a moją dawną frakcją i wszystkie plusy, jakie u niej nabiłem, poszły w cholerę (tzn. spadek relacji z lordami, królem i frakcja ogólnie).

Sądzę jednak, że to błąd gry, którego w nowszych wersjach już pewnie nie ma. W końcu z jakiej paki moglibyśmy dostac w lenno wiochę, która nie należy do naszego obecnego władcy? Niemniej jednak nie kontynuowałem tego sejwa, poczekałem do końca kontraktu i dopiero wtedy opowiedziałem się za uzurpatorem. Wtedy już ten błąd nie wystąpił, mimo że ciągle jeszcze miałem tą starą wersję.

Jakby ktoś miał podobne akcje na nowszych wersjach albo właśnie miał taką sytuację, a nie miał takich szopek, to mogłoby to wnieśc nieco do tematu, by było wiadomo, od której wersji już to nie występuje.