Witam.
Chcę Wam zaprezentować grę, która posłuży mi zapewne przez najbliższych kilka tygodni (miesięcy?). Jest to DC Universe.
Zapewne są wśród Was osoby doskonale znające Ligę Sprawiedliwych, Lexa Luthora, Bane'a, Jokera i innych popaprańców. Tak się składa, że w tym uniwersum powstało MMO, które można za darmo ściągnąć ze Steama.
Z początku podchodziłem do tematu dość sceptycznie. Dla mnie zawsze MMO kojarzyło się z obitymi w stal paladynami, magami w cudacznych szatach. Tu natomiast mamy rozbudowany kreator postaci, w którym wybieramy:
1. Płeć - mężczyzna lub kobieta
2. Budowa ciała - przypakowany proteinami dwumetrowiec, średni lub niski. To samo z umięśnionym zwyczajnym chłopkiem i z chuderlakiem. Można z robić karła lub Pudziana - wybór zależy od Was.
3. Wygląd i zdolności - do wyboru mamy Inspired By lub Custom - w pierwszym możemy zrobić kogoś na wzór naszego idola lub stworzyć swojego psychopatę.
4. (Po wybraniu Custom - najlepsza część kreatora) - Moralność czyli czy chcemy być dobrzy czy źli. Aktualnie ludzie z którymi gram są dobrzy, źli ssą.
5. Postawa - mało ważna część. Wygląd gdy sobie stoimy :P.
6. Mentor - głównie daje armory i weaponsy w późniejszej części gry. u Herosów jest to Superman, Batman i Wonder Woman, zaś u złych Joker, Lex Luthor i Circe. Dodam, że wybranie ich także powoduje inną lokację początkową, dlatego polecam Supermana do Metropolis lub Batmana do Gotham.
7. Power czyli skille. Fire, Ice, Gadgets, Natural i wiele innych. Chętnych odsyłam do YT, gdzie jest masa filmików o tym kogo wybrać do jakiej roli (DPS, Tank, Healer etc)
8. Poruszanie się - latanie, akrobatyka lub super szybkość. Gra jest całkowitym sandboxem, więc możemy wejść na dowolny budynek. Cudownie jest zapierdzielać bo metropolii, wskakiwać na budynki, lub frunąć sobie między chmurkami :D.
9. Broń - każda ma inną prędkość, zasięg i wygląd. Tank nie powinien mieć broni do walki na dystans a healer do walki w zwarciu - takie drobne wskazóweczki.
10. Wygląd - cała masa masek, kapeluszy, hełmów, kasków, spodni, pasków, rękawiczek etc. Spędziłem na wyborze wyglądu około 45 minut i pamiętam jak Woyo-Sensei ciągle się denerwował, że musi czekać na mnie 100 lat :P.
11. Wybór imienia - wiadomo
Jak widać opcji jest multum. Można zrobić Spidermana, Scorpiona z MK, Sub-Zero, Anioła, Demona, Cyborga, żołnierza, Hitmana czy cholera wie co jeszcze. Polecam wszystkim, gdyż niesamowicie wciąga :). Grafika napędzana jest bodajże UE3 więc oczekujcie dobrych efektów zjadających niedużo zasobów kompa.
Będzie ktoś grał? Jak tak, to wpisujcie nicki. Jeżeli chcecie informacji o premium, to piszcie. Woyo ma to może powiedzieć to i owo.
Na koncie można mieć 2 postaci ( :| ), po kupnie premium chyba 16. Gramy na świecie PVP.
Polecam gorąco!