Witam wszystkich na początek!
Proszę nie zrażać się długim tekstem. Wolę opisać problem dokładnie, by uniknąć sytuacji, gdy tracicie czas na odpowiedź myśląc, że chodzi mi o coś innego albo na doradzanie czegoś, czego już spróbowałem :)Ponadto uprzedzam, że zanim założyłem konto, by poprosić o pomoc, przebrnąłem przez ten dział, a także przez
Warband - pomoc. Znalazłem wiele podobnych tematów do nurtującego mnie pytania, ale żaden nie udziela odpowiedzi, więc założę nowy wątek.
Gram w wersję 1.113. Od jakiegoś czasu wspieram Arwę w rebelii przeciwko Hakimowi. Udało nam się skubnąć mu większość zamków i jedno miasto, ale wszystkie te lenna są ciągle niczyje. Po każdym skutecznym oblężeniu Arwa pyta, komu powinno się przydzielić lenno. Raz zasugerowałem siebie
(nie z egoizmu, ale by mieć kontrolę nad garnizonem), następną zdobycz dla niej, a potem wg uznania lordom, którzy w międzyczasie się do nas przyłączali. Za każdym razem Arwa odpowiada, że ceni sobie moje rady i że wskazana osoba zostaje panem lenna.
Problem polega jednak na tym, że trochę czasu od pierwszej zdobyczy minęło, a ciągle brak jakichkolwiek nadań. Nad zamkiem/miastem nie ma sztandaru, we wsi jest notatka "nie należy do nikogo", nie można korzystać ze skrzyni, a za nocleg trzeba płacić. Gdy spotykam naszych lordów, ciągle pojawia się pytanie "Komu należy się Zamek Ergellon jako lenno?" (Pierwsza zdobycz). Goście się wypowiadają, ale decyzji ciągle nie ma. Pamiętam poprzedniego sejwa, gdy byłem lennikiem u Nordów, to też były takie dyskusje, ale za jakiś czas następowało nadanie, a tu ciągle nic. Jest to trochę wnerwiające, bo lordowie przez jakiś czas nie otrzymują nagród i nas porzucają na rzecz innych frakcji.
Stąd moje
pytanie: Jak sprawić, by lenna zostały nadane?Nasuwają mi się następujące
możliwe odpowiedzi:
A. Dopóki trwa rebelia,
Arwa nie jest królową, więc nie może nadać lenna. Trochę dziwne, bo Sarranidzka Rebelia to osobna frakcja z osobnym władcą. W
osobnym temacie stwierdzono, że nie da się przydzielac lenna NPC-om podczas rebelii. Mnie jednak chodzi o lordów, nie NPC.
B. Arwa nadaje lenna normalnie jak władca frakcji, ale cierpię na jakiegoś
buga.
C. Arwa nadaje lenna normalnie jak władca frakcji, ale
musi wypowiedzieć się jakieś minimum lordów przed wydaniem decyzji, a u mnie lordów ciągle mało, bo przychodzą i odchodzą z braku nagród :/
D.
Nie Arwa nadaje lenna, a gracz jako ten, który trzyma stery Rebelii. Wyczytałem, że tak jest, gdy ma się własne królestwo (
jeden z wielu tematów). Ja jednak nie widzę żadnego ministra na żadnym dworze ani też żadnej opcji wyboru takiej osoby. Poza tym Najemnik_001 pisał, że pierwsza rozmowa po zdobyciu zamku to jeszcze nie nadanie, a oddanie swojego głosu (
post źródłowy). Skoro tylko głosuję, to Arwa musi podjąć decyzję.
Z góry dzięki za wszelką pomoc i zainteresowanie wątkiem :)