Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nadanie lenna podczas rebelii  (Przeczytany 2065 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Nadanie lenna podczas rebelii
    « dnia: Czerwca 18, 2012, 18:58:55 »
    Witam wszystkich na początek!

Proszę nie zrażać się długim tekstem. Wolę opisać problem dokładnie, by uniknąć sytuacji, gdy tracicie czas na odpowiedź myśląc, że chodzi mi o coś innego albo na doradzanie czegoś, czego już spróbowałem :)

Ponadto uprzedzam, że zanim założyłem konto, by poprosić o pomoc, przebrnąłem przez ten dział, a także przez Warband - pomoc. Znalazłem wiele podobnych tematów do nurtującego mnie pytania, ale żaden nie udziela odpowiedzi, więc założę nowy wątek.

Gram w wersję 1.113. Od jakiegoś czasu wspieram Arwę w rebelii przeciwko Hakimowi. Udało nam się skubnąć mu większość zamków i jedno miasto, ale wszystkie te lenna są ciągle niczyje. Po każdym skutecznym oblężeniu Arwa pyta, komu powinno się przydzielić lenno. Raz zasugerowałem siebie (nie z egoizmu, ale by mieć kontrolę nad garnizonem), następną zdobycz dla niej, a potem wg uznania lordom, którzy w międzyczasie się do nas przyłączali. Za każdym razem Arwa odpowiada, że ceni sobie moje rady i że wskazana osoba zostaje panem lenna.

Problem polega jednak na tym, że trochę czasu od pierwszej zdobyczy minęło, a ciągle brak jakichkolwiek nadań. Nad zamkiem/miastem nie ma sztandaru, we wsi jest notatka "nie należy do nikogo", nie można korzystać ze skrzyni, a za nocleg trzeba płacić. Gdy spotykam naszych lordów, ciągle pojawia się pytanie "Komu należy się Zamek Ergellon jako lenno?" (Pierwsza zdobycz). Goście się wypowiadają, ale decyzji ciągle nie ma. Pamiętam poprzedniego sejwa, gdy byłem lennikiem u Nordów, to też były takie dyskusje, ale za jakiś czas następowało nadanie, a tu ciągle nic. Jest to trochę wnerwiające, bo lordowie przez jakiś czas nie otrzymują nagród i nas porzucają na rzecz innych frakcji.

Stąd moje pytanie: Jak sprawić, by lenna zostały nadane?

Nasuwają mi się następujące możliwe odpowiedzi:

A. Dopóki trwa rebelia, Arwa nie jest królową, więc nie może nadać lenna. Trochę dziwne, bo Sarranidzka Rebelia to osobna frakcja z osobnym władcą. W osobnym temacie stwierdzono, że nie da się przydzielac lenna NPC-om podczas rebelii. Mnie jednak chodzi o lordów, nie NPC.

B. Arwa nadaje lenna normalnie jak władca frakcji, ale cierpię na jakiegoś buga.

C. Arwa nadaje lenna normalnie jak władca frakcji, ale musi wypowiedzieć się jakieś minimum lordów przed wydaniem decyzji, a u mnie lordów ciągle mało, bo przychodzą i odchodzą z braku nagród :/

D. Nie Arwa nadaje lenna, a gracz jako ten, który trzyma stery Rebelii. Wyczytałem, że tak jest, gdy ma się własne królestwo (jeden z wielu tematów). Ja jednak nie widzę żadnego ministra na żadnym dworze ani też żadnej opcji wyboru takiej osoby. Poza tym Najemnik_001 pisał, że pierwsza rozmowa po zdobyciu zamku to jeszcze nie nadanie, a oddanie swojego głosu (post źródłowy). Skoro tylko głosuję, to Arwa musi podjąć decyzję.

Z góry dzięki za wszelką pomoc i zainteresowanie wątkiem :)

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Nadanie lenna podczas rebelii
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 18, 2012, 20:19:39 »
    1. Jeśli popierasz pretendenta i podbijesz jakiś zamek bądź wioskę, to powinieneś po pewnym czasie otrzymać info o tym, komu przydzielić lenno. Prawidłowa jest odpowiedź D.

2. Najemnik_001 omawiał sytuację, gdy gracz jest królem, a nie jakimś tam obieżyświatem popierającym pretendenta. Poza tym, popierając pretendenta nie masz ministra i za wszystko odpowiadasz Ty sam.

3. Zaktualizuj sobie grę, bo 1.113 to starusieńka i ...uboga wersja.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 18, 2012, 20:47:13 »
    Ad. 1.
    Jak wspomniałem, takie pytanie pojawia się natychmiast po zdobyciu zamku, a Ty piszesz, że "po jakimś czasie". Czyżby gra była pod tym względem niedopracowana, że musiałbym dwa razy podejmować tą samą decyzję? Jeśli tak, to czy potrafisz mniej więcej określić, ile trzeba poczekać na efekt? Nie wiem, ile już trwa ta wojna, ale pamiętam z poprzedniego sejwa, że Ragnar te lenna nadawał do około tygodnia po zdobyciu zamku. U mnie na pewno minęło już dużo więcej. W każdym razie dzięki za odpowiedź, bo już wiem, że jak ta decyzja nie zapadnie jeszcze jakiś dłuższy czas, to gra nie działa u mnie prawidłowo.

Ad. 2
    Zgadza się, ale nie miałem właśnie pojęcia, czy są pod tym względem jakieś podobieństwa.

Ad. 3
    Przeglądając forum natknąłem się właśnie na parę ciekawostek jak np. faktorie i chętnie bym upgrade'ował grę, gdyby nie obawa, że sejw pójdzie w śmieci. Jeśli jest sposób na zachowanie sejwa po dograniu nowych patchy, proszę o PW albo skierowanie na właściwy temat, by nie tworzyć off-topa.

Offline Cziort

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 18, 2012, 23:05:09 »
    I tak prawdopodobnie Twoja rozgrywka poszła w śmieci bo wygląda to na buga, u mnie otrzymywali lenna od razu po rozmowie z pretendentem po odbiciu zamku, miasta. Dziwne by chyba było ze byś tylko swoją postacią bronił aż tylu włości?
    Zapisz grę  odejdź od Arwy i zobacz czy przy innym pretendencie też występuje taka sytuacja. Ewentualnie podbij całe królestwo na kodach by zaoszczędzić sobie czasu i zobacz wtedy czy jak Awra zostanie królowa lenna zostaną przyznane.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 18, 2012, 23:20:50 »
    1. Natychmiast, po jakimś czasie... u mnie to było od natychmiast do kilku minut.

3. Prawdopodobnie masz zbugowanego sejwa (zdarza się). Nic nie stracisz, jeśli zaktualizujesz grę.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 19, 2012, 01:45:16 »
    Ad. 1. No, to jak u mnie (=zaraz po wygraniu bitwy). Tylko niestety nic się nie dzieje po wyborze wasala. Dzięki za pomoc, bo już wiem, że to błąd.

3. W takim razie rozejrzę się za nowszymi patchami. Jakby ktoś miał pewne źródła, proszę o PW. Tu już wszystko jasne, więc tematu nie trzeba rozkręcać.

Edycja:
    @Cziort:
    Przeoczyłem wcześniej Twego posta :/ Rzeczywiście to był babol, bo po zainstalowaniu innej - nowszej wersji problem zniknął. Sejw jest odczytywany, więc rozgrywka nie poszła w cholerę :) Brak przydziałów mogłem od razu nadrobic rozmową z pretendentką i już po sprawie. Inna rzecz, że narąbane jest nieco ze spolszczeniem, ale to już osobny temat (poszukam odpowiedzi lub założę).
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2012, 19:32:39 wysłana przez Eryk1983S »

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 25, 2012, 11:28:38 »
    Zaktualizuj sobie grę. Nie pójdzie ci save w śmieci, bo aktualizowałem kilka razy i jest taki sam stan co był wcześniej.
    Nie masz innego wyjścia jeśli chcesz dalej grać.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 25, 2012, 20:28:49 »
    Spóźniona odpowiedź, bo właśnie tak zrobiłem i biega normalnie, ale dzięki za zainteresowanie. Przynajmniej potomni zobaczą, że upgrade do lepszej wersji nie przeszkadza starym sejwom i jest tak na więcej niż jednym komputerze :)

Offline Cziort

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 26, 2012, 01:06:54 »
    Co do spolszczenia to rozbiegły się linie dialogowe i musisz to skorygować ręcznie. Czyli dodać do "polaka" brakujące linie.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 26, 2012, 02:30:16 »
    Mogłeś napisać że problem rozwiązany i że można spokojnie zamknąć.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 26, 2012, 19:03:02 »
    Ależ napisałem:
    (...)
    Rzeczywiście to był babol, bo po zainstalowaniu innej - nowszej wersji problem zniknął. (...)

Problem zniknął = nie potrzebuję już pomocy. Również nie mnie decydowac, czy temat do zamknięcia, bo to decyzja moderatora. Niemniej jednak każdemu może zdarzyc się coś przeoczyc, mnie również. Lepiej o jedną odpowiedź za dużo niż za mało :)