Witam. Gram w OiM Dzikie Pola raptem od kilku dni. Jednak dorobiłem się już kilku postaci, jednak żadną nie zagrałem jakoś wybitnie imponująco. Wszystkie, za wyjątkiem ostatniej, kończyły "karierę" w ten sam sposób: brak złota = brak wojska = ciągła niewola u bandytów, a do tego pogorszone stosunki z państwami.
Ostatnia postać na tym tle całkiem dobrze się prezentuje. Pogorszone stosunki mam tylko z Chanatem Krymskim, jednak mając ponad 116 ludzi w oddziale udaje mi się pokonywać jego dowódców (w walkach 1vs1). Jeden dowódca z Chanatu Krymskiego jest moim wrogiem, podobnie jak dwóch z Rzeczpospolitej. Bandyci nie stanowią problemu. Sakiewka ciągle pełna, tylko jest jeden problem.
Czytając wypowiedzi zamieszczane w Internecie i obserwując, zauważyłem, że:
- Misja o zniszczeniu Masłowego Brodu (chyba tak to się nazywała ta wioska w Wojsku Zaporowskim) jest wstępem do fabuły Rzeczpospolitej. Ja nie wykonałem jej, by pozyskać poparcie Chmielnickiego i "nająć" się w Wojsku Zaporowskim (Kmicic stał się moim wrogiem).
- Misja o obronie wsi w Wojsku Zaporowskim (zlecona przez Chmielnickiego) jest wstępem do fabuły Zaporoża. Niestety, nie udało mi się jej wykonać.
- Misja o przechwyceniu taboru z bronią (zlecona bodajże przez Vasilewa czy jakoś tak) jest wstępem do fabuły Księstwa Moskiewskiego. Także nie udało mi się jej wykonać (poniekąd przez to, że "wtrącił" się Lord z Chanatu Krymskiego).
Ja wiem, że nie wykonanie takich prostych misji, jak obrona wioski, czy pokonanie celu w określonym czasie, jest żenujące, no ale ... lagi, zamęt u niezbyt doświadczonego jeszcze gracza czasem mogą popsuć nawet banalną misję. Moje pytanie jest proste.
Skoro nie mogę rozpocząć fabuły Rzeczpospolitej, Wojska Zaporowskiego, Księstwa Moskiewskiego, to co mogę jeszcze robić? Wiem, że są pretendenci do tronu (np. Radziwiłł), którzy chcą wzniecić powstanie i przejąć władzę. Myślałem o tym, jednak wymaga to dużej sławy (chyba, jeśli się mylę, to poprawcie mnie), której ja póki co jeszcze nie mam. Opłaca się walczyć o tą sławę, by móc wzniecić powstanie (ile trzeba jej mieć?), czy może to już czas na kolejną postać? Jeśli kolejną postać, to można przez import postaci przenieść statystyki tej postaci, którą mam i zacząć fabułę od początku? A może jest jeszcze coś innego?
Z góry dzięki :)