Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Deluge Serwer Dedykowany i normalny czyli 2 problemy  (Przeczytany 4426 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Agrest

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Valamis PL dla obcokrajowców
    Deluge Serwer Dedykowany i normalny czyli 2 problemy
    « dnia: Maja 27, 2012, 01:34:20 »
    1. Mam zagwozdkę gdyż po pobraniu plików potrzebnych do dedykowanego serwera modu Deluge z thedeluge.net serwer nie uruchamia się mi. Mam oryginalnego Warbanda w wersji 1.153 oraz w innym folderze w wersji 1.143, specjalnie dla modu Floris
    (click to show/hide)
    . WSE Warband Script Enchancer gdy próbuję hostować np. tryb inwazji Deluge informuje mnie, że WSE jest przeznaczone dla wersji 1.143. W takim razie jak hostuje Tawerna? Jakąś trzecią drogą? Przez grę? Cały czas? Przyznam, że słabo się w tym orientuję.

2. Jeszcze zanim sfrustrowany rozpocząłem naukę stawiania serwera dedykowanego próbowałem postawić serwer Deluge przez samego Warbanda. I tu rozczarowanie. Parę osób próbowało go znaleźć, ale im się nie udało. Zaznaczałem przy tym 2 opcje w panelu by pojawił się na liście. Innym razem robiłem dedykowany serwer Nativa i również nie znalazłem własnego serwera.
    Podążałem za wszystkimi poradnikami. Wpisałem IP WAN Adress tam gdzie wydawało mi się, że trzeba, w miejscach sieciowych itd, szukałem po wielu stronach rozwiązań i próbowałem ich, ale nadal nic.
    « Ostatnia zmiana: Maja 27, 2012, 01:47:41 wysłana przez Agrest »

- Premierze, inwigilują obywateli! - Przecież widzę!

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    Odp: Deluge Serwer Dedykowany i normalny czyli 2 problemy
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 27, 2012, 07:25:39 »
    Masz zewnętrzne IP, jeśli nie wiesz sprawdz na internecie jest dużo poradników.
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 27, 2012, 09:11:47 »
    Każdy ma zewnętrzne ip ;-)  chyba chodziło Ci o stałe ip.

Offline Krystian80

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 27, 2012, 09:29:20 »
    Ja mam wewnętrzne :)(chyba sprawdzałem kiedyś i miałem wew).
    Agrest zobacz tą stronę http://www.pokapoka.pl/zewnetrzne_czy_wewnetrzne.php
    « Ostatnia zmiana: Maja 27, 2012, 09:33:00 wysłana przez Krystian80 »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 27, 2012, 10:27:49 »
    Ech... Jeśli masz sieć w domu to każde urządzenie ma przypisany adres ip wewnętrzny, każda maszyna korzystająca z internetu ma adres zewnętrzny, tzn adres komputera w sieci globalnej(po tym adresie może uda się odnaleźć serwer). Z tego co wiem by założyć widoczny serwer to trzeba mieć stałe ip, a to przeważnie kosztuje. Normalnemu użytkownikowi adres zewnętrzny zmienia się co jakiś czas.

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 27, 2012, 10:55:24 »
    Miałem podobnie, w ustawieniach routera trzeba dodać wirtualny DMZ i wpisać IP wewnętrzne twojego kompa.

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 27, 2012, 11:53:07 »
    W pierwszym punkcie napisałeś to tak, jakbyś próbował postawić dedyk na zwykłej instalce Warbanda. Więc wyjaśniam, że do hostowania serwera dedykowanego potrzebujesz pliki serwera dedykowanego, czyli to - ftp://anonymous:anonymous@208.43.68.152/mb_warband_dedicated_1143.zip

Wypakowujesz do dowolnego katalogu, do niego wrzucasz potem pliki z paczki serwera dedykowanego The Deluge i odpalasz przez WSELoaderServer.exe. A dokładniej przez plik .bat, który odpala wspomniany .exe z dodatkowymi parametrami (mod, plik konfiguracyjny...).

Serwer konfiguruje się w plikach tekstowych (potem można, jako admin, zmieniać niektóre ustawienia w grze, za pomocą panelu admina).

W paczce z plikami dedykowanymi The Deluge masz przykładowe pliki .bat i przykładowe pliki konfiguracyjne. Jest tam też lista opcji (z wyjaśnieniami), które można wykorzystać w pliku konfiguracyjnym serwera.

Offline Agrest

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 27, 2012, 21:43:04 »
    W pierwszym punkcie napisałeś to tak, jakbyś próbował postawić dedyk na zwykłej instalce Warbanda. Więc wyjaśniam, że do hostowania serwera dedykowanego potrzebujesz pliki serwera dedykowanego, czyli to - ftp://anonymous:anonymous@208.43.68.152/mb_warband_dedicated_1143.zip

Wypakowujesz do dowolnego katalogu, do niego wrzucasz potem pliki z paczki serwera dedykowanego The Deluge i odpalasz przez WSELoaderServer.exe. A dokładniej przez plik .bat, który odpala wspomniany .exe z dodatkowymi parametrami (mod, plik konfiguracyjny...).

Serwer konfiguruje się w plikach tekstowych (potem można, jako admin, zmieniać niektóre ustawienia w grze, za pomocą panelu admina).

W paczce z plikami dedykowanymi The Deluge masz przykładowe pliki .bat i przykładowe pliki konfiguracyjne. Jest tam też lista opcji (z wyjaśnieniami), które można wykorzystać w pliku konfiguracyjnym serwera.

Już to robiłem. Poza tym po kliknięciu WSELoaderServer.exe nic się nie dzieje, a odpalanie plików wsadowych dos np. sample invasion daje błąd o którym wspominałem.

IP wpisałem dobre. Sprawdzałem przez wyszukiwarkę, nie tylko router.

Ja mam wewnętrzne :)(chyba sprawdzałem kiedyś i miałem wew).
    Agrest zobacz tą stronę http://www.pokapoka.pl/zewnetrzne_czy_wewnetrzne.php

O, dzięki. Właśnie o ip wewnętrznym ( komputera) zapomniałem. Tylko, że poprawne ip zewnętrzne już wpisywałem. Powiedzcie mi co wpisujecie w "porcie". Jaką liczbę? Może mam złą. Próbowałem paru m.in 7300.

! W DZM Host w ustawieniach routera wpiszę zamiast ip zewnętrznego wewnętrzne. Może to o to chodzi. Dam znać jak wyszło.

Może to jest ważne? W wierszu polecenia mam tak: Adres IP = 192.168.1.5 ; Brama domyślna = 192.168.1.1
    A w routerze: Adres IP = 192.168.1.1   . Ale może ma tam tak być, albo zamienić?
    Mam też włączoną opcję Enable DHCP serwer, a tam Start IP Adress i End IP Adress inne od poprzednich. Nie wiem co to jest w ogóle : )

W połączeniach internetowych->miejsca sieciowe->właściwości: Połączenie internetowe->Ustawienia, utworzyłem usługę, którą nazwałem Warband Serwer Dedykowany. Oto jak uzupełniłem dane.
    Nazwa lub adres IP ( 192.168.0.12) komputera obsługującego tę usługę w sieci dałem 192.168.1.5
    W numer portu zewnętrznego tej usługi dałem 7442 ( mam wersję steam) UDP, a w numerze portu wewnętrznego 7442 ( bo co innego?).
    Czy mam tu coś źle? Kierowałem się poradnikami.

Jeśli chodzi o dedykowanego Delugę to przypominam, że nie mogę hostować gdyż WSE Warband Script Enchancer informuje mnie, że WSE jest przeznaczone dla wersji 1.143 i nie ruszy dalej. A jak hostowane są serwery Tawerna? Przecież z tej informacji wynika, że WSE nie działa z wersją 1.153. Więc jak oni to robią?

Zarzucam was wątkami, ale nie wiem co może być u mnie źle.
    Dzięki za wsparcie.

Edit: Mojego serwera dedykowanego w Nativie nadal nie widać :(, więc hostowanego przez grę pewnie też.
    « Ostatnia zmiana: Maja 27, 2012, 22:50:55 wysłana przez Agrest »

Offline Krystian80

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 28, 2012, 12:54:33 »
    Spróbuj pierw zachostować na nativie jeśli ktoś zobaczy ten serwer to IP masz dobre :)

Offline Agrest

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 28, 2012, 22:10:31 »
    Genialne, tylko pisałem już w postach powyżej, że próbowałem. A przez grę nie będę hostował, bo nie mam znajomego, któremu by się chciało wchodzić. Zresztą jak do tej pory ilekroć próbowałem nikt nie wchodził. Generalnie nikt nie wchodzi na serwer w Nativie na którym jest jedna osoba...

Ponawiam pytanie. Jak hostowane są serwery tawerny?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 28, 2012, 22:50:23 »
    Tak, jak Ci podałem. Pliki dedyka Warbanda 1.143 + pliki dedyka The Deluge. Ot, cała filozofia.

Offline Agrest

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 29, 2012, 21:48:09 »
    Tak, jak Ci podałem. Pliki dedyka Warbanda 1.143 + pliki dedyka The Deluge. Ot, cała filozofia.

Ale ja mam wersję ze steam'u, a tam jest nowsza. Gram na serwerach steam. Przecież serwerów starszych wersji nie pokaże? ( pokaże? Teraz się zupełnie pogubiłem)
    Dobra, czyli u mnie musi być naprawdę coś rozwalone w ustawieniach internetowych, bo z tego co już pisałem wcześniej próbowałem po prostu tak zrobić. No trudno :) muszę znaleźć rozwiązanie sam.

Warband Script Enhancer pisze, że nie działa pod wersję 1,153! Nikt tego nie skomentował jakoś...Czy ktoś posiada WSE działające pod 1,153?

Dobra, nie zawracajcie sobie głowy, bo widzę, że nikt bardziej szczegółowo na ustawieniach internetowych się nie zna. Szkoda postów.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 29, 2012, 22:28:25 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:54:44 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline felixl9000

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    • Jam jest Gondorczyk !
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 04, 2012, 14:42:38 »
    Mam problem chciałem postawić serwer dedykowany do The Deluge , ale jak np. uruchamiam skonfigurowany plik start_sample_invasion to włącza mi się the deluge . Po włączeniu tego moda robi mi się czarny ekran , a później wyskakuje błąd  i wszystko wraca do normy . Za pomoc zgóry dziękuję :D .