Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Faktorie  (Przeczytany 11701 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Staszko

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Faktorie
    « dnia: Maja 08, 2012, 06:55:40 »
    Elo.Mam taki problem, że nie wiem o co chodzi z tymi faktoriami.Mój kolega jakieś zakładał i gadał, że można mieć z nich dużo kasy.Problem w tym, że ja nie wiem jak taką założyć, czy trzeba ją zaopatrywać, jak ją prowadzić i czy rzeczywiście można mieć z tego dużo kasy.Będę wdzięczny za odpowiedź.

Offline Young

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Faktorie
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 08, 2012, 13:48:50 »
    Po kolei.
    Faktorie dają Ci całkiem niezły zysk. Najpierw płacisz cenę za ziemię pod faktorię u MISTRZA GILDII danego miasta. UWAGA - z panem jak i z miastem musisz miec stosunki minimalnie równe 0 !!! Zobaczysz tą opcje, jest chyba na samym dole. I masz teraz do wyboru przeróżne fabryki. Najbardziej opłacalna jest fabryka Barwnika i Jedwabiu - kosztuje 10 000 denarów, ale zysk tygodniowy to średnio 550 denarów. W niektórych miastach można oczywiście założyc tańsze fabryki, które też będą przynosiły spory zysk.

1. Stosunki z miastem i jego lordem.
    2. Posiadanie całkiem sporej ilości kasy
    3. Mistrz gildii ---> rozmawiasz ----> zakładasz fabrykę
    4. Cieszysz się zyskami.

Fabryki automatycznie sprzedają swoje wyroby. Możesz jednak zrobic tak, żeby zostawiali oni to w magazynach. Wtedy Ty to odbierasz i robisz z tym co chcesz. Możesz taż dostarczac im surowców. Wtedy nie będą musieli sami kupowac np. Żelaza na Narzędzia i zysk z fabryki będzie większy, ale przecież sam musisz to kupic więc wychodzi na równo. Nie opłaca się dawac im materiałów jak i wyciągac wyrobów z magazynów, za dużo biegania. Kilka fabryk daje się już we znaki naszemu budżetowi - 5 Farbiarni po 550 denarów zysku z każdej, wojsko 1500 denarów - 5 x 550 =2750    2750 - 1500 = 1250  1250 Denarów zysku. Opłacalne i wręcz obowiązkowe podczas próby założenia własnego królestwa.

Mam nadzieje, że pomogłem ;)
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 08, 2012, 14:10:50 »
    Pudło panie Strażniku Białej Wieży. Jak walniesz kuźnie gdzieś gdzie narzędzia i żelazo są drogie (ok 300 denków za sztabke). Zawijasz pantoflami do Curaw i okolicznych wiosek. Kupujesz sztabki po 20 denarów. Cieszysz sie zyskiem.

Druga opcja. Kupujesz niewyrobiony jedwab w wioskach w okolichach Jelkali i Rivacheg, zanosisz do Uxkhalu, tam kosztuje 700 około, więc masz kupe kasy z tego.

A jak wolisz mieć materiały na miejscu to zakładasz kuźnie w Curaw i każesz im zostawić produkty w magazynach, potem jeździsz po calradii i sprzedajesz.
    (click to show/hide)

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 08, 2012, 15:01:18 »
    Nie chodzi mi o to, że zakładasz np Kuźnie tam, gdzie sztaba kosztuje 400 denarów ;) Np w Bariyye fabryka lnianego materiału u mnie przynosi 650 denarów tygodniowo. Autorze tematu - musisz po prostu wyczaic, w których miastach jaki produkt związany z fabrykami jest najtańszy. W Curaw właśnie żelazo, w Shariz winogron/daktyle. Powodzenia ;)
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline Maselko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 08, 2012, 16:35:53 »
    Tylko, żeby nie sprzedawać daktyli w Sułtanacie i jedwabiu w khnanacie ;)

Offline Staszko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 08, 2012, 19:20:31 »
    Ok.Tylko nie wiem w jakich miastach jakie faktorie.Np w jakich dawać te barwniki a w jakich przeróbka żelaza bo nie za bardzo się orientuję.

Offline michail424

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 08, 2012, 20:27:57 »
    Ja to robię tak że poprostu rozmawiam z npc na temat faktorii, klikam jakąś np. grabarnie i tam pokazuje przewidywany zysk, potem mówię że się rozmyśliłem czy coś takiego, klikam nastepną i porównuje zysk. Teraz wystarczy tylko wybudować najbardziej opłacalną. Oczywiście można się bawić w dostarczanie surowców i sprzedawanie gotowych produktów po najkorzystniejszych cenach, ale moim zdaniem nie opłaca się to, za dużo się nabiegamy za małe z tego zyski, no chyba że ktoś to lubi. Ogólnie z pojedynczej faktorii żadko kiedy osiągamy zysk większy niż 600(chyba że bawimy się w kuriera), a na puźniejszym etapie gry są to grosze nawet jeśli przemnożymy to przez wyszystkie miasta. Im wcześniej założymy faktorie tym lepiej bo kasa się szybciej zwróci.
    « Ostatnia zmiana: Maja 08, 2012, 22:23:15 wysłana przez michail424 »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 08, 2012, 20:37:50 »
    Tiaa? Nieopłacalne powiadasz..
    Kupuje jedwab w wioskach Jelkali i sprzedaje w Uxkhalu ~400 denarów zysku za jedno.
    Sól w Wercheg/Tihr/Tulga za ~50 denarów, jeżdże i sprzedaje po 250
    Ryby u Nordów, kiedyś szły w Khanacie i Sułtanacie po 200, a kupić za 9 szło.
    Sorry za spoiler :P
    Na początku to są duże pieniądze, chyba że grasz na 10% trudności i sam rozpieprzasz króla na początku.
    (click to show/hide)

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 08, 2012, 21:25:33 »
    WSZĘDZIE opłaca się kupowac Farbiarnie. Zawsze dają zysk powyżej 500 denarów. 
    Curaw/ czasami Dhirim albo Ahmmerad można zakładac kuźnie.
    Bariyye - lniany materiał.
    Shariz - olej/wino.
    Veluca - czasami olej.

Reszta - Farbiarnia. Zresztą kolega powiedział już, że podbijasz do mistrza gildii i pytasz o każdą faktorie, patrzysz na zysk i na reszte. Sam zobaczysz, która w danym mieście daje największy zysk, wtedy takową zakładasz.
                                                     ~Albert Einstein

~S. Larsson

Offline michail424

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 08, 2012, 22:36:54 »
    Gram na najwyższym poziomie trudności (tylko wielkość bitwy nie mam na maxa bo komp nie wyrabia).Ja mówiłem o dostarczaniu surowców do faktorii a następnie sprzedawaniu gotowego produktu osobiście, a Ty mówisz chyba o zwykłym handlu. Faktoria sama w sobie produkuje zyski więc po co biegać w te i nazad :D, a handel to inna sprawa bo tutaj pobiegać trzeba, a mi się nie chciało. Co nie zmienia faktu że pieniądze o których mówisz do w puźniejszym stadium gry to drobne. Ja żeby zarobić kase na początku jeździłem po całej mapce ale w innym celu niż handel, uczestniczyłem w turniejach. Korzyści moim zdaniem o wiele większe: kasa, rozwój postaci, renoma.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 08, 2012, 22:54:10 »
    Tylko, że jak raz turniej wygrasz, to potem mniej kapusty dostajesz, a są tylko 22 miasta. Pieniądze niby drobne, ale zdziwisz sie jak Ci przypie!@#!li 40k nieskutecznych podatków i dostaniesz po dupci na wojnie :)
    (click to show/hide)

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 09, 2012, 09:02:47 »
    Małe pieniądze? Nie sądzę. Najmniej można dostać 1445 bodajże (czy coś koło tego). A czasami są sytuacje, gdy król zwołuje turniej i lordowie przyjeżdżają pojedynczo. Wtedy lord przyjeżdża - jest turniej, wygrywasz. Kolejny lord przyjeżdża - jest turniej. I tak w kółko.
    Fakt straty z nieskutecznych podatków są duże, gdy ma się wiele włości, ale zyski też są duże (u mnie ok. 20k) i to bez ruszania dupy z miasta.
    W faktorie się dużo nie bawiłem. Miałem tylko kuźnię w Praven. Nie opłacało się. Zwoziłem żelazo z okolic Dhirim za 40 - 80 denarów i trochę zysków było, ale nie zadowalało mnie to.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 09, 2012, 18:40:55 »
    Jak trwa uczta w mieście, to można tam wygrać do 5 turniejów dziennie (wczesny ranek, ranek, południe, popołudnie, późne popołudnie), trzeba tylko uważnie wchodzić do miasta. No, ale przyjmijmy, że gracz podchodzi do średnio 3-4 turniejów i wygrywa... powiedzmy maks 3. Uczty trwają te 3 dni, więc pomnóżcie sobie te 1450 denarów razy 3 turnieje/dzień i razy 3 dni, to mamy ponad 12 tysięcy denarów (co najmniej).

Offline Dawidous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 10, 2012, 15:24:04 »
    Jak miałem we wszystkich 22 miastach farbiarnie to kasa tak szła że nie było co z nią robić (22*500[+/-]100=od 8'800 do 13'200 tygodniowo) Opłaca się zakładać faktorię, ale trzeba Czekać około 20 tygodni, aż faktoria zacznie przynosić zysk (10'000 na założenie/500zysku=20tygodni)
    WSZĘDZIE opłaca się kupowac Farbiarnie. Zawsze dają zysk powyżej 500 denarów. 
    Bariyye - lniany materiał.

Offline Staszko

• Użytkownik
    Jeszcze jedno
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 11, 2012, 06:50:13 »
    Ok.A mam jeszcze jedno pytanie.Jeśli np założę faktorie np w Dhirim  i mam wojnę ze swadią to co wtedy.Stracę ją czy jak?
    « Ostatnia zmiana: Maja 11, 2012, 07:16:31 wysłana przez Staszko »