Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Faktorie  (Przeczytany 11712 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Faktorie
    « Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 05, 2012, 20:59:01 »
    Wyroby z kuźni to "Narzędzia"

Offline Maselko

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 21, 2012, 18:32:51 »
    Ja kiedyś miałem dobry dochód z faktorii piwa w Narrrze

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 24, 2012, 23:59:54 »
    Tak czytam wasze posty o farbiarniach, kuźniach i piwiarniach, to może moje małe wskazówki:
    Mając armię z ok. 80 rycerzami przy sobie i z ok. 200 w stolicy, mam chyba 12 faktorii, same farbiarnie, + podatki i taryfy z miast. Żołd jest całkiem spory, ale z takim czymś moje zyski wynoszą + 2k denara tygodniowo. W miastach z czasem spadają koszty wyrabianych dóbr, ale np. w Rivacheg, ponad rok mam farbiarnie, na początku po 700 denara tygodniowo, no a teraz, po ponad 1200 denara tygodniowo. Dodajmy do tego, że niektóre przedmioty jak barwnik czy aksamit zdobywa się z plądrowanych wiosek, a że są akurat, to ciągną się z tego takie zyski że hoho!

Moje królestwo ma się w tej sytuacji dobrze, bo po stratach mogę kolejnych rycerzy z dużym żołdem rekrutować, a faktorie i taryfy to uregulują, a łupy przyniosą zyski. A co około miesiąc można sobie pozwolić na jakąś najlepszą zbroje dla nas lub naszego towarzysza NPC.

Na koniec, są jeszcze pytania jak sprawdzić co opyla się najbardziej, to taka podpowiedź ode mnie: nie ważne ile trzeba zapłacić za kupno, co jest oczywiste, ale sprawdzić wszystkie fabryki, będzie pisało jakie materiały są konieczne do stworzenia tego przedmiotu na sale. Oprócz tego mamy zbliżony dochód z tego, który się stale zmienia. Jak na to patrzeć? Najlepiej na to, ile dostaniemy za turę. Warto zobaczyć też na itemy u kupca, czego mu brakuje, a czego ma od cholery, po czym rozpoznajemy, czego brakuje w mieście. Jeśli jednak tak jak ja, macie stałe dostawy barwnika lub też aksamitu z wiosek z których się utrzymujemy, lub tych właśnie pszenic na piwo czy chleb, czy przedmioty na kuźnie ( nie wiem konkretnie bo nigdy nie miałem kuźni) to robicie tylko jedno: łączycie to w najbardziej korzystną ofertę, tak jak już mówiłem, to co za turę daje najwięcej. Ceny się pewnie zmienią, najczęściej na naszą korzyść więc reszty już się domyślacie.

Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Mortis123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lipca 20, 2012, 13:00:52 »
    Hmm a moja faktoria kupiona za 10,000 po pierwszym tygodniu przyniosła spore straty. Czy to normalne ? Kiedyś dawno temu (na innym save) miałem kilka faktorii ale w miastach, które należały do mnie i przynosiły one spory dochód. Teraz założyłem faktorie w Jelkali i wyskoczyły straty rzędu 867 denarów. Czy coś robię nie tak ?

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #34 dnia: Lipca 20, 2012, 13:14:15 »
    Jeśli do wyrobu potrzebne jest powiedzmy żelazo za 300 a narzędzia sprzedajesz za 150?
    Nie magazynujesz towaru?

Offline Mortis123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Lipca 20, 2012, 13:17:35 »
    Nigdy nie magazynowałem żadnego towaru. Do wyrobu potrzebne są barwniki czy coś, ale kiedyś nie zbierałem tego do magazynu a i tak faktorie przynosiły duze zyski.

Minął kolejny tydzień, a faktoria dalej generuje straty :(
    « Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2012, 13:37:05 wysłana przez Mortis123 »

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #36 dnia: Lipca 20, 2012, 13:42:19 »
    Kaktus pyta nie o to, czy magazynujesz surowce, tylko produkty! To taka opcja u szefa zakładu, gdzie ustawiasz "Chciałbym, aby produkty były magazynowane i czekały na mój przyjazd". Jeśli to włączyłeś, to w dialogach jest "Chciałbym, aby produkty były sprzedawane..." czy jakoś tak, a w magazynie będziesz miał owoce pracy, które zabierasz i sprzedajesz. Byc może już to wiesz, ale napisałem dla pewności, bo wspomniałeś o barwnikach, a to są surowce, a nie produkty.

Jeśli nie masz włączonego magazynowania produktów, to prawdopodobnie zmieniły się ceny w mieście i - jak Kaktus zaznaczył - byc może sprzedajesz taniej niż kosztują surowce. Rzadkie zjawisko, ale teoretycznie możliwe. Sprawdź ceny w mieście (barwnik i jedwab = surowce; aksamit = produkt; niestety, nie powiem Ci, ile czego potrzeba na jedną rolkę aksamitu) i jak się potwierdzi, co piszę, to zablokuj sprzedaż (=magazynuj produkty, patrz wyżej) i rozwoź je po innych miastach. Jeśli nie wiesz, w jakim mieście sprzedac albo korzystne rynki są tak daleko, że nie chce Ci się jeździc, zamknij interes w cholerę i załóż inny.

Offline Mortis123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Lipca 20, 2012, 14:55:06 »
    No rzeczywiście, może wyraziłem się trochę mało wyraźnie. Otóż sytuacja wygląda tak, że faktoria produkuje i sprzedaje wytworzone surowce (nie magazynuję produktów).

Nie wiem czy wy też tak macie, ale ja rozmowy z gościem od faktorii mam po angielsku. Po wybraniu dialogu "Let's go over the acounts" mówi on coś takiego : We currently produce Aksamit worth 1170 denars bla bla bla, while to Niewyrobiony jedwab needed to manufacture it cost 1264 and labor and upkeep are 160. In addition you will also need to purchase Barwnik worth 99 . this means that we theoretically make a loss of -353 denars a week... bla bla bla"

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to wytworzony Aksamit jest mniej warty niż materiały potrzebne do jego produkcji, co tłumaczyłoby cotygodniowe straty, ale z tego co widzę, są one coraz mniejsze. Na początku strata wynosiła ponad 800d, potem ponad 500d a teraz 353d. Doradzi ktoś co z tym fantem zrobić ? :) Opłaca się poczekać na "lepsze czasy" ?
    Z góry dzięki za odpowiedzi.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #38 dnia: Lipca 20, 2012, 15:09:53 »
    W Jelkali ??!! Mogłeś sprawdzać przed kupnem, ile wyjdzie w sumie zysku. Pisało pewnie, że zyski wyniosą - ileś tam kasy. Ja zawsze sprawdzam za które rzeczy wyjdzie najwięcej i to kupuje. Potem ewentualnie się dostosowuje do potrzebnych surowców i jak co to dostarczam.

Z tego co przeczytałem wyżej, aksamit jest tańszy niż niewyrobiony jedwab, JEDEN Z surowców potrzebnych do wyrobienia tego. Nie ma co, zamykaj tą faktorie jak najszybciej i kup lepszą faktorię. Możesz też magazynować wyroby i sprzedawać w Rivacheg (najlepiej płatne miasto za aksamit, bo aż 1k), tyle że po sprzedaniu paru sztuk tego cena drastycznie spada. Więc jeżdżenia więcej po innych miastach, lub co 2 tygodnie do Rivacheg i Jelkali, co wychodzi na to pierwsze. + musiałbyś zaopatrzać farbiarnię w ten jedwab, bo jak już wiesz, jest nieopłacalne.

Do takich rzeczy jest potrzebna umiejętność analizowania tego wszystkiego. Najpierw sprzedaj tego śmiecia, a potem załóż coś innego.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Mortis123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Lipca 20, 2012, 15:36:04 »
    W sumie to teraz dopiero zczaiłem, że założyłem faktorie aksamitu w regionie gdzie ten materiał jes najtańszy... My bad :D

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Lipca 20, 2012, 17:32:21 »
    Faktycznie, nie zwróciłem uwagi na miasto. W Jelkali aksamit się kupuje, a nie robi. No, ale powtórzę jak mantrę: ceny na każdym naszym komputerze mogą byc różne w miarę upływu czasu.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #41 dnia: Lipca 20, 2012, 17:50:13 »
    Nie zamykaj tej faktorii. Wyszłoby na to, że przewaliłeś w błoto 10k i nic z tego nie masz, chociaż możesz mieć. Wystarczy trochę chęci. Zauważ, że w wioskach przybocznych Jelkali możesz kupić Niewyrobiony Jedwab oraz Barwnik za bardzo małe kwoty. Objedź wszystkie Rhodockie wioski w obrzeżach Jelkali, Veluci, oraz w drodze z Jelkali do Shariz. Na bank znajdziesz towary w Ibdles (tak to się pisze?). Reszty nie pamiętam, bo mi Warband nie działa po przeinstalowaniu Windowsa.
    Zrób sobie małą trasę. Ruszasz z Jelkali z Aksamitem w stronę Shariz. Jeśli sprzedasz go tam w okolicy 1000 denarów, zrób to. Jeśli nie, to jedź do Dorquba po drodze odwiedzając wszystkie wioski Sarranidów. Dlaczego? Znajdziesz tam bardzo tani Barwnik, który przyda Ci się do produkcji. Jeśli Ci się chce i masz miejsce w ekwipunku, to możesz gnać do Rivacheg, w międzyczasie zwiedzając Tulgę (przyprawy), które sprzedasz w Khudan (kupując przy okazji tanie futro), które zaś sprzedasz (nie jestem tego pewien) w Rivacheg. Tam zaś kupisz bardzo tanio (taniej niż u Rhodoków) Niewyrobiony Jedwab. Zwiedź też wioski w pobliżu miasta. Ceny za Jedwab będą jeszcze niższe (nawet poniżej 100). Teraz jedziesz do Jelkali, bo masz zapchany ekwipunek. Składasz towary w magazynie i cieszysz się zyskami.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Lipca 20, 2012, 22:18:00 »
    Gdyby nie te wojny co chwilę, to byłby dobry sposób na życie.

Odnośnie faktorii nic nie doradzam, bo nie ma jednego słusznego rozwiązania. Faktem jest, że żeby to prosperowało, to trzeba dowozic surowce i sprzedawac produkty gdzie indziej. Oczywiście racją jest, że zamknięcie interesu to 10 tys. w plecy. Z drugiej strony patrząc, straty mogą byc jeszcze większe z każdym tygodniem, bo przecież te 10 koła się wpakowało, by zarabiac, a nie jeszcze więcej tracic. Sposób Inkaski będzie dobry, pod warunkiem, że będziesz miał czas na podróże. Samo dowożenie nie jest takie straszne, bo faktorie nie zżerają surowców jakoś masakrycznie szybko Twoja decyzja. Aha, nie wierz mu w ciemno, bo nie masz takich samych cen jak on :) Mogą byc różnice!

Każdy szuka w grze czego innego, więc są handlowcy z zamiłowania. Sam też prowadziłem zeszycik z cenami i staram się nie jeździc "na pusto", ale teraz, gdy robię za marszałka, a ciągle jest wojna, to raczej faktoria ma zarabiac na drużynę, a nie drużyna na faktorię (a tak by było, gdybym woził towary zamiast działac na froncie). Jeśli masz akurat wojnę, to pamiętaj, że to też biznes. Czas spędzony na dowożeniu towarów to strata potencjalnych łupów, jakie moglibyśmy zdobyc. Tych zysków nie ma w fakturach, ale to nie znaczy, że należy o nich zapominac. Jak jednak mówiłem, wszystko zależy od Ciebie i sytuacji w Twoim sejwie.

Offline Mortis123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Lipca 20, 2012, 22:34:42 »
    Dzięki za szczegółowe rady, przydały się. Chyba jednak zdecyduje się zamknąć interes i otworzyć coś innego, bardziej opłacalnego w tym terenie, ponieważ wojna nie daje spokoju no i nie ma czasu jeździć po krainie z towarami.

Offline MrPrzemo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Września 23, 2012, 14:07:07 »
    ale jak mam załozyc faktorie ? Musze miec miasto na włosnosc ?