Na wstępie chcę serdecznie powitać Spinakera w naszej małej, ciepłej społeczności... Brzmię jak przywódca sekty, damn... No dobra, no to jak mawiają pragmatycy, "jedziemy z tym koksem":
A można podać listę zaklęć jakie znajdą się w modzie? Z tego co się mnie wydaje to każda frakcja będzie miała swojego wierzchowca?
Niestety, nie jesteśmy jeszcze gotowi, by w pełni skonstruować listę zaklęć, które wystąpią w modzie, po prostu jeszcze nie wiemy, które z czarów uda nam się zrobić. Oczywiście mamy już kilka gotowych, jednak na razie nie zdradzę ich nazw, gdyż nie chcę psuć niespodzianki, ale jak się za pewne domyślacie, niedługo będzie dane Wam je ujrzeć.
Druga z kolei to sprawa dotycząca jednostek i balansu Tatalii. Ponieważ jak czytałem wcześniej, głównymi jednostkami będą gnolle, jaszczuroludzie i gorgony. Nie natrafiłem na żadne wspomnienie o jednostkach posługujących się magią oraz kawalerii (nie wiem czy gorgony będą się co nich zaliczać). Więc sugestia z mojej strony, aby w obu przypadkach posłużyć się przykładami bohaterów. Na przykład Styg to wiedźma posługująca się magią. Ów jednostka może byś gałęzią drzewka jaszczuroludzi. Poza tym w Tatalii są również wiedźmy-ludzie jak np. Mirlanda, Andra czy choćby Adrienne. Co do kawalerzystów, mogli by to być jaszczuroludzie lub gnolle na gorgonach lub (jak bohaterowie na polu bitwy) na koniach. Jeśli zaś chodzi o czarujące jednostki, to każda nacja będzie posiadała jedno drzewko awansu takich jednostek, w przypadku Tatalii rzeczywiście będą to wiedźmy, znachorki, zajmujące się głównie magią wpsarcia.
Cóż, przy Tatalii zdecydowaliśmy się na pewien eksperyment. Zarówno gra po jej stronie, jako i przeciwko nim, będzie wymagała odrobinę strategicznego podejścia. Oczywiście Tatalia w naszym modzie nie posiada kawalerii jako takiej, ma jednak gorgony, ustępujące szybkością normalnym konnym oddziałom, jednak nadrabiające wytrzymałością i potrafiące atakować kilka jednostek naraz, za pomocą swego zionięcia. Testowaliśmy to już w polu i jesteśmy mile zaskoczeni efektami, to nie tylko doskonale utrzymuje balans, ale także znacznie urozmaica rozgrywkę.
Trzecia sugestia to tarcze gnolli. Wy daliście im drewniane. Nie ma w tym nic złego, wkońcu to dla balansu, ale do czego zmierzam? Otóż w grze jest artefakt "Puklerz króla gnolli". wygląda on tak
. Czy nie lepiej było by dać podobne gnollom zamiast tamtych drewnianych?
Cóż, jest to artefakt, rzecz bezcenna i unikatowa, zdecydowanie nie dla przeciętnego gnolla. Przy projekcie naszych drewnianych gnollich tarcz chcieliśmy, żeby zbytnio nie odbiegały od klimatu i uważamy, że nam się to udało. Zastanawialiśmy się czy nie uzbroić ich właśnie w podobne takiemu artefaktowi puklerze, jednak zdecydowaliśmy, że te drewniane, o takim niestandardowym kroju, będą po prostu ciekawsze.
I czwarta sprawa. O konkursie życzeń (jeśli się nie skończył) chciałbym, bohater Bron występował jako kompan :) Mam co do niego duży sentyment. Z nim po raz pierwszy zacząłem przygodę z Heroes 3, która trwa nadal.
Hm, w zasadzie potrzebowaliśmy jeszcze profesji trenera w ew. drużynie naszych kompanów, ale nigdy nie pomyśleliśmy, że może nim być władca bestii. Pewnie, Bron się jak najbardziej nada :) postaramy się go ładnie odwzorować, za równo graficznie jak i mentalnie.
A jeśli chodzi o mod to mapa będzie jak najlepiej odzwierciedlona? Nad czym teraz pracujecie? Paul Anthony Romero zgodził się abyście używali muzyki z Heroes III ( no i Rob King)? Będą jakieś przerywniki filmowe(głos nie jest najważniejszy)?
Tak, mapa będzie odwzorowana najlepiej jak potrafimy. Jest z tym parę problemów, gdyż nie istnieje żadna porządna mapa Antagarichu z zaznaczonymi dokładnie granicami, miastami i wsiami, jednak bazując zarówno na H3, jak i Might&Magic, chyba będziemy w stanie stworzyć w miarę dobrą mapę. Do pana Romero'ego jeszcze nie pisaliśmy, stanie się to w chwili, gdy założymy wątek na Taleworlds, a założymy taki wątek, gdy ukończymy to nad czym teraz pracujemy. Niestety, zarówno nasze zdolności, jaki i budżet całego przedsięwzięcia i zasoby czasowe nie pozwolą nam stworzyć z tego moda Mass Effecta w realiach H3, więc na przerywniki filmowe nie liczcie.
EDIT: Mat mnie ubiegł, ale w ten sposób macie odpowiedzi z dwóch źródeł, bo już nie chciało mi się kasować moich wypocin :P
Pozdrawiam!