Mam taki pomysł, aby przed bitwą, jeśli mamy odpowiednio dużego skilla inżynierii, to możemy wybrać opcję "Okop się"/"Zbuduj okopy" i wówczas na mapie bitewnej mielibyśmy przed naszą armią zaostrzone pale (czy coś innego przeciw konnicy) skierowane w stronę przeciwnika. Oczywiście, wrogie armie też mogłyby się "okopywać"...
Pomysł faktycznie ciekawy i warty przemyślenia, jednak wątpię w pojawienie się takiego systemu w becie. Zrobimy zebranie zarządu CoMM corp. i pogdybamy nad tym :)
Będą rudy i odczytniki z których będzie można stworzyć broń lub eliksir.
System rzemiosła i profesji jest oczywiście bardzo ciekawym i urozmaicającym dodatkiem, zdecydowanie wartym stworzenia, ale nie jesteśmy Bethesdą Softworks, nie zmienimy Warbanda w TES V: Skyrim z Heroes'ową fabułą, głównie z powodu naszych dość skromnych zasobów czasowych. Tworzenie tego typu systemów zdecydowanie opóźniłoby wydanie bety. Nie stwierdzam jednak, iż nie pojawi się on w modzie, jak już powiedziałem to ciekawy pomysł, lecz najpierw ukończmy podstawy. :)
Rozważaliście pomysł z atakiem krytycznym (czyli szczęściem)?
Atak krytyczny mógłby dość znacząco zaburzyć balans (jednostki w WB i tak umierają już dość szybko), a przy naszych 'rewolucjach' i tak przewidujemy kłopoty z balansem i bez dokładania dodatkowych smaczków.
Wampir na pierwszym poziomie może atakować pazurami , zaś na wyższych mieczem(jakimś fajnym, wy macie pomysły więc rozwiążecie ten problem).
Mamy podobny plan, nie wiemy jednak jak to jeszcze wyjdzie w finale.
Ktoś się zapytał jak to będzie z dziedzinami magii , ale nie mogłem znaleźć waszej odpowiedzi (będą szkoły magii z Heroes III plus poupychane zaklęcia do tych dziedzin z Might and Magic VII? Bo zależy mnie bardzo na wirującym ostrzu)
Raczej nie dodamy kilku umiejętności, odpowiedzialnych za różne dziedziny magii, planujemy zmieścić je wszystkie w jednym atrybucie, który będzie odpowiedzialny za ogół zdolności magicznych. Ta kwestia jednak dalej podlega dyskusji w naszym teamie.
Zauważyłem ,że najbardziej liczną frakcją jeśli chodzi o jednostki to będzie Nekropolis (szkielet,zombie,duch,wampir,lisz,rycerz śmierci) a np. będzie nekromanta np. choćby jako pierwsza wersja poziomu lisza.
Drzewka awansu są już w pełni opracowane, a niemal wszystkie jednostki gotowe. Nie zamierzam ich jednak tutaj rozpisywać, nie zepsuję Wam frajdy z własnoręcznego odkrywania co w co awansuje. :)
Np. Jako neutralne jednostki będą kapłani księżyca i słońca?
Z tego co mi wiadomo kapłani księżyca i słońca to kulty występujące na kontynencie Jadame, nie zaś na Antagarichu. Z tego też powodu nie będzie ich w modzie.
To pisaliście ,że miasta , miejsca fabularne(np. Kolonia Zod) to nie problem? Bo mnie się wydaje ,że to jedna z trudniejszych części wykonania modu.
Kolonia Zod faktycznie byłaby dość problematyczna do wykonanie, ale na całe szczęście obszar akcji Moda nie obejmuje państwa Kreegan, więc nie musimy się z nią męczyć. Co do reszty (Steadwick, Harmondale itp) to nie będzie z tym raczej problemu.
Całe szczęście iż nie zobaczymy elementów science fiction bo to zniszczyło by klimat .
Hm, teoretycznie cały świat M&M jest światem stricte science fiction (jeśli zagłębić się w historię Starożytnych i Kreatorów), jednak postanowiliśmy przyjąć strategię 3DO i nie wyciągać elementów sci-fi na pierwszy plan, a utrzymać je w ciekawym fabularnym tle.
Muzyka będzie z Might i Magic VII oraz Heroes III (bo one są kultowe)?
Owszem, napiszemy do Paula Anthony'ego Romero z uprzejmą prośbą o wykorzystanie jego twórczości w odpowiednim czasie. Przy odrobinie szczęścia i dobrej woli z jego strony, będziemy mieli piękną, poruszającą i pełną epiki ścieżkę dźwiękową z H3 i M&M 7.
Pisaliście iż pracujecie nad czymś tajnym. To ma związek z Kreeganami? Kiedy opublikujecie jakiś model jednostki lub film czy też screenshot?
Resztę napisze w kolejny wekeend .
Owszem, pracujemy nad...
...
Oj, prawie bym się wygadał :P Niestety pozostanie to tajne, aż do momentu ujawnienia przez nas tego... hm... projektu. A stanie się to raczej niedługo.
Przepraszam czy trwa nabór do tworzenia modu? (myślałem nad tym tyle ,że jeszcze nie robiłem modu dlatego musiał bym poznać wiele rzeczy . Animacje robicie w Bleenderze ? Bleender to nie problem ale inne to tak. ( Mat jest jeszcze w kontakcie z Grotą?)
Nabór do teamu jest zamknięty, chociaż przyznam się, że przydałby nam się dodatkowy skrypter ze względu na ogrom skryptów, które musimy przygotować. Mat jest w tym bardzo dobry, ale jak pewnie wiecie, skrypty to bardzo czasochłonne zajęcie (szczególnie, gdy trzeba wywrócić fizykę gry do góry nogami), a tak po za tym to radzimy sobie raczej dobrze i prace idą w zadowalającym tempie.
Pozdrawiam , życzę nowych pomysłów do modu oraz abyście nie porzucili projektu i wydali go jak najszybciej.
Dziękujemy serdecznie za życzenia, a pozdrowienia oczywiście odwzajemniamy!