Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Chronicles of Might and Magic - wątek archiwalny  (Przeczytany 220318 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Devil_Imp

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    Odp: Chronicles of Might and Magic
    « Odpowiedź #600 dnia: Sierpnia 02, 2012, 15:18:57 »
    Pytania dotyczące czarnych rycerzy:

- w oryginalnym Heroes of Might and Magic III Czarni Rycerze, czy też Rycerze Śmierci (w zależności od tłumaczenia i wersji gry - ja mam gold) mieli miecz jednoręczny i tarczę, tymczasem na pierwszej stronie widziałem owego rycerza z Mieczem Dwuręcznym?

- czy efekt "Podwójnych Obrażeń" i "Klątwy" będzie w ogóle występował? Zrobicie go na zasadzie losowości (tak jak w oryginalnej grze) czy też zrezygnujecie z niego?

- Czarny Rycerz to człowiek opętany złem, tak? Czy wobec tego zaprojektujecie jakieś "specjalne" twarze dla nich, aby się odróżniali, czy po prostu zablokujecie hełmy? (w oknie statystyk niektóre hełmy zamknięte znikają podczas oglądania portretu/okienka postaci)
    Tak jak orzekł Filcefix, w H3 Czarni Rycerze nie mieli tarcz.

Co do efektu klątwy i podwójnych obrażeń to raczej nie będziemy ich robić. I bez tych smaczków nasz czarny antagonista jest bardzo silny (sam fakt, że jest opancerzony po zęby, ma najlepszego konia w modzie i jeszcze ta dwuręczna kosa... Jednym słowem cudeńko!).

Czarni Rycerze nie byli ludźmi, a raczej byli, ale kiedyś. Na pewno są jakiegoś rodzaju ożywieńcami, potwierdza to chociażby fakt, że czar "Fala Śmierci", zadający obrażenia wszystkim żywym jednostkom na polu bitwy, Rycerzy Śmierci jakoś omijał. Dlatego przyjmujemy teorię, że są to po prostu paladyni i rycerze polegli na polu bitwy, a następnie ożywieni przy pomocy mrocznej sztuki nekromancji i wcieleni do armii Nekropolis. Owszem, mają zupełnie inną teksturę pod twarze i ciało, chociaż pod tą pokrywającą ich  kupą żelastwa za dużo i tak nie będzie widać, ale przynajmniej dodaje im to efekt jarzących się złowrogą czerwienią oczu :)
    Uwaga: Zanim zadasz pytanie w wątku zajrzyj do FAQ, znajdującego się na pierwszej stronie, być może znajdziesz tam odpowiedź :)

Offline Avenroth

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #601 dnia: Sierpnia 03, 2012, 05:42:48 »
    No i pikny rycerzyk wyszedł, przyznać trzeba. Ale koń mi się najbardziej podoba. :D

Swoją drogą dobrze, że teraz nie wypuszczacie bety, bo właśnie downguard wyszedł to i tak bym nie miał czasu ;)

Offline Darson

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #602 dnia: Sierpnia 03, 2012, 09:52:55 »
    Jaka jest ostateczna decyzja co do tarcz?
    Będą czy nie?
    Wiecie, tak bez tarcz to trochę goło będzie wyglądać.
    ดิ๊กในผู้ดูแลระบบตูด!

นอกจากนี้คุณยัง

Offline Devil_Imp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #603 dnia: Sierpnia 03, 2012, 13:56:14 »
    Jaka jest ostateczna decyzja co do tarcz?
    Będą czy nie?
    Wiecie, tak bez tarcz to trochę goło będzie wyglądać.
    Śmiem się nie zgodzić! Opancerzony rycerz z potężną dwuręczną kosą zawsze fajnie wygląda :) Po za tym staramy się jak najbardziej trzymać heroes'owego pierwowzoru, także tarcze raczej odpadają.

PS. Avenroth, zawsze możesz wzorem pewnego Koreańczyka zarzucić takie niepotrzebne czynności jak np. spanie i jedzenie na rzecz gry w naszego moda :)
    Uwaga: Zanim zadasz pytanie w wątku zajrzyj do FAQ, znajdującego się na pierwszej stronie, być może znajdziesz tam odpowiedź :)

Offline Darson

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #604 dnia: Sierpnia 03, 2012, 19:39:54 »
    E to lipa, ale nie wszystko musi być tak jak w Heroes, parę rzeczy nie jest takich samych.
    ดิ๊กในผู้ดูแลระบบตูด!

นอกจากนี้คุณยัง

Offline Filcefix

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #605 dnia: Sierpnia 03, 2012, 19:56:28 »
     Jest jeszcze coś takiego jak balans. Porównajmy sobie taką Tatalię a Deyje. Np. gnolle nie miały normalnie tarcz, ale tam wręcz były potrzebne, a mroczni i źli są na tyle wykoksani że nie tylko by niepotrzebnie zmieniło wygląd, ale i zaś wzmocniło nekro.

Offline Devil_Imp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #606 dnia: Sierpnia 03, 2012, 19:59:37 »
    E to lipa, ale nie wszystko musi być tak jak w Heroes, parę rzeczy nie jest takich samych.
    Nie przejmuj się Darson, zawsze będziesz mógł samemu stworzyć sobie umarlaka, ubrać go w zbroję mrocznego rycerza i na przekór nam dać mu największą pawęż jaką tylko znajdziesz w modzie :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2012, 20:51:05 wysłana przez Devil_Imp »

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #607 dnia: Sierpnia 03, 2012, 20:12:03 »
    Devil_Impie twój post przypomniał mi o tym, że tarcze znane także jako pawęże nie mogły być używane konno, bynajmniej nie w prawdziwym świecie. Z powodu ich wielkości i wagi. Poza tym dolna część owej tarczy obcierałaby (jakkolwiek to nie zabrzmi) koński kark.

Jedyne historyczne "konne pawęże" to owaliste Scutum (przerobiona rzymska pawęż, mniejsza, bardziej owalna i lżejsza, ale za to mniej wytrzymała)

Tak się chciałem popisać wiedzą historyczną :P

BYNAJMNIEJ != PRZYNAJMNIEJ http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej

Do moderatora:

Drogi Macie Berserkerze!

Jeżeli uważasz, że popełniłem błąd polonistyczny w swym poście, to wiedz, iż moja matka jest nauczycielką języka polskiego. Zawsze się z nią konsultuję, zanim cokolwiek napiszę. (nawiasem mówiąc, z polskiego zawsze miałem 6 w gimnazjach [moja matka uczyła mnie TYLKO w domu])

Jeśli uważasz, że moja matka popełniła błąd, twierdząc, iż słowo "bynajmniej" jest tu dobrze użyte... cóż, nie zamierzam z Tobą walczyć, ani Cię przekonywać, po prostu nie lubię, kiedy ktoś zarzuca mi lub mojej rodzinie błędy. Poza tym w wielu powieściach fantasy, które przeczytałem, konstrukcja słowa "bynajmniej" w zdaniu "pawęże nie mogły być używane konno, bynajmniej nie w prawdziwym świecie" była użyta dokładnie w ten sam sposób, w jaki ja to zrobiłem.

Nigdy nie używam słowa "bynajmniej" jako "przynajmniej". Najczęściej używam go, aby zastąpić "zgoła".

Zwracam honor i przepraszam. Z przyzwyczajenia wkleiłem tutaj gotową formułkę. Samobiczuję się i jeszcze raz przepraszam. Przyzwyczaiłem się tak bardzo do ludzi robiących błędy w użyciu tego słowa że mój mózg nie zaakceptował wiadomości że ktoś użył je poprawnie :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2012, 12:18:41 wysłana przez Mat Berserker »
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Devil_Imp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #608 dnia: Sierpnia 03, 2012, 20:50:19 »
    Devil_Impie twój post przypomniał mi o tym, że tarcze znane także jako pawęże nie mogły być używane konno, bynajmniej nie w prawdziwym świecie. Z powodu ich wielkości i wagi. Poza tym dolna część owej tarczy obcierałaby (jakkolwiek to nie zabrzmi) koński kark.

Jedyne historyczne "konne pawęże" to owaliste Scutum (przerobiona rzymska pawęż, mniejsza, bardziej owalna i lżejsza, ale za to mniej wytrzymała)

Muszę to sobie gdzieś zapisać, ażeby uniknąć przyszłych gaf :P Za ignorancję i niewiedzę w niektórych dziedzinach militarno-historycznych proszę o wybaczenie :-)

Offline Avenroth

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #609 dnia: Sierpnia 04, 2012, 07:16:17 »
    Spanie już dawno porzuciłem, na rzucanie jedzenia się nie zgadzam :P

Tak czy owak na moda czekam z niecierpliwością. I mimo, że pawęże nie były zwykle używane konno, co prawdą jest niewątpliwą, to wasz mod jest fantastyczny, a waga broni raczej nie przeszkadza Mhrocznym najtom na sterydach, więc jakbyście mieli taką fantazję, możecie im nawet późnośredniowieczne pawęże genueńskich kuszników dać, mnie to tam rybka, byle fajnie wyglądało. ;)

Offline Devil_Imp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #610 dnia: Sierpnia 04, 2012, 12:55:09 »
    Spanie już dawno porzuciłem, na rzucanie jedzenia się nie zgadzam :P

Tak czy owak na moda czekam z niecierpliwością. I mimo, że pawęże nie były zwykle używane konno, co prawdą jest niewątpliwą, to wasz mod jest fantastyczny, a waga broni raczej nie przeszkadza Mhrocznym najtom na sterydach, więc jakbyście mieli taką fantazję, możecie im nawet późnośredniowieczne pawęże genueńskich kuszników dać, mnie to tam rybka, byle fajnie wyglądało. ;)
    No aż takich odchyłów to nie będzie, ale mogę Wam powiedzieć, że teraz przygotowujemy taką rzecz, po której zobaczeniu opadną Wam szczęki (także potem nawet z jedzeniem mogą być problemy) :)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #611 dnia: Sierpnia 04, 2012, 13:11:33 »

A Ja zwrócę uwagę na błąd historyczny, ponieważ (małe) pawęże były używane na przykład przez jazdę litewską.
    Tak więc twój argument jest inwalidą. Aha i jeszcze jedno.  Scutum to nie pawęż. Scutum to po łacinie po prostu tarcza, wszelkiego kształtu i rodzaju.

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #612 dnia: Sierpnia 04, 2012, 13:55:59 »
    Masz rację EMOsek, przepraszam. Zapomniałem o Litwie, a przecież tyle grałem w moda "Europa 1200"

Wkleję samemu sobie tutaj "Facepalm" :)
    Mój mózg przyzwyczaił się do rzymskiego  Scutum i dlatego kojarzę to słowo zawsze z pawężami.

Cóż, w każdym razie, najczęściej pawęże (te wielkie) stosowane były przez kuszników i łuczników podczas oblężeń.

Devil_Imp@ Jak przez Ciebie umrę z głodu zanim zdążę zagrać w moda to Cię zabiję :)
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Domestos

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -9
    « Odpowiedź #613 dnia: Sierpnia 05, 2012, 11:17:08 »
    hmm...a ja jeszcze co do gorgony,wygląda mi troche jak "gorgonka" (młode gorgony) :D
    Można by dodać jej troche masy mięśniowej i zrobić tak żeby taki czarny pyłek z paszczy leciał czy coś ? :P

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #614 dnia: Sierpnia 05, 2012, 11:29:08 »
    Aktualnie gorgona wraz ze wszystkimi normalmapami, odpowiednimi shaderami itp wygląda tak:

(click to show/hide)