Zastanawia mnie wartość bojowa traperów i skirmisherów - nie mają tarcz i zapewne nie są wytrzymali, więc sugerowałbym dać im punkty do szybkości czy wymyślić jakąś inną rolę, którą mogliby skutecznie pełnić.
Zamierzamy odwzorować ich oryginalne atuty bojowe, tzn. jaszczury nie będą takimi mistrzami sztuki łuczniczej jak np. elfy, lecz będą bardziej wytrzymałe w walce wręcz (mimo cienkich pancerzy, mają w końcu jeszcze dość grubą, pokrytą łuskami skórę) oraz zdolne do zadawania dość poważnych obrażeń. Jednym słowem, taka piechota kombinowana, zdolna wyjść cało z każdej opresji.
Czyli:
- słabi w walce wręcz, ale mocni na dystans
- lekkie pancerze
- zwinni (atletyka 7 minimum)
Obawiam się, że jesteś w błędzie, jaszczuroludzie byli całkiem nieźli w walce wręcz oraz dość wytrzymali (od dystansowców u nas są elfiki). Co do zwinności to będzie prawdopodobnie tak jak nadmieniłeś.
PS: Podobają mi się ci Vanguardzi, prawie jak Vaegirscy i z berdyszami :)
Trochę się nad nimi napracowaliśmy, jeszcze tylko parę poprawek (zbyt ciemny kolor hełmu) i będą jak ta lala.
Znowu wydaje mi się, że mają za małe głowy. Tak jak z gnollami... Na jakiej zasadzie działają ich ogony? Ruszają się, czy są przyczepione na stałe i nieruchome? Strzał w ogon zadaje obrażenia?
Tym razem specjalnie sprawdzaliśmy rozmiar głowy przed zuploadowaniem screenów i uważamy, że głowa jest w sam raz. Jaszczuroludzie w przeciwieństwie do gnolli to stworzenia o dość smukłej budowie ciała i z taką głową wyglądają po prostu ładnie.
Ogon jest nieruchomy, aczkolwiek będzie obiektem jak najbardziej trafialnym i czułym na obrażenia (oczywiście jakieś niskie wartości, w końcu jaszczurki nie są zbyt przywiązane do swoich ogonów).
Będą wiwerny , to jednostki latające też ich nie będzie
To będą, czy nie?
A tak na serio, ani wiwern, ani bazyliszków nie będzie w modzie, w ramach rekompensaty dostaniecie dość rozbudowane drzewko jaszczuroludzi, wspierane przez drzewka gnolli i gorgon.
Wow, super jaszczury, tylko te hełmy nie pasowały gdyby ich ulepszona wersja byłą bardziej podobna budowoł do Reptilion. Jak oni mogliby zmieścić w nich swoje płetwy (nie wiem jak to się zwie) do tak małego kaptura.
Błony uszne jaszczuroludzi są bardzo giętkie i elastyczne, przez co mogą się mieścić w różnych rodzajach nakrycia głowy, co udowadnia nam samo heroes III przy portretach bohaterów, np: