Ty to chyba w Deluga nie grałeś. :D
Na mapach pokroju Kircholm szczególnie opłaca się brać pikinierów [...]
Przy nawet odrobinie ogarnięcia można pikinierów bez problemu kite'ować na każdym otwarciu, w porównaniu z tym że kawalerią można wygrywać samemu mecze, pikinieria jest w tej chwili w stanie bardzo słabym. Nie lubię strzelać, wolę walczyć wręcz ale osobiście nawet nie widzę sensu w wybieraniu piki, żadnej osłony przed łukami j pociskami, bez problemu możesz zostać ograny przez ogarniętego konnego, a każdy lekki strzelec może przed Tobą uciekać i czekać na wsparcie.
W Deluge grałem kiedy 0.4 wypuszczono, widzę jak mod się zmienia (dla mnie niestety na gorsze, ale to tylko UOP ponieważ reszcie graczy pasuje to jak spowolniono i osłabiono system walki wręcz - nie narzekam, żeby nie było) jednak piki były w takiej średniej sytuacji niemal zawsze. Kilka razy grałem piką na meczach, i przy odpowiednio ogarniętej ekipie da się grać i topować na każdym spawnie, jednak na pubach nigdy nie znajdziesz odpowiedniego balansu między teamplay'em a skillem. Każdy głupi może podjechać, zatrzymać się poza zasięgiem i wpakować pikinierowi kulkę w pierś. Tarcze które chowałoby się przed użyciem piki pozwoliły by przynajmniej na troszkę bardziej bezpieczne podejście do pozycji przeciwnika. To nie jest jakiś wielki buff to tego "pikiniera który wbije się w przeciwników i każdego zabije". Nawet mimo tej tarczy i tak łatwo jest kogoś takiego powstrzymać, a i tak nie w każdej sytuacji taka osłona będzie przydatna, jednak jako sytuacyjny pick wobec spammu - idelne