Samo rozwiązanie w którym możesz blokować tarczą, ale nie możesz używać piki. Podobnie było kiedyś w cRPGu i Mercenaries, pozwala to na bezpieczniejsze poruszanie się po otwartych polach. Jak na razie w Deluge nie ma sensu brać pikiniera na mapach takich jak Kircholm, bo albo Cię zastrzelą, albo rozjadą nim sięgniesz po swój patyk.
Ty to chyba w Deluga nie grałeś. :D
Na mapach pokroju Kircholm
szczególnie opłaca się brać pikinierów, wiadomo pik będzie zawsze mniej niż muszkietów ale jak nie ma pik to kawaleria wjeżdża w piechotę jak w masło w szczególności dlatego że bardzo często (praktycznie zawsze) broń jednoręczna wypada przy szarży kawalerzysty, pikinierzy są bardzo skuteczni w walce z kawalerią oraz są idealnym supportem przy walce z piechotą ze względu na długość pik, a jak pikinier ma puszkę to jest dopiero zabijaka jak wpada w muszkieterów z rapierem, pikinier jest jednostką bardzo opierającą się na teamplay'u bo sam pikinier nie jest w stanie dużo zdziałać ale jak idzie z innymi pikinierami lub z ogarniętymi muszkieterami to nie ma takiej siły żeby ich przełamała.
Nawet husaria jak szarżuje na piechotę uzbrojoną w piki muszkiety często dostaje łupnia (no chyba że tej husarii jest baaardzo dużo) a rajtaria i inna kawaleria omija piki szerokim łukiem, a jak próbują podjechać i sprzedać kulkę z puffera to często kończy się że rajtar dostaje kulkę z muszkietu, więc pikinierzy mają również aspekt "psychologiczny" który zapewnia że żadna kawaleria nie wjedzie w tą bezbronną piechotę.
Gdybyśmy chcieli dodać pikinierowi tarczę to byłby już po prostu rzeźnikiem, kule z muszkietu nic mu nie zrobią bo ma tarczę i puszkę (puszka stanowczo wystarcza do przyjęcia na klatę kulkę z muszkietu/pistoletu), masakruje kawalerię swoim długim badylem a jak wbija się w piechotę to każdy nub będzie masakrował z dobrą bronią puchą i tarczą.
Od 0.5 siedzę na pikinierze aż do teraz i wiem jak wygląda nim gra i jestem stanowczo za niewprowadzeniem możliwości wybrania piki i tarczy jednocześnie.
Pozdrawiam. :)
EDIT: Wiem Neto że chciałbyś tarcze żeby poczuć się jak w nejtiwie ale niestety to jest Deluge. ;)
Ale nadal będziesz miał swoje tarcze tylko że bez możliwości noszenie ze sobą tego długiego badyla.