Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Przecieki  (Przeczytany 167818 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Przecieki
    « Odpowiedź #480 dnia: Lutego 22, 2014, 13:02:29 »
    hm, raczej oznacza to, że ten przeciek odnosi się do tego trybu?

Nie. To coś zupełnie innego. "Deluge" miał być z początku taką trochę bardziej rozbudowaną inwazją. Chcieliśmy zrobić coś, co łączyłoby elementy gier typu "Tower Defense" (czyli przygotowanie się do ataku wrogów poprzez budowę umocnień i zajmowanie strategicznych pozycji) z rolą "Mistrza Gry", który sterowałby botami, spawnował nowe fale i ogólnie pełnił rolę "boga" czuwającego nad rozgrywką.

Tul wziął to na siebie i po jakimś czasie tryb zmienił się w coś bliższego RTSom, gdzie gracze mogli sterować sporymi oddziałami, złożonymi z różnych typów jednostek. Niestety Tul zrezygnował, a nie ma nikogo, kto by ten tryb dokończył. Ja się tego na pewno nie podejmę.

Bitwy morskie to poroniony pomysł, tylko szkoda, że tyle pracy w to włożyliście.

Zapominasz o jednym ważnym szczególe - po co ludzie tworzą mody. Nikt nie robi tego, by tylko zadowolić innych i wprowadzać jedynie to, co ludzie uznają za stosowne. Twórcy chcą zrealizować jakąś swoją wizję, próbować nowych wyzwań, dać upust kreatywności... W momencie, gdy zaczyna się robić tylko to, czego ludzie oczekują i czego się spodziewają, szybko przestaje to być przyjemnością, a zmienia się pracę. I to bardzo niewdzięczną, bo nie tylko nikt za nią nie płaci, ale jeszcze trzeba często wysłuchiwać jak spieprzyło się to, czy tamto, jaki ten mod do bani... itp. itd.

Mówiąc krótko, za bitwy morskie wziąłem się, bo miałem taką fantazję i była to odskocznia od nudnego do bólu poprawiania zwykłych trybów. Wszystko mi jedno, czy ktoś uważa to za chory pomysł, czy za stratę czasu, bo i tak będę próbował to wprowadzić... dla własnej przyjemności. I w chwili obecnej nie dbam o to, czy tryb będzie grywalny, czy serwery sobie poradzą, czy robota nie pójdzie na marne. Tym będę się martwił kiedy indziej.

Zdaję sobie sprawę, że bitwy morskie nie nadają się zbytnio do rozgrywek "losowych". To tryb pisany z myślą głównie o zorganizowanych grupach, o pracy zespołowej. Choć będę też chciał zobaczyć, jak sprawdzi się nieco inna wersja tego trybu, gdzie na każdego gracza będzie przypadał jeden okręt, który będzie można w pełni kontrolować, czyli sterować, strzelać z armat i wydawać rozkaz abordażu (oczywiście będzie to wtedy tryb dla max kilku graczy + boty jako załoga).

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #481 dnia: Lutego 22, 2014, 13:07:46 »
    A ja naiwny myślałem, że robisz to dla mnie...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #482 dnia: Lutego 22, 2014, 14:09:13 »
    Zapominasz o jednym ważnym szczególe - po co ludzie tworzą mody. Nikt nie robi tego, by tylko zadowolić innych i wprowadzać jedynie to, co ludzie uznają za stosowne. Twórcy chcą zrealizować jakąś swoją wizję, próbować nowych wyzwań, dać upust kreatywności... W momencie, gdy zaczyna się robić tylko to, czego ludzie oczekują i czego się spodziewają, szybko przestaje to być przyjemnością, a zmienia się pracę. I to bardzo niewdzięczną, bo nie tylko nikt za nią nie płaci, ale jeszcze trzeba często wysłuchiwać jak spieprzyło się to, czy tamto, jaki ten mod do bani... itp. itd.

Mówiąc krótko, za bitwy morskie wziąłem się, bo miałem taką fantazję i była to odskocznia od nudnego do bólu poprawiania zwykłych trybów. Wszystko mi jedno, czy ktoś uważa to za chory pomysł, czy za stratę czasu, bo i tak będę próbował to wprowadzić... dla własnej przyjemności. I w chwili obecnej nie dbam o to, czy tryb będzie grywalny, czy serwery sobie poradzą, czy robota nie pójdzie na marne. Tym będę się martwił kiedy indziej.

Zdaję sobie sprawę, że bitwy morskie nie nadają się zbytnio do rozgrywek "losowych". To tryb pisany z myślą głównie o zorganizowanych grupach, o pracy zespołowej. Choć będę też chciał zobaczyć, jak sprawdzi się nieco inna wersja tego trybu, gdzie na każdego gracza będzie przypadał jeden okręt, który będzie można w pełni kontrolować, czyli sterować, strzelać z armat i wydawać rozkaz abordażu (oczywiście będzie to wtedy tryb dla max kilku graczy + boty jako załoga).

Oczywiście Dedalu masz świętą rację. Twórca moda i to robionego charytatywne ma święte prawo robić coś według swojego widzimisie i jak mu się spodoba to udostępni to reszcie. Jak to przeczytałem kiedyś na jednym forum i się z tym zgadzam "twórca moda najpierw robi go dla siebie później dla innych" Ja po prostu wyrażam swoją opinię . A jako, że marudzę i od razu walę prosto z mostu co sądzę to już taki jestem :D Po prostu przewiduje jak by ten tryb się przełożył na realną rozgrywkę i czy mi jako potencjalnemu odbiorcy moda przyniósł by frajdę. A co już zrobi twórca to już jego sprawa ja szanuje Waszą pracę i jak napisałem ja mogę sobie poczekać nawet z 10 lat ^^

Daedal pisał że jest możliwość zablokowania pojedynczych czynności jak sterowanie i zwijanie żagli zwykłym graczom. Wtedy jedynie kapitan by tym wszystkim sterował. Kapitan miał by być wybierany z ludu. Taki schemat na normalne pogranie z randomami powinien się sprawdzić.

To już zmienia trochę postać rzeczy. Jednak każdy chciałby być wtedy kapitanem a gdy rzeczywiście ten moda może obciążać serwer to nie wiem czy by nie wywalił się przy kilku/kilkunastu statkach. Cóż ja nadal sądzę, że ważniejsze są ciekawe tryby rozgrywki/balans bo liczy się gameplay. No ale to moja subiektywna opinia. Ja sobie spokojnie poczekam i pomarudzę najwyżej :D

Offline KripsuPL

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #483 dnia: Lutego 28, 2014, 21:48:17 »
    Coś nowego na weekend ? :3

Offline Hendryk

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    « Odpowiedź #484 dnia: Lutego 28, 2014, 23:22:57 »
    Jutro sobota^^

Offline KripsuPL

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #485 dnia: Marca 07, 2014, 15:36:04 »
    Coś nowego na miły pierwszy tydzień miesiąca ? xD

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #486 dnia: Marca 07, 2014, 15:45:40 »
    Taki mały przeciek, który tak naprawdę nie jest przeciekiem. Bawię się w modelowanie i być może uda się z tego coś sensownego wnieść do moda. Ten pierwszy model murów jest Filca. Zrobił w zasadzie więcej architektury moskiewskiej, ale to już zobaczycie w "praniu":)

(click to show/hide)

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    « Odpowiedź #487 dnia: Marca 08, 2014, 08:25:41 »
    Tekstura murów do poprawy ;d
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline Azorekt

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    • MAKE ZT GREAT AGAIN be_azorekt/husarzdominik
    « Odpowiedź #488 dnia: Marca 08, 2014, 09:35:18 »
    Naprawde fajne textury  :-) . A te mury to wyglądają jak te z filmu 1612 :-D .

(click to show/hide)

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #489 dnia: Marca 08, 2014, 09:59:06 »
     Przedpotopowy screen, murom już dawno dałem inną, białą texturę xD

Przedpotopowy, oujejejej, Deluge przedpotopowy uhahaha jaki suchar, żarcik kosmonaucik -.-

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #490 dnia: Marca 08, 2014, 11:06:38 »
    Szkoda tylko, że te meble nie będą się aż tak wspaniale prezentować w grze, Warbandowe realia trochę psują arcydzieła modelingu ; P

Offline MrAdrianPl

• Użytkownik
    • Piwa: -22
    « Odpowiedź #491 dnia: Marca 08, 2014, 15:42:36 »
    wiesz co to głównie tekstury modele są raczej proste(tak mi się wydaje)

Offline iwomichu1

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Porucznik kawalerii Regimentu Wielkopolskiego
    « Odpowiedź #492 dnia: Marca 08, 2014, 17:48:48 »
    Nie są proste. To wyrenderowane w programie graficznym modele które w Warbandzie nie mogą tak wyglądać, ze względu na krótki czas renderowania w grze (z wiadomych względów). Mat już kiedyś o tym pisał.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #493 dnia: Marca 08, 2014, 18:25:48 »
    Obraz Matejki "Bitwa pod Grunwaldem"? WTF? :D
    Polacy nas do mieszka wsadzili, zapomnieli go jeno zawiązać.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #494 dnia: Marca 08, 2014, 18:35:26 »
    Obraz Matejki "Bitwa pod Grunwaldem"? WTF? :D

Spokojnie. To był pierwszy lepszy obraz pobrany i wstawiony z grafiki google. Sam model obrazu nie znajdzie się nawet w grze. Zamiast tego Dedal przygotował kilka innych.