hm, raczej oznacza to, że ten przeciek odnosi się do tego trybu?
Nie. To coś zupełnie innego. "Deluge" miał być z początku taką trochę bardziej rozbudowaną inwazją. Chcieliśmy zrobić coś, co łączyłoby elementy gier typu "Tower Defense" (czyli przygotowanie się do ataku wrogów poprzez budowę umocnień i zajmowanie strategicznych pozycji) z rolą "Mistrza Gry", który sterowałby botami, spawnował nowe fale i ogólnie pełnił rolę "boga" czuwającego nad rozgrywką.
Tul wziął to na siebie i po jakimś czasie tryb zmienił się w coś bliższego RTSom, gdzie gracze mogli sterować sporymi oddziałami, złożonymi z różnych typów jednostek. Niestety Tul zrezygnował, a nie ma nikogo, kto by ten tryb dokończył. Ja się tego na pewno nie podejmę.
Bitwy morskie to poroniony pomysł, tylko szkoda, że tyle pracy w to włożyliście.
Zapominasz o jednym ważnym szczególe - po co ludzie tworzą mody. Nikt nie robi tego, by tylko zadowolić innych i wprowadzać jedynie to, co ludzie uznają za stosowne. Twórcy chcą zrealizować jakąś swoją wizję, próbować nowych wyzwań, dać upust kreatywności... W momencie, gdy zaczyna się robić tylko to, czego ludzie oczekują i czego się spodziewają, szybko przestaje to być przyjemnością, a zmienia się pracę. I to bardzo niewdzięczną, bo nie tylko nikt za nią nie płaci, ale jeszcze trzeba często wysłuchiwać jak spieprzyło się to, czy tamto, jaki ten mod do bani... itp. itd.
Mówiąc krótko, za bitwy morskie wziąłem się, bo miałem taką fantazję i była to odskocznia od nudnego do bólu poprawiania zwykłych trybów. Wszystko mi jedno, czy ktoś uważa to za chory pomysł, czy za stratę czasu, bo i tak będę próbował to wprowadzić... dla własnej przyjemności. I w chwili obecnej nie dbam o to, czy tryb będzie grywalny, czy serwery sobie poradzą, czy robota nie pójdzie na marne. Tym będę się martwił kiedy indziej.
Zdaję sobie sprawę, że bitwy morskie nie nadają się zbytnio do rozgrywek "losowych". To tryb pisany z myślą głównie o zorganizowanych grupach, o pracy zespołowej. Choć będę też chciał zobaczyć, jak sprawdzi się nieco inna wersja tego trybu, gdzie na każdego gracza będzie przypadał jeden okręt, który będzie można w pełni kontrolować, czyli sterować, strzelać z armat i wydawać rozkaz abordażu (oczywiście będzie to wtedy tryb dla max kilku graczy + boty jako załoga).