Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Chanat vs. Nordowie... Jaką taktykę obrać?  (Przeczytany 2301 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Linuida

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Chanat vs. Nordowie... Jaką taktykę obrać?
    « dnia: Kwietnia 01, 2012, 09:20:54 »
    Witam.

Jestem wasalką Khanatu Khergickiego. Mam mieszaną armię; trochę rycerzy ze Swadii, kilku łuczników Sarranidzkich, 25 Huskarlów, a reszta, to Khergiccy lansjerzy.
    Od początku, świetnie mi się nimi grało. Czy to oblężenie na zamek Swadii, czy bitwa w terenie z Rhodokami. Nie było ze mną równych :D Chanat podbił dużą część obszaru Swadii, z której to teraz lordowie przechodzą do nas, jak i Sułtanatu. Robiłam sobie znajomości u Nordów, pytając o zadania ich lordów. Z jednym nawet kiedyś planowałam wyjść za mąż :D Jarl Gundur :3 (Który skończył w moich lochach xd).

Problem pojawił się wtedy, gdy głupkowaty Sanjar rozpoczął wojnę z Nordami... Tragedia. Odeszła 1/2 moich Huskarlów, a kawaleria nie daje sobie rady. Wybicie mojej 80' osobowej konnicy coś znaczy... Nie mam pomysłów, co na nich zastosować. Żadna Rhodocka, ani Vaegirska strzała nie przebija się przez ich ogromne tarcze. Żaden Swadiański, ni Chanacki rycerz nie przebije się przez ich "ścianę tarcz". O piechocie nie myślę, z racji, że niewygodnie mi się nią gra.

W skrócie; jaką obrać taktykę na Nordów?

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: Chanat vs. Nordowie... Jaką taktykę obrać?
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 01, 2012, 11:13:25 »
    Witam na forum. :-)

Po pierwsze, nie walcz z nimi w górach. Jeżeli jesteś Khergitem (Khergitką? ;)), to możesz zawsze wybrać pole bitwy, bo jesteś znacznie szybsza od powolnej nordyckiej piechoty. Atakuj, gdy są na polach, równinach, by nie mogli wykorzystać terenu przeciwko Tobie.

Po drugie, ujednolić wojsko. Werbuj tylko i wyłącznie konnicę, żeby móc wykonywać płynniejsze manewry. Piechota Cię spowalnia, a 25 huskarli to nadal za mało, by zatrzymać formację Nordów.

Jeśli chodzi o samą taktykę: postaw lansjerów (wśród nich powinno być co najmniej 25% swadiańskich rycerzy) po Twojej stronie pola. Zabierz konnych łuczników ze sobą, i okrąż piechotę. Ostrzeliwuj ich plecy, aż zwrócą się w Twoją stronę i spróbują zaatakować (jeżeli dobrze poprowadzisz łuczników, to im się nie uda ;)). Wtedy nakaż lansjerom rozluźnić szyk, i zaszarżować w plecy Nordom. Konnym łucznikom każ zostać tam gdzie stoją, i nadal strzelać - a sama biegnij pomóc ciężkiej konnicy. Od tego momentu, wszystko w rękach Twoich wojaków. :-)

PS. Żeby móc rozgraniczyć konnych łuczników i lansjerów, przydziel ich do dwóch grup w menu oddziału - do Grupy 1 przerzuć łuczników, do Grupy 2 - lansjerów. Powodzenia. :-)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Linuida

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 01, 2012, 11:39:52 »
    Dziękuję za rady, a i za powitanie :)

Będzie problem jedynie z polem bitwy, ale poradzę sobie jakoś. Zaczynam ujednolicać armię. Trochę roboty jest z tym ustawianiem, ale to nie kłopot. :P

Drugie moje pytanko, żeby nie zakładać nowego tematu: Nordowie podbili mój zamek. Chcę go za wszelką cenę odbić. Nie mam niestety zbytniej możliwości poproszenia Nojonów o pomoc. Nie ma wielu osób w garnizonie.
    Miałam okazję się przekonać, że Khanat jest najgorszy... Tfu! W ogóle nie przydaje się w oblężeniach.

Gromadzić kuszników, czy co polecacie? :)
    (Z góry przepraszam za tyle pytań. Zależy mi na zamku, a wiem, że moje umiejętności odzyskiwania zamków są... liche D:

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 01, 2012, 12:11:51 »
    Jeśli garnizon jest mały istnieje szansa że obejdzie się bez walki, zacznij oblegać zamek i poproś o spotkanie z dowódcą.
    Khanat nie jest taki zły na oblężenie w końcu większość ich wojsk ma łuki co da się wykorzystać. Ja osobiście często stosuję taką taktykę : daję rozkaz piechocie i kawalerii (najlepiej aby mieli tarcze) ze dwa razy do przodu o 10 kroków a za nimi ustawiam strzelców i spokojnie obserwuję jak łucznicy wycinają wroga. Oczywiście nasza pierwsza linia dostanie trochę batów ale da się to przeżyć. Jak już wróg będzie trochę przerzedzony a naszym strzelcom skończy się amunicja to na mury i tyle.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 01, 2012, 15:48:14 »
    W garnizonach trzymaj tylko i wyłącznie jednostki zagraniczne, Khergici są do bani w walkach pieszych. Polecam 30% Rhodockich strzelców, 30% Vaegirskich strzelców, i 40% huskarli. Całą piechotę jaką zgarniesz (z jeńców, wyzwolonych więźniów itd) pakuj do zamku, i awansuj. Nikt Ci go potem nie odbije.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Prokoksó

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 12, 2012, 21:55:56 »
    Nieprawdą jert to, ze Krieghrici nie dadza rady. Wystarczy stawiac na lucznikow, i caly czas jechac na Follow me utrzymujac dystans. A najlepiej wynajac troche Hired Blade'ow i Mecernary Crossbowman aby ci pierwsi zatrzymali wroga a drudzy oslabili. I trohe Lansjerow.