Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Edycja wyposażenia jednostek w OiM  (Przeczytany 3750 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Babinicz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Edycja wyposażenia jednostek w OiM
    « dnia: Marca 25, 2012, 16:05:28 »
    Witam

Z góry przepraszam, jeżeli pytanie które zadaję jest oczywiste, albo łatwo na nie znaleźć na forum odpowiedź. Po prostu w temacie moddingu jestem stuprocentowo zielony i nie bardzo wiem czego właściwie powinienem szukać.

Pytanie moje jest takie: czy można jakoś, i jeżeli tak to czym, i co, i jak, edytować ekwipunek jednostek w Ogniem i Mieczem? Mam na myśli bronie, zbroje, itp. sprawy, które ma każda jednostka danego typu. A tak konkretnie, to chodzi mi o to, to chciałbym zrobić tak żeby jedyną bronią husarzy były kopie (tak jak we Wieku Smuty). To trochę irytujące kiedy podczas szarży połowa husarzy ma wyjęte szable zamiast kopii, a przecież do tego właśnie te jednostki powinny służyć, żeby robić szarżę z kopiami...

Offline Ryuu

• Użytkownik
    Odp: Edycja wyposażenia jednostek w OiM
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 27, 2012, 17:18:17 »
    Wszystko to możesz zrobić za pomocą prostego narzędzia TroopEditor wybierasz opcjie troops.txt następnie szukasz jednostki danej i zmieniasz wyposażenie potem Update i Save

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2012, 16:03:24 »
    .
    Zamiast klikać ,,f coś tam,kawaleria, atak'' każ im by za tobą podążali, i taranuj przeciwnika.
    Obiecuję, nie upuszczą kopi. ;)
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:38:36 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Babinicz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 31, 2012, 18:06:12 »
    Cytat: Ryuu
    Wszystko to możesz zrobić za pomocą prostego narzędzia TroopEditor wybierasz opcjie troops.txt następnie szukasz jednostki danej i zmieniasz wyposażenie potem Update i Save

Niestety, to raczej nie zadziała. W katalogu OiM nie ma takiego pliku jak troops.txt

Cytat: JanTrzeciSobieski
    Zamiast klikać ,,f coś tam,kawaleria, atak'' każ im by za tobą podążali, i taranuj przeciwnika.
    Obiecuję, nie upuszczą kopi. ;)

Taaa.... zawsze tak robię, najlepsza zabawa, osobiście poprowadzić szarżę :)

Niestety, tak z połowa husarzy ma kopie, połowa wyciąga szable...

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 01, 2012, 11:41:56 »
    Kiedyś pisałem o tym na TW w temacie o modzie do OiM.Pisałem, że jak i w podstawce, tak i w modzie husaria ma niekompletny ekwipunek.Okazało się, że ma, ale silnik OiM jest tak popieprzony, że domyślnie wybiera broń, a oni nic nie mogą na to poradzić.
    Nie uwierzyłem i postanowiłem samemu tym się zając.Użyłem edytora i faktycznie, mają pełny ekwipunek.Poza tym, przydałoby się wydłużenie kopii, bo te patyczki jakoś nie pasują...

Offline Babinicz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 01, 2012, 13:58:56 »
    Tylko że jak bym właśnie chciał zubożyć im ekwipunek, zabrać im szable - da się to jakoś zrobić?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 02, 2012, 18:06:04 »
    Tylko że jak bym właśnie chciał zubożyć im ekwipunek, zabrać im szable - da się to jakoś zrobić?
    Tak.
    Odpalasz edytor, szukasz odpowiedniej jednostki, następnie w oknie ekwipunku jednostek(w troops editor, to prawy dolny róg), i kasujesz z tamtąd kod odpowiedzialny za szable lub inne.
    A!Pamiętaj, że każda zmiana w troops.txt wymaga rozpoczęcia nowej gry, aby zmiany były widoczne.

Offline Babinicz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 03, 2012, 11:25:00 »
    No tak tylko że tak jak napisałem, w katalogu OiM nie ma takiego pliku jak troops.txt. W zwykłym M&B jest, w OiM nie ma.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 04, 2012, 20:00:24 »
    No tak tylko że tak jak napisałem, w katalogu OiM nie ma takiego pliku jak troops.txt. W zwykłym M&B jest, w OiM nie ma.
    A jah!Masz polską wersję?Pewnie trak.Widzisz, to powód dlaczego przy pierwszej, lepszej okazji zakupiłem eng.Otwarte pliki i możliwość modowania ;]
    Nie wiem, jak to będzie u Ciebie działało, ale zawsze możesz pobrać jakiś mod i spróbować go odpalić.Jak zadziała, to graj na modzie.Te pliki będziesz już mógł edytować.
    Jeżeli chodzi o paczke jeżykową to będzie działąć bezproblemowo.Mody wprowadzaja kilka opcji do rozgrywki, poprawiają statystyki, itp.Polecam!

Offline Babinicz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 06, 2012, 13:15:21 »
    Mody? To w ogóle są jakieś mody do zwykłego OiM?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 06, 2012, 16:31:42 »
    Mody? To w ogóle są jakieś mody do zwykłego OiM?

Aaa....Ty piszesz o zwykłym...Wybacz, ale ja cały czas miałem na myśli OiM Dzikie Pola...
    Nie myślałem, że w zwykłe OiM ktś jeszcze gra....Normalnie..... szacun :]