Witam!
Z racji, iż ostatnio się przyznałem do popełniania zbrodni jaką jest spolszczanie tegoż moda, mam Was Mili Forumowicze, ogromna prośbę przy kilku nurtujących, ale jakże ważnych kwestiach.
1.) Błędne wyświetlanie się opcji wyboru i tworzenie postaci - kurna!Oprócz tłumaczenia nic tam nie zmieniałem!!!Ale jakoś sobie poradzę...
2.)Jak tłumaczyć.Z racji, iż w książce i internecie kilka form jest dobrych, albo nie dobrych(nie domyślajcie się o co mi chodzi - po prostu już sam zwątpiłem)
Problem jest taki:Jakie wybrać odmiany...
Jednostki:
-Godnor
Gondor infantry - Piechur Gondoru - Piechur z Gondoru - Gondorski Piechur - Gondoriański
-Rohan - jak wyżej z tym, że dodam Rohirricki Piechur
-Lothlorien
Piechur z Lothlorien - Poiechur Lothlorien - Piechur z Lorien
-Mirkwood - a tak poza tym, jak tłumaczyć
Piechur z Mrocznej puszczy - Piechur z Mirkwood - Piechur Szarych Elfów
-Mordor
Ork z Mordoru - Ork Modoru - Mordorski Ork(to raczej odpada)
-Dale
Piechur z Dale - Piechur Dale - Dalijski Piechur
'Piechur' jest tylko dla przykładu.To będzie miało zastosowanie we wszystkich jednostkach...
-Rhun - Khand - Harad -Dunland - Varig - Isengard - już nie będę rozpisywał, ale wiecie co co chodzi...
Inne oznaczenia jednostek.
Golden Serpent rider
Jeździec Złotego węża - Jeździec spod znaku złotego węża(fajne ale za długie)
Jest takich wiele rzeczy.np. Jeździec Wilk - nie będę przecież pisał Wilczy, tylko w tym kierunku jak wyżej...
Swan Knights - Rycerze spod znaku łabędzia, bo chyba nie łabędziowi ;/
I dla reszty...
Teraz tak....
Narodowości:
Oraz określenie płci:
Rohan:
Rohirrimowie - Rohańczycy - Rohanowie(? - tak przyszło mi do głowy;))
On: Rohirrim, albo Rohańczyć
Ona: Kobieta Rohanu ? Nic nie przychodzi mi do głowy!
Gondor:
Gondorczycy - Gondorianie
On:
Gondorczyk - Gondorian
Ona:
Gondorianka, bo chyba nie Gondroczanka
I dla reszty....
Tak więc proszę o wsparcie, abyśmy mogli szybciej się nacieszyć pełnym spolszczeniem...
Ja Władcę, i Hobbita czytałem dwa razy, ale to dawno temu, tak więc...
ZNAWCY TOLKIENA MILE WIDZIANI!!
Czekam na propozycje!
Pozdrawiam!
PS.Nota do administracji!
Pozwoliłem sobie założyć nowy temat, z tego względu, że przy tłumaczeniu występuje wiele takich sytuacji, które wymagają specjalnego(wymagające dobrej znajomości twórczości Tolkiena) tłumaczenia.
Ten temat pozwoli na zgromadzenie wszystkiego w jednym miejscu i rozwiania wątpliwości!