Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Najlepszy Konny Żołnierz

Swadiański Rycerz
    163 (59.9%)
    Sarranidzki Mameluk
    41 (15.1%)
    Khergicki Doborowy Łucznik Konny
    11 (4%)
    Khergicki Lansjer
    11 (4%)
    Vaegirski Rycerz
    20 (7.4%)
    Siostra Miecza
    12 (4.4%)
    Dowódca Łowców Niewolników
    14 (5.1%)

Głosów w sumie: 270

Autor Wątek: [Ankieta] Najlepszy Konny Żołnierz  (Przeczytany 19811 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomwaza

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Ankieta] Najlepszy Konny Żołnierz
    « Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 21, 2012, 10:31:11 »
    Ta swadiańscy rycerze są fajni ale boty są głupie. Zawsze jak gram w kampanię to ich królestwo pada pierwsze.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 23, 2012, 18:12:57 »
    Do mojego stylu gry najbardziej pasuje ciężka jazda. Na wstępie odrzuciłem więc Khergitów. Słusznie koledzy zwracali uwagę, że ich sztuczna inteligencja zawodzi. W obliczu przewagi pancerza innych formacji powinni stawiac na szybkośc techniką: zaczepic i odskoczyc. Niestety, oni "myślą", że jak wbiją się w szyk wroga, to zaraz go pozamiatają. No i jak zdążą się zdziwic, to się zdziwią...

Vaegirowie to groźne ścierwo z tymi berdyszami, jednak brakuje mi u nich lancy. Dla mnie to niezbędna broń, bo największego pancernika jednym ciosem do piachu posyła. Do tego słaby pancerz koni, który sprawia, że przy kontakcie z piechotą są bardzo wrażliwi.

Małym off-topem: Szkoda, że nie ma czegoś takiego, że kawalerzysta po stracie konia staje się piechurem i podlega rozkazom dla tej formacji. Można by było kazac się strąconym wycofac, a tak muszą nacierac z buta razem z konnicą :)

Najemnicy biorą więcej żołdu niż są warci, tzn. są dobrzy, ale szkolone samemu jednostki kasują mniej na tydzień. Inna sprawa, że same koszty szkolenia są też nie do pominięcia. Jeśli więc szkolone jednostki giną od razu, to cała kasa na szkolenie na darmo. Najemnicy są zatem dobrzy do rzucania na pierwszy ogień: niech pracuje na swój żołd.

Dlatego sam posługuję się swadiańskimi rycerzami i mamelukami. Statystyki są odrobinę lepsze u pierwszych. Sprawiają oni też wrażenie bardziej pancernych, a drudzy nieco szybszych, ale wydaje mi się, że to kosmetyczne różnice. Jeśli chodzi o sterowanie przez komputer, to miałem wrażenie, że mamelucy zadają mi więcej strat niż swadianie. W służbie u mnie sprawują się tak samo dobrze. Gdzie mam bliżej, tam rekrutuję. Czyli jest remis, ale jako że jednak miałem tylko jeden głos, wybrałem Swadię, bo to bardziej zbliżone do europejskiego rycerstwa (czyli żaden poważny argument).

Offline Cziort

• Użytkownik
    « Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 24, 2012, 18:18:01 »
    Eryk chyba prebattle orders mod pozwala na ustawienie by kawaleria stała się piechotą po utracie rumaka.

Offline Cirmius

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Czerwca 25, 2012, 18:11:46 »
    Swadia to pogrom na polu bitwy (szczerze - podczas oblężeń cholernie ssie). Dobrze dowodząc nimi przeciwko dwukrotnie licznej armii, można zachować całą swoją armię przy życiu.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 25, 2012, 20:54:09 »
    Eryk chyba prebattle orders mod pozwala na ustawienie by kawaleria stała się piechotą po utracie rumaka.

Ile to się człowiek ciekawych rzeczy tu dowie :) Dzięki.

Normalnie bym nie narzekał, gdyby chociaż strąceni reagowali na polecenia "Dosiąśc koni" łapiąc bezpańskie zwierzątka. No, chociaż pewnie im trudno, bo konie wystraszone panikują i biegają nie dając się łatwo złapac.

Offline kacperek1198

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #65 dnia: Lutego 04, 2014, 22:24:50 »
    Z pewnością głosuje na memeluka ponieważ gdy ja moim oddziałem najbardziej wyszkolonym jak się da z swadi to i tak dostaje po 4 literach.

Offline kacperek1198

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #66 dnia: Lutego 06, 2014, 21:23:43 »
    Ją też głosuje na memeluków mają dobre pancerze i umiejętności co sprawia że w ich 4 jest na mnie to już nie wyrabiam.

Offline ahap123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Lutego 19, 2014, 08:42:18 »
    Sarranidzki mameluk ponieważ jest silny i ponadto umie ogłuszyć, można jeszcze khergickiego elitarnego łucznika konnego ponieważ to najlepsi konni łucznicy

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #68 dnia: Lutego 19, 2014, 15:43:28 »
    Nie ma bata, swadiański rycerz :D Jedyna jednostka, która umiała dotrzymać mi tempa w zabijaniu na polu bitwy.

Offline Svengax

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #69 dnia: Lutego 20, 2014, 19:50:29 »
    Daje na swadiańskich :3 , jeżeli khergici mieli by lepsze konie to np było by lepiej.

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #70 dnia: Lutego 20, 2014, 19:52:53 »
    A ja głosuję na Khergickiego Doborowego Łucznika Konnego :D
    Co prawda Swadiański Rycerz jest ogólnie lepszy, ale wsparcie Khergitów jest według mnie bardzo ważne.

Offline ahap123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Lutego 21, 2014, 00:05:07 »
    Wielu tu narzeka na sztuczną inteligencję khergitów, ale w opcjach można zmienić AI żołnierzy a poza tym ja zawsze usadzam ich w odrębnej grupie i każę im popylać za mną i dają radę (oczywiście chodzi o elitarnych łuczników konnych)

Offline Frugo xD

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • "im alive"
    « Odpowiedź #72 dnia: Marca 01, 2014, 22:34:37 »
    Swadia jest jedną z lepszych frakcji do walki na otwartym polu, a do obrony zamku się nie nadają. Najlepsza frakcja do obrony zamku moim zdaniem to Nordowie jako iż mają najlepszą piechotę i całkiem dobrych archerów.

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #73 dnia: Marca 01, 2014, 22:50:45 »
    Brakuje opcji  Trebron XD

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #74 dnia: Marca 01, 2014, 22:55:04 »
    Swadia jest jedną z lepszych frakcji do walki na otwartym polu, a do obrony zamku się nie nadają. Najlepsza frakcja do obrony zamku moim zdaniem to Nordowie jako iż mają najlepszą piechotę i całkiem dobrych archerów.
    Do obrony najlepsi są Nordowie (przede wszystkim Huskarlowie) + kusznicy Rhodoków.