Wahałem się sporo pomiędzy Swadiańskim a Vaegirskim Rycerzem. Ciężki wybór. Może po krótce scharakteryzuję odczucia gdy grałem jednymi i drugimi.
Vaegirscy Rycerze są mocni, mają porządne wyposażenie, zwłaszcza berdysze mające ogromny atak [bodajże jedne z najmocniejszych broni w grze, lepsze są chyba tylko wielkie topory] oraz dość sporawy zasięg. Jak dla mnie bardzo dobra jednostka, bo i gdy zsiądą z konia sieją zniszczenie za pomocy berdyszy, co jest opłacalne przy zdobywaniu i bronieniu zamków.
Swiadia natomiast ma lepsze konie, morgensterny które przebiją się przez każdą zbroję i porządne lance. Ogólnie sprawiają wrażenie lepiej walczących konno aniżeli Vaegirzy.
Podsumuję to tak, że Vaegirscy rycerze lepsi są na piechotę od swadiańskich, jednak konno to Ci drudzy mają przewagę, zwłaszcza, że posiadają lepsze konie którymi łatwiej taranować wroga a także dłużej w boju wytrzymują.
Sarranidów nie wybieram z prostego powodu. Nie grałem nimi, ponieważ nigdy mnie nie interesowała ta kultura frakcja :)
PS: A gdzie jest najemny kawalerzysta?