Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wojska obronne/atakujace miasta  (Przeczytany 5741 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robaq

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Wojska obronne/atakujace miasta
    « dnia: Stycznia 14, 2012, 12:40:35 »
    Witam.

Nie znalazlem nigdzie podobnego watku. Jakie waszym zdaniem jest najlepsze zestawienie wojsk atakujacych miasta i wojsk ktore je bronia? Za pewne beda to jacys strzelcy/pikinierzy itp ale prosil bym o konkretne nazwy.

Pozdrawiam wszystkich maniakow OiM.

Offline Argoren

• Użytkownik
    Odp: Wojska obronne/atakujace miasta
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:37:15 »
    Ja zawsze w zamkach mam przewage piechoty (troche strzelcow), bo drabin jest duzo, nie to co w warbandzie gdzie mozna zostawic np.15 huskarlow przy jednej drabinie, a dookola strzelcow, bo dojda i  wybija bezradnych w walce wrecz strzelcow. Najlepsza piechota to szwedzi i moskale z dwureczniakami.

Offline Kasztelan

• Użytkownik
    • znacie mnie jako blood_Kasztelan lub Sierzant_PL
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 14, 2012, 18:00:37 »
    Do ataku nie ma jak rajtarię (szwedzką) a do obrony Serdiucy lub Lejb-Gwardziści

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 15, 2012, 11:42:39 »
    Ja, jako kozak - w obronie serdiucy i ciury, w ataku ciury i jeźdzcy zaporoscy. Zaznaczam, że używam tylko zaporożców
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Robaq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 15, 2012, 16:29:55 »
    a co myslicie o:
    - pikinier/muszkieter cudzoziemskiego autoramentu
    - szkoci

Beda nadawali sie do obrony lub ataku?

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 18, 2012, 16:55:11 »
    Do obrony co najmniej 500 żołnierzy. Jeśli sami uczestniczymy to nie będzie ciężko. Dobrze jest mieć strzelców (moskiewskich), rajtarów, landsknechtów i ogólnie resztę jakimiś strzelcami. Jeśli nas stać to możemy najmować uzbrojonych po zęby europejskich najemników. To tyle na obronę.

Na atak, hmmm... 3 pierwszych jakich wymieniłem, i najlepiej też tych ostatnich jeśli mamy opcję.

Ogólnie: na obydwa fronty jak najwięcej ciężkiego wojska.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline terminatorxddd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 18, 2012, 17:12:18 »
    Ja gram państwem moskiewskim i sytuacja wygląda następująco:
    -najemnicy: tylko można brać strzelców bo pikinierzy mnie nie przekonują.

-do obrony: muszkieterów niemieckiego stylu, członków drużyny bojarskiej(dobre zbroje), pikinierów nowego szyku, strzelców nowego szyku

-do ataku: członkowie drużyny bojarskiej, pikinierzy nowego szyku i jak kto woli trochę strzelców

-do ataku podczas chodzenia po mapie tylko członkowie drużyny bojarskiej. Chcę zaznaczyć że bojarowie są tylko gorsi od husarów w umiejętnościach jeździeckich. Pewnym + może być to że są uzbrojeni w piki kawaleryjskie i buławy. Pikinierzy są dobrzy kiedy są w grupie ale pojedynczy to pewna śmierć. Nieraz widziałem jak husarz ginął tylko dlatego że był sam a podszedł mistrz miecza z dwu-ręczniakiem ( skutki możemy sobie wyobrazić). Husarzy vs. bojarzy. No cóż w szarży dzięki długim kopiom husarzy są lepsi, ale w walce kołowej bojar ma przewagę- jeśli skróci dystans to może narobić husarzowi problemów. Zauważyłem że większość ofiar husarzów ginie metodą pochylonej kopi- w przeciwieństwie do zwykłego Mount&Blade gdzie 2 razy na 4 lata dostałem kopią tutaj atak kopią jest bardzo popularny. Szokiem było dla mnie kiedy podczas oblężeń pikinierzy robili mi spore problemy także husarz też by się nadał ale bojar też dałby rade.

Co do włóczników moskiewskich- wydaje mi się że są najlepsi w grze ( 7 żelazna skóra i 5 potężny cios)

Offline Sanjar Khan

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    • Veni Vidi Vici
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 28, 2012, 23:56:40 »
    Atak Husaria Rajtarzy Szweccy piechote Szwecką i rusków z Berdyszami ;)-do obrony lejb-gwardia i inni

Mieć orena i nie mieć orena,to aż dwa oreny.

Offline SabatonerPL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 19, 2012, 12:10:29 »
       Witam. Ja może nie jestem jakimś wielkim znawcą M&B OiM, ale uważam, że do oblężenia nadają się najlepiej wojownicy z dużym pancerzem (żeby nie zostali zestrzeleni nim dojdą do drabin), oraz cechujący się dobrą walką wręcz (pistole wiele nie zdziałają przeciwko wrogom siedzącym za murami ^^ ). Idealnym przykładem takich wojaków, są pochodzący ze Szwecji Landsknechci. Do obrony to najlepiej żołnierzy będących dobrymi strzelcami (żeby przynajmniej małą część wrogów zabili nim ci zaczną wbijać do zamku/twierdzy/miasta), oraz dobrze walczących wręcz. Nie muszą mieć jakiegoś super pancerza, gdyż drabiny są na tyle wąskie, że wrogowie są zmuszeni wchodzić na mury pojedynczo, nabijając się na ostrza kilku naszych jednocześnie, wtedy pancerz nie jest na nic potrzebny, chyba że jako pierwsi mury szturmują husarze, bądź jak wyżej napisałem Landsknechci, to jest mały problem, ale nigdy mi się nie zdarzyło, żeby królowie czy wasale mieli w oddziale samych husarzy bądź landsknechtów, zwykle 80% ich jednostek to jednostki lekko opancerzone, a reszta to niedorajdy, których sami możemy spokojnie wyeliminować z bitwy :)

Offline horton11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 19, 2012, 12:43:06 »
    Ja gram Rzeczpospolita i do obrony uzywam lucznikow ustawiam rozmiar bitwy na max i oni tak walo, ze nikt nie dojdzie, a z piechoty to zdecydowanie bojarska drozyna.

Offline Mathew1987

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 23, 2013, 18:03:21 »
    Ja mam w miastach zawsze dużo strzelców  i piechoty zwłaszcza jeżeli chodzi o szwedzkich rajtarów lub o piknierów szwedzkich.Na walkę w polu bitwy zawsze mam dużo jazdy ponad 89% a reszta to piechota.

Offline CzarnyRaitar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Są ludzie i parapety, ale żeby się klamką urodzić
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 10, 2013, 11:29:30 »
    ja np na miasto daje strzelcy bo i maja bron palną i tez do walki wręcz (zapomniałem nazwe broni) a i też mistrz miecza czyli landsckhnetów
    Cos o mnie; Nie przeklinam...Nie pale..Nie pije.. O k**wa fajka wpadła mi do wódki,,,,
    Nie wiem jak wy możecie szukać drugiej połówki! Mnie mama urodziła całego,,,,
    chcesz zobaczyć mój wiek?? wćiśnij F13,,,,,
    Ostatnio wchodze do piwnicy a tam drzwi od mojej motorynki,,,,