Witam. Ja może nie jestem jakimś wielkim znawcą M&B OiM, ale uważam, że do oblężenia nadają się najlepiej wojownicy z dużym pancerzem (żeby nie zostali zestrzeleni nim dojdą do drabin), oraz cechujący się dobrą walką wręcz (pistole wiele nie zdziałają przeciwko wrogom siedzącym za murami ^^ ). Idealnym przykładem takich wojaków, są pochodzący ze Szwecji Landsknechci. Do obrony to najlepiej żołnierzy będących dobrymi strzelcami (żeby przynajmniej małą część wrogów zabili nim ci zaczną wbijać do zamku/twierdzy/miasta), oraz dobrze walczących wręcz. Nie muszą mieć jakiegoś super pancerza, gdyż drabiny są na tyle wąskie, że wrogowie są zmuszeni wchodzić na mury pojedynczo, nabijając się na ostrza kilku naszych jednocześnie, wtedy pancerz nie jest na nic potrzebny, chyba że jako pierwsi mury szturmują husarze, bądź jak wyżej napisałem Landsknechci, to jest mały problem, ale nigdy mi się nie zdarzyło, żeby królowie czy wasale mieli w oddziale samych husarzy bądź landsknechtów, zwykle 80% ich jednostek to jednostki lekko opancerzone, a reszta to niedorajdy, których sami możemy spokojnie wyeliminować z bitwy :)