No cóż, twórców prawo do tego co i jak wypuszczają. Takie open bety są dla nich dobre, bo mają od razu zapewniony jakiś tam betatesting oraz od razu mają feedback, co się podoba, co nie, itd., itp. To jest niedokończona rzecz i tyle.
Są mody, które zostały ukończone, są w pełni grywalne, więc jest w co grać.
Rozumiem, że fan "Pieśni" chciałby wejść w ten świat, a sandboxowe M&B się do tego nieźle nadaje, no ale powiedzmy sobie szczerze, że same "Pieśni" zdobyły sobie bardzo dużą popularność dopiero po wypuszczeniu serialu, więc dopiero wtedy znalazło się sporo osób na tyle zdeterminowanych, żeby zrobić taki mod(i mnóstwo oczekujących graczy), a z założenia musi być to duży mod, z mnóstwem nowego stuffu, więc to też wcześniej odstraszało i było ogromną przeszkodą, żeby coś ruszyło. I tak produkcja tego moda idzie bardzo szybko i sprawnie trzeba przyznać.
Btw. moje zdanie jest takie, że "Pieśni" niespecjalnie nadają się na przeniesienie do M&B, o wiele bardziej za to na Crusader Kings 2(zresztą robi się taki mod) albo inną Europę Universalis lub ewentualnie Total Wara(tu też robi się mod), ze względu na ogromne znaczenie intryg politycznych, strategii, eventów, itp., a tego wszystkiego M&B nigdy nie będzie miało we właściwym kształcie i odpowiedniej funkcjonalności(total war niestety też nie).
W Grę o tron planuję zagrać, bo czytałem, że jest to świetna gra od strony role-playa i fabuły. No i zresztą jestem na 2 części 3 tomu "Pieśni", więc można powiedzieć, że się "wkręciłem" :P